GuidePedia

0

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Oι Τουρκοι ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει συμφωνία με τους Αμερικανούς για την Μανμπίτζ με βάση την οποία θα δημιουργηθεί μια «Ζώνη ασφαλείας» γύρω από τη βορειοδυτική συριακή πόλη που ελέγχεται από τις SDF.

Μάλιστα σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσεότι αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο «εάν η Ουάσινγκτον τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber πως η συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για τη Μανμπίτζ είναι «δεσμευτική» και πως μια αλλαγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα αλλάξει τη συμφωνία ακόμη και αν οδηγήσει σε μια καθυστέρηση μίας έως δύο εβδομάδων.

Η συμφωνία αυτή ουδέποτε επιβεβαιώθηκε από τις ΗΠΑ ενώ οι Κούρδοι δεν γνωρίζουν κάτι για αυτό.

Μπορεί οι Τούρκοι να λένε ψέματα δεν θα ήταν η πρώτη φορά άλλωστε, αλλά είναι πολύ πιθανό να είχαν κάποια προφορική δέσμευση από τον προηγούμενο Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον ο οποίος και τελικά αποπέμφθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ.

Να θυμίσουμε ότι ο Ρ.Τίλερσον θεωρούνταν από το «βαθύ αμερικανικό κράτος» ως ένα είδος ρωσόφιλου που απλά δεν τολμούσε να το πει ανοιχτά. Σε αυτό οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν ότι ο πρώην ΥΠΕΞ ήταν ιδιαίτερα διαλλακτικός με την διακυβέρνηση Ρ.Τ.Ερντογάν την οποία και απεχθάνονται καθώς έχει ταυτίσει την εξωτερική πολιτική της με την ρωσική.

Πολλοι θεωρούν ότι ο διορισμός στην ηγεσία του State Department, Mike Pompeo, έγινε ακριβώς για αυτόν τον λόγο: Για να υπάρξει ολική ρήξη με την Τουρκία και ταυτόχρονα με την συμμαχό της αυτή την στιγμή, Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι στη Μανμπίτζ στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έχουν αναπτυχθεί και αμερικανικά στρατεύματα που φτάνουν τον αριθμό των 2.000 στελεχών, διασκορπισμένα σε οκτώ αμερικανικές βάσεις.

Επίσης, αναφερόμενος ο Ιμπραήμ Καλίν και στην τουρκική επίθεση «Κλάδος Ελαίας» στο κουρδικό θύλακα της Αφρίν, είπε πως η Άγκυρα όταν καταλάβει την Αφρίν δεν θα την παραδώσει στη συριακή κυβέρνηση.

Εν ολίγοις θα έχουμε προσάρτηση εδαφών, χωρίς επιλογή των κατοίκων κατόπιν δημοψηφίσματος αλλά με πολεμική ενέργεια.

Ο Καλίν πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί της ισλαμιστές Τουρομένοι (αυτοί που προσποιούνταν τόσα χρόνια ότι είναι ο FSA και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ ως «μαχητές της ελευθερίας») θα εκκαθαρίσουν «πολύ σύντομα» τη συριακή πόλη Αφρίν

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε ακόμη πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT εργάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει την αποχώρηση των ισλαμιστών του Μετώπου Αλ Νούσρα (συριακή Αλ Κάιντα) από τα πολιορκούμενα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, την Ανατολική Γούτα.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση πλεόν στην συριακή σύγκρουσή είναι η αποκάλυψη ότι όλοι, πλην Ρώσων, δηλαδή Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, Τούρκοι, χώρες του Κόλπου, συνεργάστηκαν και υποστήριξαν κάποια εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωσβ. Απλά οι συμμαχίες αλλάζουν πλέον εν ριπή οφθαλμού ανάλογα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα του καθενός.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top