GuidePedia

0

Αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκε το πρωί το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 το οποίο επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί στον στόχο Σουπιά, στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς αυτό να γίνει τελικά εφικτό λόγω των τουρκικών απειλών.

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση, ύστερα από συνεννόηση της ιταλικής εταιρείας ENI με τον καπετάνιο του γεωτρύπανου SAIPEM 12000, o καπετάνιος επιχείρησε για άλλη μια φορά να κατευθυνθεί προς τον στόχο Σουπιά, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η γεώτρηση της εταιρείας.


Η θέση του SAIPEM 12000 λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι Πηγή: Marinetraffic

“Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο Σουπιά παρεμποδίστηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και μετά από την απειλή χρήσης βίας που χρησιμοποίησαν (οι Τούρκοι), αλλά και την απειλή για σύγκρουση με το γεωτρύπανο, παρά τις θαρραλέες και αξιέπαινες προσπάθειες του καπετάνιου δυστυχώς το γεωτρύπανο αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.


Η πορεία και οι ελιγμοί του SAIPEM 12000 όπως αποτυπώνονται στον χάρτη Πηγή: Marinetraffic

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της καθώς και η αποφασιστικότητα και της εταιρείας αλλά και του καπετάνιου του πλοίου να προχωρήσουν προς τον στόχο Σουπιά για την γεώτρηση.

Πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που υπήρξε και την προηγούμενη φορά, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως χθες είχε λήξει η προηγούμενη NAVTEX της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί και οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top