GuidePedia

0

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει απολύσει συνολικά 22.920 στρατιωτικούς μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είπε ότι 6.511 αξιωματικοί και 16.409 δόκιμοι απολύθηκαν από το στρατό. Οι 4.090 δόκιμοι προέρχονται από στρατιωτικά γυμνάσια, 6140 από κολέγια υπαξιωματικών και 6179 από ανώτερες στρατιωτικές σχολές .

Η κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για την απόλυση των 22.920 με τη δικαιολογία των “δεσμών” τους με το κίνημα Γκιουλέν, παρά το γεγονός ότι η τουρκική στρατιωτική δήλωσε στις 27 Ιουλίου είπε ότι μόνο 8.651 στρατιωτικοί,είχαν ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος .

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί το στράτευμα με προσωπικό που φθάνει τις 30.000.

Στην Τουρκία όπως γράφουν ΜΜΕ όπως το Turkish Minute, φαίνεται ότι το καθεστώς Ερντογάν, θέλει να αντικαταστήσει τις δυνάμεις που του λείπουν με τον “μυστικό στρατό” της SADAT.

Ποια είναι η SADAT


Ο μυστικός στρατός του Ερντογάν διοικείται από την απόστρατο στρατηγό Adnan Tanriverdi, ο οποίος έχει ξεκινήσει να τον οργανώνει από το 2012.

Σύμφωνα με πηγές των γαλλικών υπηρεσιών, ο Tanriverdi έκανε αρκετές επισκέψεις στο Γενικό Επιτελείο πριν από το πραξικόπημα, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη για την προετοιμασία ξένων ενόπλων ομάδων, ιδίως σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής στην ισλαμική αντιτρομοκρατική συμμαχία.

Η αποστολή αυτή είχε την οικονομική χορηγία της Σαουδικής Αραβίας, και προσωπικά του Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Στην περιοχή του Κόλπου η δύναμη Sadat ενεργούσε για κάποιο χρονικό διάστημα με τη βοήθεια της Σαουδαραβικής αντίστοιχης μισθοφορικής εταιρείας «Al Aquid Trading», η οποία διευθύνεται από έναν πρώην αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τον συνταγματάρχη Αλ Γκάζι Γκίζας Χαρμπί .

Μια έκθεση που εκπονήθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΕ Πληροφοριών (IntCen) αποκάλυψε ότι αν και ο Πρόεδρος Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση έριξαν αμέσως το φταίξιμο για το αποτυχημένο πραξικόπημα στους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, η απόπειρα πραξικοπήματος “στήθηκε” από διάφορες ομάδες αντιπάλων του Ερντογάν λόγω του φόβου τους για επικείμενη εκκαθάρισή τους.

Η ιστοσελίδα Aldrimer.no αναφέρει ότι πηγές του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Μιλώντας στο vocaleurope.com, πρώην Τούρκος αξιωματικός που υπηρέτησε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά απολύθηκε υποστήριξε ότι στην Τουρκία το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 του Ιούλη ήταν αδέξιο και ουδέποτε είχε την πρόθεση να ¨ρίξει” τη κυβέρνηση.Χρησίμευσε ως όχημα για την προεδρία Ερντογάν να εξαλείψει τους αντιπάλους της και να δώσει ρόλο στους υπερεθνικιστές εντός του στρατεύματος.

Κατά τη διάρκεια μια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από Κέντρο Πολιτικής, την 1η Φεβρουαρίου,ο Henri Barkey, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Wilson της Ουάσιγκτον , δήλωσε ότι πολλοί στρατηγοί που απομακρύνθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση είναι φιλο-ΝΑΤΟϊκοί και φιλο-Αμερικανοί, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια στροφή στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top