GuidePedia

0



Ο Λευκός Οίκος προγραμματίζει για μεθαύριο τη διεξαγωγή ενημέρωσης προς τους Γερουσιαστές με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, σε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου. Στην ενημέρωση αυτή θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά κι ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που διοικεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ. Η ενημέρωση στο συμβούλιο αυτό, καθώς και η παρουσία σε αυτό των κορυφαίων διπλωματικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων των Η.Π.Α, προοιωνίζει την έναρξη ενός πολέμου.

Τόσο Αμερικανοί, όσο και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν γνωστοποιήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες τους φόβους τους για την πιθανή διεξαγωγή μιας νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα. Κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου έχουν ταχθεί τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα, προειδοποιώντας για την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Νότια Κορέα από την πλευρά της, έχει θέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε ύψιστη επιφυλακή.

Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την ικανότητά της να βυθίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, καθώς η πολεμική ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Κορεατική Χερσόνησο, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να συνομιλεί τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Κίνας, αλλά και της Ιαπωνίας.

Η Ουάσιγκτον έδωσε (τελικά) εντολές στο αναφερόμενο αεροπλανοφόρο και στο ναυτικό σχηματισμό που το συνοδεύει να κινηθεί για να λάβει θέση στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου αντιδρώντας στις ανησυχητικές εξελίξεις για την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, αλλά και στις απειλές της Πιονγιάνγκ για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, αλλά και των συμμάχων τους στην ασιατική περιοχή.

Από την άλλη μεριά, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει την ακριβή θέση του αεροπλανοφόρου, καθώς πλησιάζει στην περιοχή, ενώ έγινε γνωστό ότι η αμερικανική ναυτική αρμάδα συνοδεύεται κι από δύο αντιτορπιλικά της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων.

“Οι επαναστατικές στρατιωτικές δυνάμεις μας είναι ετοιμοπόλεμες, προκειμένου να βυθίσουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο με ένα πλήγμα,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχόλιο της η εφημερίδα “Rodong Sinmun” που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα στην Πιονγιάνγκ.

Η εφημερίδα απέδωσε “χαρακτηριστικά ζώου” στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, τονίζοντας ότι μία επίθεση σε βάρος του θα είναι “ένα πρακτικό παράδειγμα για την αμυντική ισχύ των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.” Το σχόλιο της εφημερίδας είχε δημοσιευτεί στη σελίδα 3, ενώ ακολουθούσε δισέλιδο αφιέρωμα για την επίσκεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν σε μονάδα εκτροφής χοίρων, δίνοντας έμφαση στον προφανή λογικό συνειρμό.

Κίνα: Δείξτε Αυτοσυγκράτηση


Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της, για τις εξελίξεις τόσο στο πυρηνικό, όσο και στο πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον έχει καλέσει το Πεκίνο να κλιμακώσει την άσκηση των πιέσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση έντασης, που έχει διαμορφωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκανε από την Αθήνα κι ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγ Γι. “Χρειαζόμαστε ειρήνη και λογική,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Πεκίνο.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε το Σάββατο, ότι ο ναυτικός σχηματισμός των πλοίων υπό το αεροπλανοφόρο, θα βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή εντός των επόμενων ημερών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την επιθετική ρητορική της.

Ο Πενς συντόμευσε την περιοδεία του στην Ασία, λόγω πολιτικών εξελίξεων

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς συντόμευσε το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στην Ασία, προκειμένου να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη εβδομάδα, αναφορικά με το πρόγραμμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγή στην Ουάσιγκτον.

Επικοινωνία Τραμπ -Σίνζο Άμπε


Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, αλλά και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους έδωσε έμφαση στη συνέχιση της στενής επικοινωνίας μεταξύ του Τόκιο και της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ σχολίασε θετικά την αποφασιστικότητα του Τραμπ, που δηλώνει ότι όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παραμένουν ανοιχτά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο Σι, όπως δημοσιοποίησαν τα κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ εκδήλωσε την αντίθεσή του σε ενέργειες που καταπατούν το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συντελώντας στην κλιμάκωση της έντασης, η Βόρεια Κορέα συνέλαβε έναν Αμερικανό-Κορεάτη, περίπου 50 ετών, αυξάνοντας σε τρεις τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται φυλακισμένοι από την Πιονγιάνγκ.

Ο Τόνι Κιμ βρίσκονταν στη Βόρεια Κορέα διδάσκοντας λογιστικά στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (PUST), σύμφωνα με δηλώσεις πανεπιστημιακής πηγής στο Reuters. Η σύλληψή του έγινε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ κατά την έξοδό του από τη χώρα το Σάββατο το πρωί (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου. “Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο έρευνας για ζητήματα που δεν συνδέονται με το πανεπιστήμιο,” ανέφερε η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να τιμήσει αύριο την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων της δυνάμεων. Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές δίνοντας έμφαση σε ιστορικές επετείους.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top