GuidePedia

0

Διαψεύδονται κατά τα φαινόμενα οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για ταχεία ολοκλήρωση της περιπέτειας των δυο στρατιωτικών μας που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία και όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα διαψεύσει τον εαυτό της και τις δηλώσεις που έκαναν πριν από λίγες μέρες, καθώς φαίνεται πως μεθοδεύεται η σύνδεση της υπόθεσης με τους Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται από ελληνικής πλευράς, την έκδοση των οποίων αναμένει η Άγκυρα.

Όπως μετέδωσε το skai.gr βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, φέρεται να δείχνει τους τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στην Ελλάδα όπου πέρασαν αναζητώντας πολιτικό άσυλο, να κρατούν όπλα και να διαφεύγουν από στρατόπεδο στο οποίο βρισκόντουσαν το βράδυ του πραξικοπήματος.



Δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμα με βεβαιότητα εάν το βίντεο όντως καταγράφει αυτά τα οποία ισχυρίζονται οι Τούρκοι, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο βήμα στο πλαίσιο μιας μεθόδευσης επίλυσης του προβλήματος… Εάν δηλαδή η ελληνική Δικαιοσύνη ανοίξει τον δρόμο με κάποιον τρόπο για την επιστροφή των τριών από τους οχτώ, τότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν και οι δυο Έλληνες.

Αυτό ως σκέψη θα μπορούσε να αποτελεί αποκελιστικά τουρκική μεθόδευση ευελπιστώντας να δώσει τα «εργαλεία» στην ελληνική πλευρά να χειριστεί την υπόθεση με τρόπο που θα ικανοποιεί την Τουρκία, θα μπορούσε όμως να είναι και προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Υπογραμμίζουμε, ότι προβαίνουμε σε «εκτίμηση» της κατάστασης, ΔΕΝ μεταφέρουμε «πληροφορίες».

Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το ότι το βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το φερέφωνο του Ερντογάν, επιτρέπει στην Ελλάδα να μην εμφανιστεί ότι τους δίνει όλους «πακέτο» στα χέρια των Τούρκων αλλά μόνο όσους προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ότι ήταν «πραξικοπηματίες».

Οπότε στην Αθήνα χαρίζει άλλοθι αφού της αφήνει περιθώριο να δώσει άσυλο σε ορισμένους εκ των Τούρκων καλύπτοντας την ανάγκη να μην εμφανιστεί αν καταπατά τις δεσμεύσεις της περί της τήρησης των διεθνών κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε αντάλλαγμα, χωρίς να ομολογηθεί και χωρίς τυπικά να συνδεθούν οι δυο υποθέσεις, να πάρει πίσω τους δυο στρατιωτικούς.

Το πρόβλημα σε ενδεχόμενη τέτοια μεθόδευση, είναι η προβληματιή αξιοπιστία της τουρκική πλευράς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι βέβαια ότι ο Ερντογάν δεν θα υπέκυπτε στον πειρασμό, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, να «προδώσει» την πραγματικότητα, προκαλώντας τεράστιο πολιτικό πρόβλημα… γι’ αυτό το πιθανότερο είναι οι Τούρκοι να είναι απλά ο εαυτός τους και να ζητήσουν ως συνήθως τα πάντα.

Φαίνεται πάντως ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο στην οποία οι εξελίξεις θα λάβουν πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Κανείς δεν θα εκπλαγεί εάν η τουρκική κυβέρνηση αδιαφορήσει για τα περί μη σύνδεσης που ανέφερε και να χρησιμοποιήσει το βίντεο της… ανεξάρτητης εφημερίδας για να δικαιολογήσει τη στροφή 180 μοιρών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top