GuidePedia

0

Συναγερμός έχει σημάνει σε Εθνική Φρουρά και Ελλάδα μετά τα νέα «δεδομένα» που προετοιμάζονται να λάβουν χώρα από την Άγκυρα στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκυρα σχεδιάζει «επιθετική πολεμική ενέργεια» στην νεκρή ζώνη , σε περίπτωση απόσυρσης της UNFICYP, λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ΟΗΕ ελέω Τραμπ αλλά και λόγω νέων ‘‘παιγνίων‘‘ από ‘’σκοτεινούς κύκλους‘‘ της νέας τάξης.

Tώρα έρχεται και η σειρά των Κυπρίων να «ξυπνήσουν» και να δουν τι στήνεται αργά και μεθοδικά. Tίποτα δεν είναι τυχαίο εν όψει γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Εφόσον αποσυρθεί η UNFICYP, η Τουρκία θα προσπαθήσει με «πολεμική επιθετική επιχείρηση να καταλάβει ολόκληρη την έκταση της νεκρής ζώνης που αποτελεί το 6% του κυπριακού εδάφους.

Η μεταφορά πριν δύο μήνες στα κατεχόμενα 3 τουρκικών αποβατικών πλοίων , ένα μεγάλο και δύο μικρά στο πολεμικό ναυτικό του ψευδοκράτους, ….υποκρύπτει σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές σχέδιο μελλοντικής εμπλοκής τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι Τούρκοι από το 1974 και μετά, σε πρώτη ευκαιρία, δείχνουν τις προθέσεις τους για υφαρπαγή όχι μόνο της νεκρής ζώνης , αλλά ολόκληρου του νησιού.

Από την περιοχή του Κάτω Πύργου μέχρι και τη Δερύνεια δεν θα υπάρχουν φυλάκια των Ηνωμένων Εθνών, και οι νέο-οθωμανοί να τρέξουν να καταλάβουν ολόκληρη την έκταση , κάτι δηλαδή που δεν μπόρεσαν να κάνουν λόγω της αντίστασης των Ελλήνων καταδρομών και των Ελληνοκυπρίων , οι οποίοι πολέμησαν λυσσαλέα για να σταματήσουν τους Τούρκους τουλάχιστον εκεί που είναι σήμερα.



Τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτήν την περίπτωση απόσυρσης των κυανόκρανων είναι τα εξής :

Ποιος θα παρεμβαίνει σε περίπτωση κρίσης ή αντιπαράθεσης μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού;

Επίσης, ποιος θα κληθεί να δίνει λύσεις σε απλές και σύνθετες διαφορές που προκύπτουν εντός της νεκρής ζώνης, η οποία καταλαμβάνει περίπου το 6% του κυπριακού εδάφους;

Τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι του είδους , ποιος θα επιτρέπει την είσοδο ιδιοκτητών γης στη νεκρή ζώνη, είτε είναι Ε/Κ είτε Τ/Κ οι οποίοι καλλιεργούν τα χωράφια τους ;

Πιο σύνθετες διαφορές προκύπτουν σε περίπτωση προωθήσεων του τουρκικού στρατού, όπως συνέβη στα Στροβίλια.

Προβλήματα ίσως προκύψουν με τους εγκλωβισμένους Ε/Κ στην Καρπασία και στα μαρωνιτικά χωριά, αλλά και για τους Τ/Κ που ζουν στην τ/κ συνοικία στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με κυπριακό δημοσίευμα, υπάρχει προβληματισμός στον ΟΗΕ για επικείμενο ‘‘κύμα περικοπών‘’ των ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Προβληματισμός «βαφτίζεται». Στην ουσία πρόκειται για μεθόδευση.

Ο προϋπολογισμός του παγκόσμιου οργανισμού έχει πληγεί εξαιτίας των σοβαρών περικοπών , περίπου 30% που αποφάσισε ο Τραμπ, έτσι το άμεσο πλήγμα αφορά κυρίως στην χρηματοδότηση ειρηνευτικών αποστολών .

Έτσι ‘‘θύμα‘’ αυτών των περικοπών θα πέσει και η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο .

