GuidePedia

0


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη – και όχι μόνο – τις εξελίξεις στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, μετά την εισβολή εθνικιστών στο Κοινοβούλιο όπου σημειώθηκαν σκηνές πρωτοφανούς βίας, εξαιτίας της ανάδειξης μιας γνωστής πολιτικής προσωπικότητας της χώρας στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, μόνο που δεν ήταν… «Μακεδόνας», αλλά Αλβανός, ο Ταλάτ Τζαφέρι.

Η εκλογή του πάντως αμφισβητείται βάσιμα, όμως όπως διέρρευσε οι Ηνωμένες Πολιτείες τον αναγνωρίζουν στα νέα καθήκοντα. Όμως, ως αποτέλεσμα της εκλογής αυτή, χύθηκε αίμα στην κυριολεξία, καθώς στις συγκρούσεις με τους εθνικιστές εισβολείς, τραυματίστηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές, ένας εκ των οποίων, ο αλβανικής καταγωγής Ζιαντίν Σελά, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν δραματική τροπή και πλέον όχι απλά να μην αποκλείεται το ξέσπασμα εμφύλιας σύρραξης που θα συμπαρασύρει και άλλες – κυρίως αλβανικές σε πρώτη φάση – περιοχές των Βαλκανίων, αλλά είναι δυστυχώς πλέον το επικρατέστερο σενάριο. Πάντως, ο Σέρβος πρόεδρος συγκάλεσε κατεπειγόντως σύσκεψη του υπεύθυνου για τον συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας οργάνου…

Δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να μη δηλώνει με πίκρα διαχρονικά δικαιωμένη αφού είχε πολλάκις προειδοποιήσει για όσα διαδραματίζονται σήμερα, τη στιγμή που άλλοι έκλειναν τα μάτια σε αλυτρωτικού χαρακτήρα εθνικούς μύθους με στόχο την κατασκευή ταυτότητας, έστω και «πλαστογραφημένης», ή αδιαφορούσαν για κράτη όπου ευημερούσε κάθε λογής μαφία και οργανωμένο έγκλημα, που πρόβαλαν στην ευρύτερη περιοχή τον δικό τους αποσταθεροποιητικό αναθεωρητισμό.


Προς το παρόν όμως, κάθε λογής «δικαίωση» είναι άνευ αντικρίσματος, πέραν των τραγουδιών που ακούστηκαν για την εγγύτητα και την κυριότητα του… οικοπέδου ονόματι Θεσσαλονίκη, εκτός κι αν αυτοί που πρέπει αντιληφθούν ότι οι άξονες της πολιτικής τους δεν μπορούν να είναι χώρες με τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά εντελώς διαφορετικές, με τις οποίες υπάρχει ουσιαστική και όχι απλά διακηρυκτική κοινότητα αρχών και αξιών και αν μη τι άλλο στη δύσκολη στιγμή μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, μετριοπάθεια και συντονισμός. Τα λάθη πληρώνονται… εκτός κι αν τίποτε δεν είναι λάθος.

Η διεθνής κοινότητα έκδηλα ανήσυχη συστήνει αυτοσυγκράτηση, Αμερικανός υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σπεύδει στην περιοχή, οι Ρώσοι επί της ουσίας καταγγέλλουν εδώ και κάποιες μέρες δυτικό σχέδιο γενικευμένης αποσταθεροποίησης με στόχο την εκ νέου αλλαγή των βαλκανικών συνόρων με τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας».

Πλέον, σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της χώρας έχει συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών η οποία όμως με δεδομένη την ένταση και πιθανότητα την απροθυμία κάποιων να συναινέσουν, καθώς δεν αποκλείεται καθένας να έχει πλέον τη δική του ατζέντα, ασχέτως από πού θα μπορούσε να υπαγορεύεται, οπότε δεν είναι σαφές αν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top