GuidePedia

0

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν επέμενε στο τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα να πάει και στην Θράκη, ήταν ότι ήθελε να αποκαταστήσει την κυριαρχία του στην μειονότητα που είχε πάθει σοβαρές ρωγμές μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, καθώς μέχρι τότε οι Γκιουλενικοί είχαν μεγάλη δύναμη στην περιοχή.

Επίσης οι συχνές επισκέψεις κορυφαίων Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θράκης, λέγεται ότι σχετίζεται με το τελικό ξεκαθάρισμα από τα γκιουλενικά στοιχεία της μειονότητας και η ριζική αναδιάρθρωση των διχτύων της τουρκικής προπαγάνδας.

Μετά το αποτυχόν πραξικόπημα από τουρκικής πλευράς αναφέρεται ότι επισημάνθηκαν και καταζητήθηκαν περί τα 1000 άτομα από την μειονότητα σαν προκείμενοι στον Γκιουλέν.

Την περίοδο 1995-2000 ο υπεύθυνος ιμάμης του Φετουλάχ Γκιουλέν για την Ελλάδα ήταν ο Safi Ekmekçi, ο οποίος το 2000 αντικαταστάθηκε από τον ιμάμη Recep Uzunallı, ο οποίος ήταν του στενού προσωπικού περιβάλλοντος του Γκιουλέν. Ο Recep Uzunallı ήταν υπεύθυνος για θέματα της περιοχής του Αιγαίου στον γνωστό τουρκικό ισλαμικό τηλεοπτικό κανάλι Samanyolu που ανήκε στον Γκιουλέν και έκλεισε από τον Ερντογάν, ενώ διατέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Zaman. Το 2013 ο Recep Uzunallı, έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το βιβλίο του «İnsanlığın Özündeki Sevgi» που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στην Κύπρο με το τίτλο, «Αγάπη και Ανεκτικότητα».

Ένα άλλο όνομα από το προσωπικό περιβάλλον του Γκιουλέν που σχετίστηκε με την Ελλάδα ήταν ο Abdullah Aymaz, ο οποίος πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα και κατεύθυνε την φιλογκιουλενική παράταξη. Η κόρη του, Ümmü Aymaz, είχε παντρευτεί πριν από είκοσι χρόνια τον Evren Dede.



Ο Evren Dede είναι ο ιδρυτής της μειονοτικής εφημερίδας της Δ. Θράκης Azınlıkça και της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας azinlikca.net. Η ιστοσελίδα αυτή απαγορεύτηκε στην Τουρκιά ενώ στον ίδιο τον Evren Dede του έχει απαγορευτεί η είσοδος του στην Τουρκία.



Ο Evren Dede εξακολουθεί να είναι βασικό στέλεχος; των Φετουλαχτσιλάρ. (προσκείμενων στον Φετουλάχ Γκιουλέν) και να παίζει σημαντικό ρόλο στις ιδρύματα του Γκιουλέν ενώ λέγεται ότι επικοινωνεί με πολλούς παράγοντες της μειονότητας στην Θράκη. Συνηθίζει να εκδίδει μηνύματα με σημασία προς την μειονότητα μέσω twitter.

Οι δυο σημαντικότεροι συνεργάτες του Evren Dedem είναι οι Aydın Bostancı και Fatih Nazifoğlu. Ο Aydın Bostancı λέγεται ότι έχει μεγάλη πείρα και γνώση για τις υποθέσεις της μειονότητας και για το θέμα της εκλογής μουφτήδων, κλπ

Ο Γκιουλέν είχε διεισδύσει και στο τουρκικό διπλωματικό σώμα στην Ελλάδα. Στο προξενείο Θεσσαλονίκης ο υποπρόξενος Muhammed Tan και η σύζυγος του υπάλληλος του προξενείου, Ceyda Tan, εξαφανίστηκαν μετά το πραξικόπημα γιατί καταζητούνταν ως γκιουλενικοί. Πριν εξαφανιστούν αναφέρεται ότι πούλησαν περιουσιακά τους στοιχεία στον επιχειρήματα Mehmet Oruç, ενώ λέγεται ότι είχαν στενές σχέσεις με τον υποπρόξενο της Κομοτηνής, Davut Ocak και την σύζυγο του, Derma Ocak.



Επίσης ο πρώην πρόξενος της Κομοτηνής, Mustafa Sarnıç και οι υποπρόξενοι Κομοτηνής, lper Atak και Murat Ertaş, ενώ καταζητούνταν σαν προσκείμενοι στον Γκιουλέν το έσκασαν στο εξωτερικό. Ειδικά ο Mustafa Sarnıç θεωρείτο ότι ήταν το δεξί χέρι του Evren Dede και είχε μαζί του πολύ συχνές επαφές.



Την ίδια περίοδο στην Ξάνθη οι μειονοτικοί παράγοντες Salih Hacıhüseyin και η σύζυγος του που καταζητούνταν σαν προκείμενοι στον Γκιουλέν, το έσκασαν και λέγεται ότι κατέφυγαν στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Το θέμα έχει μεγάλη σημασία γιατί αφορά ελληνικό έδαφος και όπως φαίνεται έχει και συνέχεια καθώς στην ίδια την Τουρκία συνεχίζετε με μεγάλη ένταση η εσωτερική διαμάχη.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top