GuidePedia

0

Αίγυπτος και Ισραήλ είναι σύμμαχοι της Ελλάδος διότι αυτό επιτάσσει η τωρινή γεωπολιτική και τακτική συγκυρία αλλά αυτό συμβαίνει σε θεωρητικό επίπεδο που σημαίνει ότι και οι δύο χώρες παρέχουν διπλωματική υποστήριξη και πληροφορίες αλλά ως εκεί...

Καμία από τις δύο δεν θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατέψουν την κυπριακή ΑΟΖ, εν ολίγοις δεν θα προσφέρουν... αίμα για κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών.

Η Αίγυπτος διαθέτει δυνάμεις επαρκείς μέχρι την προστασία του Ζορ και ούτε για ένα τετραγωνικό μέτρο παραπάνω. Βέβαια η εκμετάλλευση του Ζορ και η προώθηση του «θησαυρού» τους στις ευρωπαϊκές αγορές συνάδει με τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα αλλά δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε το Κάιρο να εμπλακεί άμεσα σε πολεμική σύγκρουση με έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο επειδή οι έτεροι συμβαλλόμενοι αρνούνται να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την Αίγυπτο τα πολεμικά της πλοία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της και το Κάιρο αρνήθηκε.

Το Ισραήλ πάλι περιορίζει την στρατιωτική του δράση μέχρι την προστασία των κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν. Το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει είναι ο διαμοιρασμός πληροφοριών κάτι που κάνει και η Αίγυπτος.

Η Ελλάδα πάλι δεν διαθέτει δυνάμεις για την Κύπρο διότι δεν είναι επαρκείς για να συγκρουστούν με την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ (ας όψεται το ελληνικό πολιτικό σύστημα που τόσα χρόνια επέβαλε αναγκαστικό αφοπλισμό της χώρας για λόγους που δεν κατάλαβε κανείς).

Όσο για την περίπτωση της Exxon Mobil και για το αν η εταιρεία θα παρενοχληθεί από τις τουρκικές δυνάμεις πρόκειται για μια πολύ διαφορετική περίπτωση.

Η Exxon Mobil θα πραγματοποιήσει εργασίες στο οικόπεδο 10 το οποίο δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών που έχει «δεσμεύσει» η Τουρκία με παράνομη NAVTEX.

Κάτι το οποίο έγινε εσκεμμένα κατά την γνώμη μας διότι η Άγκυρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά μέχρι που «την παίρνει» για να προχωρήσει τους τραμπουκισμούς της.

Συν τοις άλλοις η Exxon Mobil δεν πρόκειται να διεξάγει γεωτρήσεις σαν αυτές που θα πραγματοποιούσε η ENI για να προκαλέσει μια πιο «άμεση» αντίδραση της Άγκυρας.

Άλλωστε η Exxon Mobil αντιπροσωπεύει τις ίδιες τις ΗΠΑ και πολύ δύσκολα η Άγκυρα θα επέλεγε μια τέτοια κλιμάκωση, αντίθετα γνωρίζει ότι χώρες όπως η Ιταλία δεν διαθέτουν τέτοιο «βάρος» για να την κάνουν να διστάσει.

Όπως αποδείχθηκε από την μυστική συνάντηση του Τουρκοκύπριου ψευδοϋπουργού Κουτρέτ Όζερσαϊ με τον αντιπρόεδρο της Eni όπου ούτε λίγο ούτε πολύ οι Ιταλοί ζητούν την άδεια των Τούρκων/Τουρκοκυπρίων για να προχωρήσουν στην... δουλειά τους, τελικά η Άγκυρα ήξερε πολύ καλά που θα πιέσει.

Αποδεικνύεται επίσης ότι για τα «μεγάλα παιχνίδια» που απαιτούν ακόμα και ένοπλες συγκρούσεις Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορούν να προσμένουν στην βοήθεια κανενός και θα πρέπει μόνοι μας να «βγάλουμε τα κάστανα από την φουφού... ».

Αυτό για να γίνει δεν απαιτεί μόνο επάρκεια μέσων αλλά κυρίως επάρκεια θέλησης.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top