GuidePedia

0

Σύμφωνα με μια αρχαία θεωρία κατά την οποία πάντοτε του κανονικού πολέμου προηγείται ο οικονομικός πόλεμος, ΗΠΑ και Κίνα ξεκίνησαν σχέδιο οικονομικής εξόντωσης αναμεταξύ τους …στα προεόρτια ενός κανονικού πολέμου ο οποίος έρχεται ελέω ραγδαίας ανόδου της Κίνας στον πλανήτη.

‘‘Η Κίνα «δεν θα μείνει άπραγη» αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετήσουν μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών‘‘, ήταν το κινεζικό λιτό τελεσίγραφο από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, μετά την έναρξη έρευνας από την Ουάσινγκτον σε βάρος του Πεκίνου για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».

«Εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μέτρα που βλάπτουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, η Κίνα δεν θα μείνει άπραγη και θα λάβει ασφαλώς όλα τα κατάλληλα μέτρα για να υπερασπιστεί με σθένος τα δικαιώματά της», ανακοίνωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.



Η αμερικανική έρευνα έχει ως στόχο να διαπιστώσει αν η κινεζική εμπορική πολιτική βλάπτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Κίνα.

Ο Τραμπ όμως θέλει να εξοβελίσει , τις περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ σε μια επανάληψη του ίδιου σχεδίου της δεκαετία του 1980 με τους Ιάπωνες να είναι στην θέση των Κινέζων οι οποίοι είχαν ‘‘εισβάλει‘‘ στην αμερικανική αγορά.

Τότε μερικές ‘’νομοθετικές ρυθμίσεις ‘‘ ήταν ικανές να διαλύσουν το ιαπωνικό οικονομικό θαύμα. Τώρα όμως η Κίνα δεν πτοείται απο τέτοιες μεθόδους.


Ο έτερος λόγος της τεράστιας αντιπαλότητας αφορά την τράπεζα επενδύσεων που ίδρυσε η Κίνα για να ‘‘δανείζει‘’ κράτη και χρεοκοπημένες κυβερνήσεις …παίρνοντας την ‘‘μπουκιά από το στόμα του ΔΝΤ‘’.

Ο λόγος της αντιπαλότητας των ΗΠΑ προς την Ασιατική Τράπεζα επενδύσεων, (AIIB) είναι απλός και προφανής. Η τράπεζα AIIB δημιουργήθηκε πρωτίστως για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, μετά από πρόταση της Κίνας και θεωρείται από πολλούς ως ένα αντίβαρο προς το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτή η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), υποβαθμίζει ταυτόχρονα τον παγκόσμιο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Στην ίδια την Ασιατική Τράπεζα AIIB, ο «ηγέτης» , είναι η Κίνα, και αυτό φυσικά, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την Ουάσιγκτον, σε καμία περίπτωση.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η τράπεζα AIIB είναι ένα από τα νέου «τύπου όπλα» του Πεκίνου στην άσκηση «ήπιας δύναμης», στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Μια περιοχή η οποία σύμφωνα με το νέο στρατηγικό δόγμα του Πενταγώνου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελεί τώρα πρώτη προτεραιότητα.



Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν αρχικά ότι οι ίδιες οι «κυβερνήσεις» πρέπει να λάβουν αποφάσεις.

Αλλά στην συνέχει οι Ευρωπαίοι σωρηδόν εντάχθηκαν στην τράπεζα αυτή.

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε όμως ανεπιτυχώς να δείξει καλό πρόσωπο σε ένα κακό παιχνίδι.

Ο Λευκός Οίκος είχε ασκήσει στους Ευρωπαίους συμμάχους μεγάλη πίεση, για να τους πείσει να μην συμμετέχουν στην Ασιατική Τράπεζα AIIB, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά εφικτό .

Επιπλέον, η πρώτη χώρα που εξεδήλωσε την πρόθεση της να ενταχθεί στην Τράπεζα αυτή , ήταν η Βρετανία, μια χώρα που αποτελεί τον κύριο σύμμαχο της Αμερικής, προκαλώντας οικονομικό «θόρυβο» , στον απόηχο της πολιτικής των ΗΠΑ.

Λίγες μέρες αργότερα το παράδειγμα του Λονδίνου το ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές «βαρέων βαρών» χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Με λίγα και απλά λόγια οι Αμερικανοί έχουν χάσει ήδη τη πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι από τους Κινέζους.

Έτσι αυτό που απομένει στην Ουάσιγκτον , τον Τραμπ και την σκοτεινή κυβέρνηση που τον περιβάλει είναι ….σαφώς ένας οικονομικός και στην συνέχεια ένας κανονικός πόλεμος για να ξανακερδίσουν οι ΗΠΑ τα πρωτεία στον πλανήτη….αλλιώς το παιχνίδι ήδη έχει χαθεί.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στην ανακοίνωσή του τονίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα αντικειμενικά γεγονότα και να ενεργήσουν με σύνεση.

Τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την έρευνα για τη φερόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας που σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους μπορεί να έχει κοστίσει στις ΗΠΑ έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια.



Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua σε σημερινό άρθρο του υποστηρίζει ότι μολονότι οι πρώτοι που θα πληγούν από την επιβολή εμπορικών κυρώσεων θα είναι οι Κινέζοι εξαγωγείς, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και θα αμερικανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει όποια διαφωνία υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μέσω του διαλόγου.

Μέσα σε αυτό το θέατρο του παραλόγου η Ελλάδα εντάχθηκε στον υδάτινο δρόμο του μεταξιού και είναι δίπλα στο χερσαία δρόμο του ίδιου κινεζικού σχεδίου.



Αλλά ταυτόχρονα η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω ενός κυκεώνα παγκόσμιας οικονομικής και στρατιωτικής φύσεως μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Όταν λέμε «Ανατολή» ομιλούμε κατά βάση για Ρωσία και Κίνα και ενδεχομένως και την Ινδία, που αποτελούν τα νέα αστέρια στο παγκόσμιο «star sustem».

Οι Ευρωπαίοι ‘’ξεπεσμένοι ‘‘ αριστοκράτες οδεύουν κατά Πεκίνο μεριά ενώ ταυτόχρονα μας αρνούνται ομαλή χρηματοδοτική ροή.

Τα χρήματα που μας αρνούνται αλαζονικά οι «Φράγκοι» μπορούμε να τα πάρουμε από την κινεζική Τράπεζα επενδύσεων και αυτό το γνωρίζει τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες.

Το γνωρίζει όμως η Ουάσιγκτον, για αυτό και το τελευταίο διάστημα μιλάνε για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος . Μια γεωπολιτική θέση που αξίζει τουλάχιστον 20 φορές σε οικονομική αξία το ελληνικό χρέος.

Η Πατρίδα μας ευρίσκεται εν μέσω καταιγίδας εξελίξεων , οι οποίες ενδεχομένως να γίνονται ορατές …ειδικά μετά το μπαράζ εμπρησμών, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, τις τελευταίες ημέρες , ενώ ενδεχομένως να μας έχουν ετοιμάσει και άλλα .

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top