GuidePedia

0

«Δεν είναι υπό τον έλεγχό μας« η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την παρεμπόδιση ερευνητικού της πλοίου από την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, προκαλώντας σοκ στον Ελληνισμό.

Πρόκειται για δηλώσεις που προκαλούν προβληματισμό, ενώ γίνεται πλέον σαφές πως εάν πραγματικά λάβει χώρα η απειλή της ΕΝΙ, τότε και επισήμως ξεκινάει το γκριζάρισμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρξε κάποια ένδειξη από πλευράς Άγκυρας για τερματισμό του αποκλεισμού του γεωτρύπανου της ΕΝΙ. Η μόνη τοποθέτηση που έστελνε κάποιο θετικό μήνυμα ήταν μια δήλωση της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας, η οποία μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της έκανε λόγο για αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει ποια θα είναι αυτή η αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις για τερματισμό των ενεργειακών ερευνών από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από Τούρκους αξιωματούχους ήταν αρκούντως καθαρές και έστελναν το μήνυμα πως η Άγκυρα απαιτεί τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόλις χθες, η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, δήλωσε: «αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση».

«Είχα συναντήσει τον τούρκο υπουργό και σε σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι.

Τι σημαίνουν ολα αυτά; Οτι η Ιταλία τινάζει στον αέρα Ελλάδα και Κύπρο και ταυτοχρόνως διαπραγματεύεται με τον Τούρκο κατακτητή. Η υποχωρητικότητα της ελλαδικής και κυπριακής πλευράς έχει ανοίξει την όρεξη στην Αγκυρα, με τις προκλήσεις να πιάνουν τελικά τόπο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου η Τουρκία έχει δημοσιεύσει δύο Navtex που περιλαμβάνουν την περιοχή του τεμαχίου 3 και του στόχου «Σουπιά». Η πρώτη στην οποία γίνεται αναφορά σε ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, που επικαλείται για να μην επιτρέπει στο γεωτρύπανο Saipem 12000 όπως και σε όλα τα άλλα εμπορικά, φορτηγά πλοία και τάνκερ να διέρχονται από την περιοχή, όπως και δεύτερη, στην οποία αναφέρεται ότι πολεμικό της πλοίο έλκει υποθαλάσσια συσκευή.

Παράλληλα, διατηρεί στην ίδια περιοχή και πετρελαιοφόρο του πολεμικού ναυτικού, γεγονός που δείχνει ότι έχουν γίνει προβλέψεις για διάφορα σενάρια.

Σε σχέση με τις Navtex και το ερώτημα που τίθεται και δημόσια, γιατί η Δημοκρατία δεν ενήργησε ώστε να προκαταβάλει την τελευταία τουρκική πρόκληση, αξίζει να αναφερθεί ότι προληπτικά μέτρα λαμβάνονταν για ένα δίμηνο πριν την κίνηση του γεωτρύπανου για γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά».

Συγκεκριμένα η περιοχή είχε δεσμευτεί από τριμήνου με επίκληση περιβαλλοντικών και επιστημονικών ερευνών για όλη την περίοδο. Επίσης με Navtex η περιοχή είχε δεσμευτεί για πολυεθνικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξάχθηκαν λίγο πριν ξεκινήσει η μετακίνηση του γεωτρύπανου, με τη συμμετοχή και των πολεμικών ναυτικών άλλων χωρών.

Σε αυτές είχε αντιδράσει από το τέλος Ιανουαρίου η Τουρκία με διαδοχικές Navtex που εξέδιδε περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τον στόχο της γεώτρησης.

Η τουρκική προκλητικότητα κορυφώθηκε αμέσως μετά την έκδοση δύο Navtex από την Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε και αποκαλύφθηκαν και οι συντεταγμένες του στόχου, αφού προηγουμένως Δημοκρατία και Eni φρόντισαν να μείνουν εμπιστευτικές.

Η χρονοσειρά δημοσίευσης των Navtex από το αρμόδιο για την περιοχή μας Ισπανικό Βασιλικό Ναυτικό, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες (Navarea iii), αποδεικνύει, χωρίς να επιτρέπει αμφισβήτηση, τα γεγονότα: Με τη Navtex υπ’ αριθμόν 0131/2018 η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε τη ζώνη σε ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων από το σημείο της γεώτρησης και με τη Navtex με αριθμό 0141/2018 απαγόρευσε την πλεύση πλοίων σε ακτίνα 500 μέτρων από το γεωτρύπανο Saipem 12000.

Ακολούθησαν –και φαίνεται και από τον αύξοντα αριθμό των ανακοινώσεων Navarea iii– οι προκλητικές Navtex της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η 0144/2018 για τις δήθεν στρατιωτικές ασκήσεις την περιοχή του τεμαχίου 3 και η 0145/2018 για την «έλκυση υποθαλάσσιου αντικειμένου από πολεμικό πλοίο».

Για να δικαιολογήσει μάλιστα την επικάλυψη ήδη δεσμευμένων ζωνών εξέδωσε ανακοίνωση προς ναυτιλλομένους, μέσω του σταθμού Αττάλειας, ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που υπέγραψε τις διεθνείς συμβάσεις, οπότε δεν ισχύουν.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των πολιτών και του Τύπου προκάλεσε η παρουσία της γερμανικής κορβέτας Magdeburg στα κυπριακά νερά, η οποία απέπλευσε από το λιμάνι της Λεμεσού με νοτιοανατολική πορεία πλεύσης.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποσυνδέουν πλήρως την παρουσία του εν λόγω πολεμικού πλοίου της Γερμανίας με τα γεγονότα, λέγοντας ότι αυτή συμμετέχει στις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL του Λιβάνου, διευκρινίζοντας ότι όλα τα πλοία της δύναμης πραγματοποιούν υπηρεσία τριών ημερών εν πλω, με άλλες τρεις ημέρες παρουσίας στα κυπριακά λιμάνια, τα οποία τους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top