GuidePedia

0

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών , επιχείρησε σε συνέντευξή του, να εξηγήσει με ποιους τρόπους οι σχέσεις της χώρας του τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τους πρόσφατους συμμάχους της Ρωσία και Ιράν έχουν περιέλθει σχεδόν σε αδιέξοδο.

Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η Ουάσιγκτον δεν διορθώσει τα λάθη της, προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όπως είπε ο ίδιος οι σχέσεις των δύο χωρών ζημιώθηκαν από την άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει στην Άγκυρα τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και από την προμήθεια όπλων στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ιράν και Ρωσία

Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την υποστήριξή τους. «Το Ιράν και η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους στη Συρία», τόνισε.

«Αν είσαστε εγγυητές, όπως συμβαίνει, οφείλετε να σταματήσετε το (συριακό) καθεστώς. Δεν πρόκειται εκεί για μια απλή αεροπορική επίθεση, το καθεστώς έχει άλλες προθέσεις και πρόκειται να προελάσει εντός της Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν από τις 25 Δεκεμβρίου επιχείρηση για την ανακατάληψη του νοτιοανατολικού τμήματος της Ιντλίμπ, της μόνης επαρχίας στην οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο και έχει καταλάβει η Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείται η τοπική πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα. Η Ιντλίμπ βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει προωθήσει βαθειά μέσα στη Συρία και Βόρεια και ΒΔ της Ιντλίμπ στρατιωτικές της δυνάμεις, κυρίως ειδικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια όχι να χτυπήσει τους τρομοκράτες τζιχαντιστές αλλά να καταλάβει εδάφη πέρiξ της πόλης Αφρίν που ελέγχονται από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρία (YPD).

Ασχολούμενες οι Τουρκικές δυνάμεις με τον προσβάλλουν θέσεις Κούρδων εγκατέλειψαν τους σύρους αντάρτες της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στις τύχες τους καθώς δέχονται συνεχείς επιθέσεις και βομβαρδισμούς από τη Ρωσική και Συριακή αεροπορία.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η παρουσία οργανώσεων που θεωρούνται «τρομοκρατικές» στην Ιντλίμπ δεν δικαιολογεί τα πλήγματα σε μεγάλη κλίμακα στο σύνολο της επαρχίας αυτής και κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι βάζουν στο στόχαστρο μετριοπαθείς αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα. «Αν βρίσκονται εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις, θα πρέπει να εντοπιστούν. Οι επιχειρήσεις (εναντίον τους) θα πρέπει να γίνονται με προσεκτικό τρόπο με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων» πρόσθεσε.

Η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία μια συνάντηση για τη Συρία με χώρες που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν όσον αφορά την συριακή κρίση, έπειτα από το προγραμματισμένο για τα τέλη του μήνα συριακό κογκρέσο εθνικού διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στη ρωσική πόλη Σότσι.

Στο Ιράκ επιχειρεί να επιστρεψει

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε τέλος και σε μια πιθανή μεσολάβηση της Άγκυρας μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ. Τούρκοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν μια ενδεχόμενη μεσολάβηση μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και των αρχών της αυτόνομης κουρδικής περιοχής κατά τη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου, όπως είπε.

«Υπάρχουν αιτήματα για μεσολάβηση. Θα μεταβούμε στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου. Εκτός από τα διμερή ζητήματα, θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα» ανέφερε ο Τσαβούσογλου, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες έχουν διατυπώσει τα αιτήματα αυτά για μεσολάβηση.

Η Βαγδάτη έχει ζητήσει τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας μετά από εντάσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της ιρακινής περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) που έφθασαν στη στρατιωτική σύγκρουση, μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του τελευταίου Σεπτεμβρίου του 2017, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβουσόγλου.

«Υπάρχουν αιτήματα διαμεσολάβησης. Θα πάμε στη Βαγδάτη στις 21 Ιανουαρίου. Θα το συζητήσουμε μαζί με τα διμερή θέματα «, ανέφερε ο τούρκος υπεξ, χωρίς όμως να υπεισέρχεται στο διαδικαστικό καθώς οι σχέσεις Άγκυρας – Ερμπίλ δεν έχουν πλήρως ομαλοποιηθεί, ενώ υποστήριξε πως το δημοψήφισμα που προωθήθηκε από τον Πρόεδρο του KRG Μασούντ Μπαρζάνι, ήταν «λάθος», προσθέτοντας ότι «τόσο η ιρακινή κουρδική κυβέρνηση όσο και ο λαός της έχουν δει αυτή την πραγματικότητα».

«Κατά την προσεχή περίοδο, η Βαγδάτη και η Αρμπίλ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Η πρόσφατη δήλωση του Ερμπίλ ότι θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ιρακινού Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί σαφής συναίνεση εδώ », δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα« θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσει σε αυτόν τον σκοπό ».

«Εάν ζείτε σε μια χώρα τότε αποδέχεστε τους νόμους της χώρας και το σύνταγμά της», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Ιρακινοί Κούρδοι «έλαβαν στήριξη από την Τουρκία για τη χρήση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top