Είναι γνωστό στην Κύπρο , ειδικά από το 1974 και μετά την εκεχειρία που ακολούθησε την αιματοβαμμένη τουρκική εισβολή ότι, «η ύπαρξη της UNFICYP εγγυάται σε μεγάλο βαθμό το status quo ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο ωστόσο φαίνεται να ‘’εξυπηρετεί‘’ όλους στην Κύπρο μετά την πάροδο τόσων χρόνων‘‘.



Ως γνωστόν, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε πριν δύο βδομάδες τη θητεία της UNFICYP έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, ωστόσο σε 4 μήνες θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις για το μέλλον της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, τον Οκτώβριο ο ΟΗΕ, μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες Αναστασιάδη και Ακιντζί, θα ασχοληθεί με το μέλλον του Κυπριακού και θα αξιολογήσει τη δική του εμπλοκή στο πρόβλημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα Ηνωμένα Έθνη έχει σχηματιστεί η άποψη ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για έναν σοβαρό προβληματισμό για την απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από το νησί.

Η θητεία της UNFICYP ανανεώνεται έκτοτε κάθε έξι μήνες, μετά τις σχετικές εκθέσεις που υποβάλλονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Αυτή τη στιγμή η UNFICYP περιλαμβάνει 858 στρατιώτες, 65 αστυνομικούς και 152 μέλη μη στρατιωτικού προσωπικού. Το στρατιωτικό προσωπικό προέρχεται από την Αργεντινή (295 – το απόσπασμα περιλαμβάνει 15 στρατιώτες από τη Χιλή, 14 από την Παραγουάη και 1 στρατιώτη από τη Βραζιλία), την Αυστρία (4), τον Καναδά (1), την Κίνα (2), την Ουγγαρία (84 συνολικά – 6 από Σερβία), τη Σλοβακία (200 – το απόσπασμα περιλαμβάνει 2 στρατιώτες από την Κροατία) και τη Βρετανία (272). Η Αστυνομία είναι συνεισφορά της Αυστραλίας (15), της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (5), της Κροατίας (4), του Ελ Σαλβαδόρ (4), της Ινδίας (7), της Ιρλανδίας (18), της Ιταλίας (4), του Μαυροβουνίου (4) και της Ουκρανίας (4). Από το μη στρατιωτικό προσωπικό, 39 έχουν ενταχθεί από τη διεθνή κοινότητα και 113 τοπικώς.



Τον Ιούνιο 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ποσό 56,3 εκατ. δολαρίων (ψήφισμα 64/274) για την UNFICYP για την περίοδο 01 Ιουλίου 2010-30 Ιουνίου 2011. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεισφέρει εθελοντικά το ένα τρίτο περίπου του κόστους της δύναμης (περίπου 18,8 εκατ. δολάρια), η κυβέρνηση της Ελλάδας συνεισφέρει 6,5 εκατ. δολάρια και το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από εισφορές κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών κατ’ αναλογία.

Οι προθέσεις των Τούρκων , οι οποίες επιμελώς κρατούντα κρυφές , και τις οποίες αποκαλύψαμε στο pentapostagma.gr, είναι σαφέσταστες στην Κύπρο εδώ και τέσσερις μήνες με αφορμή την εξόρυξη υδρογοναθράκων, και με τελικό στόχο την κατάληψη ολόκληρης της μεγαλονήσου για να τερματιστεί η ελληνική παρουσία αιώνων.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επικαιροποιούν σχέδιο σεναρίου που αφορά την αποχώρηση των ειρηνευτικών δυνάμεων…και ταυτόχρονης επίθεσης από «δύο πλευρές» των Τούρκων , ακόμα και με αποβατική ενέργεια, μετά από βέβαιη προσπάθεια ναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου.

Το σχέδιο για άμεση δράση με επιθετική ενέργεια στην νεκρή ζώνη προφανώς έχει ετοιμασθεί από την «άλλη» πλευρά και το σίγουρο είναι ότι θα υλοποιηθεί στην πρώτη ….ευκαιρία.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top