GuidePedia

0

Η πλειοψηφία της «Tweede Kamer», της ολλανδικής Κάτω Βουλής, ενέκρινε χθες δύο προτάσεις ψηφισμάτων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Η απόφαση αυτή αναμένεται να τραυματίσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την απόφαση των οργισμένων με την τουρκική συμπεριφορά Ολλανδών, να αποσύρουν τον πρεσβευτή τους από την Άγκυρα. Και οι δύο προτάσεις υποβλήθηκαν από το κόμμα «ChristenUnie» από τον βουλευτή Ζοέλ Βούρντεγουιντ. Την πρόταση υποστήριξαν και τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού.

Όπως είναι γνωστό, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάσθηκαν από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1915, με την τουρκική κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν πρόκειται για «γενοκτονία», αλλά για σφαγές στο πλαίσιο πολέμου, ενώ αυτό που οι Ρωσία έχει φαίνεται ξεχάσει και «χαϊδεύεται» με τον Ερντογάν, είναι ότι οι «κακοί» Αρμένιοι αγωνίζονταν με την πλευρά της εχθρού των Οθωμανών, της Ρωσίας.

Η πλειοψηφία στο ολλανδικό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι ήταν καιρός για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ασχέτως των τουρκικών αντιδράσεων. Το επιχείρημα είναι συγκλονιστικό: «Η χώρα μας φιλοξενεί την πρωτεύουσα του διεθνούς δικαίου (σ.σ. Χάγη) σε τελική ανάλυση, δεν πρέπει να φοβάται να κάνει το σωστό»!

Ταυτόχρονα ψηφίστηκε και πρόταση σύμφωνα με την οποία κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης θα παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας, τον ερχόμενο Απρίλιο, στην Αρμενία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top