GuidePedia

0

Οργή από Ισραήλ: «Θα καταστρέψουμε ολόκληρη τη συριακή αεράμυνα»

Toυ Βασίλη Καπούλα

Ανοχή τέλος προς το Ισραήλ από τη Ρωσία. Συμβούλιο Ασφαλείας συγκάλεσε ο Β.Πούτιν στη Μόσχα, το ίδιο και ο Μ.Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ ο οποίος είχε επικοινωνία με τους Αμερικανούς για το συμβάν της κατάρριψης όπως αποκαλύπτεται του ισραηλινού μαχητικού στη Παλμύρα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Ρωσία εκτόξευσε αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 καταρρίπτοντας το ένα ισραηλινό μαχητικό ενώ ένα δεύτερο μετά βίας προσγειώθηκε στο Ισραήλ κατά την επιχείρηση των Ισραηλινών στην Παλμύρα.

Πριν λίγο ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν απείλησε ξεκάθαρα ότι θα καταστρέψει ολόκληρο το πλέγμα της συριακής αεράμυνας, μετά την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων σε ισραηλινά μαχητικά κατά την φάση της προσβολής επίγειων στόχων στην Παλμύρα!

Μα ήταν «περίπατος», έτσι δεν είπαν οι Ισραηλινοί; Τότε γιατί ο φόβος;

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Την επόμενη φορά που οι Σύριοι θα χρησιμοποιήσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα τους εναντίον των αεροσκαφών μας θα τους καταστρέψουμε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό», δήλωσε ο Λίμπερμαν στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

Οι Ισραηλινοί περίμεναν την αντίδραση των Ρώσων γι αυτό και είχαν ενεργοποιήσει το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Arrow-3 για πρώτη φορά.

Γιατί η ενεργοποίηση του δεν δικαιολογούσε τους φόβους από την ομοβροντία των S-200… Αυτό όμως που σίγουρα δεν περίμεναν ήταν η κατάρριψη του ισραηλινού μαχητικού. Και σίγουρα η Μόσχα χάρη τους έκανε που δεν έπεσαν και τα υπόλοιπα.

Ο «περίπατος» του Ισραήλ με τους βομβαρδισμούς τόσο βαθιά στην Συρία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση της Παλμύρας Τ4 στην οποία βρίσκονταν ρωσικές ειδικές δυνάμεις Spetsnaz που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης από το ISIS δεν άφησε στη Ρωσία άλλη επιλογή, παρά να πατήσει το κουμπί.

Δείτε εδώ στο χάρτη τι επιχείρησαν να κάνουν οι Ισραηλινοί. Στη συνέχεια η Ρωσία,κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στη Μόσχα, Gary Koren, για εξηγήσεις κατά την οποία έπεσαν βαριές κουβέντες καθώς ο Νετανιάχου με βάση την συμφωνία αποφυγής ατυχημάτων που είχε υπογράψει με τη Μόσχα, δεν ειδοποίησε καν τους Ρώσους για την επικείμενη επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι ο πρέσβης του Ισραήλ είχε δώσει μόλις τα διαπιστευτήρια του στο Ρώσο πρόεδρο,Β.Πούτιν, την Πέμπτη το μεσημέρι!



Πλέον οι σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο…

Δηλαδή οι Σύροι στρατηγοί όταν διαπιστώνουν εισβολή και επίθεση εντός του εδάφους της χώρας τους, δεν θα δίνουν την αυτονόητη εντολή εξολόθρευσης του οποιουδήποτε εναερίου «εισβολέα», αλλά θα κάθονται και θα τον «παρακολουθούν χτυπώντας παλαμάκια».

Πρόκειται για επικίνδυνη και περίεργη λογική που ομοιάζει με αυτή που διακατέχει τον Σουλτάνο Ερντογάν, και η οποία θα προκαλέσει χειρότερο και μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή με ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη Συρία την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να ομιλεί περί στοχευμένων επιθέσεων με προορισμό το σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο μήνες ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, αντιστράτηγος Αντρέι Καρταπόλωφ, έχει δηλώσει ότι ολόκληρος ο συριακός εναέριος χώρος ενοποιήθηκε και ελέγχεται από την ρωσική αεράμυνα.

Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ επισήμως ούτε επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί αυτές τις επιθέσεις. Αντίθετα, η σιωπή της Ρωσίας για το θέμα αυτό ακριβώς ήταν ένα «χτυπητό σημείο» που εγείρει πολλά ερωτηματικά .

Πηγές στη Μόσχα και το Τελ Αβίβ ανέφεραν ότι υπάρχει μια μυστική συμφωνία με στόχο τη μείωση της σύγκρουσης, δηλαδή να αποτραπεί η «συνάντηση» ρωσικών και Ισραηλινών αεροσκαφών στον συριακό εναέριο χώρο .



Σύροι αξιωματικοί από τη πρώτη στιγμή ανέφεραν πως ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη κατερρίφθη… Το περιστατικό έλαβε χώρα στην φημισμένη έρημη πόλη της Παλμύρας.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι οποιαδήποτε αεροσκάφος του είχε πληγεί, παραδέχτηκε όμως την επιχείρηση, αλλά και η συριακή κυβέρνηση έχει δώσει παρόμοιες «απαντήσεις» πολλές φορές στο παρελθόν.

Η ισραηλινή ανακοίνωση ανέφερε ότι «πολλοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι» εξαπολύθηκαν κατά την επιδρομή, αλλά ότι κανένας δεν χτύπησε τους στόχους «.

Ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε από το αντιαεροπορικό σύστημα Arrow του Ισραήλ , τόνισαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης .

Πρόκειται για το πιο σοβαρό περιστατικό μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη του συριακού πολέμου πριν από έξι χρόνια.

Η λιβανέζικη οργάνωση , η οποία έχει μετατραπεί σε κανονική τακτική δύναμη με πλήθος όπλων και πυραύλων εδάφους –εδάφους που έχει στα χέρια της από Ιρανούς και Σύρους, όντως απειλεί το Ισραήλ και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει πολεμικές επιθέσεις με πυραύλους στην ισραηλινή επικράτεια σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές από το Ισραήλ.

Αυτή όμως η εμπλοκή της Χεζμπολάχ μπορεί να συμπαρασύρει Ιράν και Ισραήλ σε ένα ανελέητο πόλεμο στην περιοχή αυτή που θα εμπλέξει Τουρκία, Ρωσία, ΗΠΑ και λοιπούς σε έναν περιφερειακό πόλεμο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top