GuidePedia

0

Οι Αμερικανοί διερεύνησαν και “ζύγισαν” τις ελληνικές προθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα διαχειριστεί τυχόν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χθες επαφές στο ΥΠΕΘΑ αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα “μέχρι που θα φθάσετε” αλλά και “οπτικοακουστικό υλικό” των προκλήσεων στα Ίμια από τη τελευταία πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο.

Στο ερώτημα που έθεσαν η απάντηση ήταν πως “η Ελλάδα δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να μην αντιδράσει άμεσα σε επιθετική ενέργεια των Τούρκων πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από οποιονδήποτε”. Με απλά λόγια αυτό που είπαν και λένε είναι πως αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν οποιασδήποτε μορφής ακρότητα, όπως η αποβίβαση δυνάμεών τους “έστω και σ΄ ένα βράχο”, η απάντηση θα ΄ναι “αυτοματοποιημένη” και θα ΄ναι στρατιωτική απάντηση. Συζήτηση θα γίνει μετά απ΄ αυτή την απάντηση, για όποιον θέλει συζητήσεις. Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στην αμερικανική πλευρά και σίγουρα το ΄χει στις αποσκευές του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάϊατ που σήμερα βρίσκεται στην Άγκυρα μαζί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Υποθέτουμε ότι θα το μεταφέρει στην Τουρκία.

Η παρουσία του κ.Πάϊατ στην Τουρκία, είχε προγραμματιστεί πριν από το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια, αλλά έχει αποκτήσει άλλη βαρύτητα μετά απ΄ αυτό. Ο κ.Πάϊατ, έχει ήδη δοκιμαστεί στον ρόλο του “αγωγού μεταφοράς μηνύματος” προς την Άγκυρα, πριν από ένα χρόνο. Το βράδυ της 21ης Φεβρουαρίου 2017, οι Τούρκοι “κάτι ετοίμαζαν” στα Ίμια. Αξιωματούχοι του ΥΠΕΘΑ είχαν ενημερώσει τον Αμερικανό πρέσβη, ότι η ελληνική ΠΑ ήταν έτοιμη με “φορτωμένα μαχητικά αεροσκάφη” να αντιδράσει, αν στις βραχονησίδες ανέβαινε οποιοσδήποτε. Ο κ.Παϊάτ είχε μεταφέρει το μήνυμα μέσω του πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα και οι Τούρκοι αποσύρθηκαν από τη περιοχή.

Το ίδιο μήνυμα ,αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση και σαφήνεια εκπέμπεται και τώρα από την ελληνική πλευρά. Μήνυμα το οποίο έχει σταλεί και στον Αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χ.Ακάρ, από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, στην τελευταία συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες πρόσφατα.

Δεν πρόκειται ούτε για “τσαμπουκά” ,ούτε για “επίδειξη αποφασιστικότητας”. Πρόκειται όπως ειπώθηκε για την “απολύτως φυσιολογική αντίδραση της χώρας που έχει ήδη επιδείξει τεράστια ανοχή στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία αν κλιμακωθεί περαιτέρω, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για υποχώρηση”.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία όσων ειπώθηκαν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες θέσεις δεν έχουν την έγκριση μόνο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά συνολικά της κυβέρνησης που εκτός από τους προφανείς εθνικούς και επιχειρησιακούς λόγους που την οδηγούν σ΄ αυτή τη θέση έχει και πολιτικούς λόγους να αντιδρά με τέτοιο τρόπο. Γνωρίζουν άπαντες πολύ καλά ότι “διαχείριση Ιμίων τύπου 1996 δεν μπορεί να σταθεί σε καμία περίπτωση”.



Η αμερικανική πλευρά αναζήτησε όπως προαναφέραμε και οπτικοακουστικό υλικό από τις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ τους είχε προλάβει καταθέτοντας ότι υπάρχει στη χθεσινή σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top