GuidePedia

0

Ο Τραμπ θα καλέσει το φίλο του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τον ΤΑΡ ως συνέχεια του Turkish Stream. Έτσι οι Ρωσοι δεν θα χρειασθεί να κατασκευάσουν νέο αγωγό, με νέα έξοδα και χωρίς να είναι σίγουρο εξάλλου οτι θα πάρει την άδεια της Ε.Ε.(Γερμανίας)

Να λοιπόν η ευκαρία για τις ΗΠΑ να δασπάσουν το κρατίδιο των Σκοπίων και να ευχαριστήσουν τους Βούλγαρους και να εμφανισθούν με κάθε αξίωση ως οι ευεργέτες του Βουλγαρικού έθνους αφήνοντας τους Ρώσους πίσω και καταϊδρωμένους

Ζήτω, εφευρέθηκε τροχός και η φωτιά!!!
Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η επαναφορά της συζήτησης για αλλαγή συνόρων
στα Βαλκάνια..

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Η Αμερική του κ.Τραμπ δεν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με την Συρία .Ο Τραμπ έθεσε τέλος στην προσπάθεια Κατάρ-Γερμανίας-Τουρκίας να υλοποιήσουν τον αγωγό αερίου Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ευρωπης. Ο αγωγός αυτός έπρεπε να περάσει από την Συρία αλλά ο πρόεδρος της Ασαντ αρνήθηκε.Έτσι το Κατάρ χρηματοδότησε τον πόλεμο στην Συρία ο οποίος κατέληξε στην ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους. Το Κατάρ έδινε το χρήμα στους τζιχαντιστές , η Τουρκία τους παρείχε καταφύγιο και οι ΗΠΑ του Ομπάμα παρείχαν την τεχνογνωσία και εκπαίδευση στους τζιχαντιστές.Ο Ομπαμα έκανε πως δεν καταλαβαίνει τι κάνει η CIA στην Συρία , έκανε πως δεν καταλάβαινε ότι η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση του όπως πχ ο Μακ Κέιν, που ελέγχουν την CIA παρείχαν εκπαίδευση και υποστήριξη στους τζιχαντιστές.

Όμως ο Τραμπ ακόμα από την προεκλογική εκστρατεία του είχε εκφράσει την απορία του γιατί οι ΗΠΑ έχουν αναμιχθεί στον πόλεμο της Συρίας ο οποίος αφορά ένα αγωγό του Κατάρ και της Γερμανίας.Έτσι ο Τραμπ αποφάσισε να αποτραβηχτούν οι ΗΠΑ από τον πόλεμο , να αφήσουν το Κατάρ , την Γερμανία και την Τουρκία χωρίς αγωγό, να ιδρύσει το Κουρδικό Κράτος στην Βόρεια
Συρία το οποίο θα είναι προτεκτοράτο του Ισραήλ και της Αμερικής, να επιτρέψει την Συρία να μετατραπεί σε προτεκτοράτο τη Ρωσίας με αντάλλαγμα οι Ρωσοι να επιτρέψουν να συνεχίσει το Ιράκ να είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το αλισβερίσι Τραμπ και Πούτιν είναι το Ιράν το οποίο έχει διεισδύσει στην Συρία τόσο στρατιωτικά όσο οικονομικά και πολιτικά.

Ο Τραμπ θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο εχθρό στην προσπάθεια του για να διαμοιράσει την Μ.Ανατολή με τον Πούτιν και να αποτραβηχτεί από εκεί και να ασχοληθεί με την Κίνα απερίσπαστος.

Το Ισραήλ επίσης θεωρεί το Ιράν ως τον μεγαλύτερο εχθρό του λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αλλά και του ελέγχου από το Ιραν της Χαμας στην λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί επίσης το Ιράν ως τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό κίνδυνο ,κίνδυνος που τελευταία έχει πάρει μια νέα μορφή που είναι η υποστηριξη του σιιτικού Ιράν προς τους σιίτες Υεμενίτες Χούτι που πολεμούν εναντίον των σουνιτών ομοεθνών τους κι της Σαουδικής Αραβίας που τους υποστηρίζει.

Το Κατάρ το ίδιο και αυτό Ιράν και Κατάρ μοιράζονται υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου στονΠερσικό Κόλπο κάτι που γεννά συνεχώς εντάσεις. Ειδικά μετα την απόφαση Τραμπ να ακυρώσει οριστικά τον αγωγό Κατάρ-Συρίας-Τουρκίας για τον οποίο έγινε και ο πόλεμος, το Κατάρ νοιώθει απομονωμένο διότι μπορεί να διαθέτει χρήμα αλλά δεν διαθέτει μέγεθος και πληθυσμό.

Η Γερμανία με όλα αυτά παραμένει ενεργιεακά εξαρτημένη από την Ρωσία εφόσον ο αγωγός απο το Καταρ ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν τώρα μόνο δυο ενεργειακές εναλλακτικές.Η πρώτη είναι η εισαγωγή αερίου απο τις ΗΠΑ οι οποίες μπορούν πλέον να είναι όχι μόνο ενεργειακά ανεξάρτητες αλλά και να εξάγουν αέριο.Οι ΗΠΑ θα εξάγουν αέριο με τάνκερ πλοία, υπάρχουν περίπου 500 αυτή την στιγμή στο κόσμο και πολλά από αυτά ανήκουν σε Έλληνες και Ευρωπαίους εφοπλιστές.Έτσι οι εφοπλιστές θα αναδειχθούν ως η επιχειρηματική υπερδύναμη η οποία θα ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις στην Ευρώπη.Ο κ Σαμαράς έπεσε αμέσως μετά το αίτημα του προς την Μέρκελ το Σεπτέμβριο του 2014 για φορολόγηση των εφοπλιστών. Μάλιστα δε η Μέρκελ τον Νοέμβριο του 2014 ανέδειξε τον Γιουνγκερ ως πρόεδρο της Κομισιόν ο οποίος το πρώτο που εξήγγειλε ήταν η φορολογική αμνηστεία και ασυλία των εφοπλιστών.Ιανουάριο 2015 ο Α. Σαμαράς πήγε σπίτι του..

Η δεύτερη εναλλακτική της Ευρώπης για ενέργεια είναι πλέον ο αγωγός ΤΑΡ ή ΤΑΝΑΡ ,ο οποίος θα φέρνει Αζέρικο αέριο μέσω Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας-Τουρκίας- Ελλάδας- Βόρειας Ηπείρου-Ιταλίας-Αυστρίας. Ο αγωγός αυτός αρχικά θεωρήθηκε ως ανέφικτος διότι όταν άρχισε να μελετάται οι Ρώσοι
έλεγαν ότι τα κοιτάσματα της Κασπίας θάλασσας ( Αζέρικα) δεν θα επαρκούσαν ποτέ για να ικανοποιήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση. Στην πορεία όμως ανακαλύφθηκαν κι άλλα κοιτάσματα στην Κασπία τα οποία καθιστούν τον ΤΑΡ βιώσιμο O TAP είναι γερμανικής εμπνεύσεως έργο


Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ

Ωστόσο ο ΤΑΡ δεν έχει τύχει της έγκρισης των Ρώσων οι οποίοι δεν θέλουν την Ευρώπη να
έχει εναλλακτικούς παρόχους. Γιαυτό και πολέμησαν στην Συρία, για να μην πάρει η Ευρώπη αέριο απο το Κατάρ.

Οι Ρώσοι έχουν υπογράψει με την Τουρκία για τον περίφημο TURK STREAM , τον αγωγό που θα φέρνει αέριο από την Νότια Ρωσία με υποθαλάσσια διαδρομή αέριο στην Τουρκία και ο οποίος φιλοδοξεί να επεκταθεί και στην Ευρώπη.


Ο TURKISH STREAM ( ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΚΕΚΟΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Όμως είναι αδύνατον για τους Γερμανούς να δεχθούν να περάσει ο ρωσικών συμφερόντων TURKISH STREAM στην Ευρώπη . Την τελευταία φορά που οι Ρώσοι επιχείρησαν και πάλι κάτι τέτοιο ήταν το 2014 και τότε οι Γερμανοί έριξαν την κυβέρνηση της Βουλγαρίας η οποία είχε συμφωνήσει με την Ρωσία να είναι η χώρα η οποία θα υποδέχεται τον ρωσικό αγωγό στην Ευρώπη.
Μάλιστα τότε είχαν έρθει αυτοπροσώπως τρεις Αμερικάνοι γερουσιαστές στην Βουλγαρία ανάμεσα τους και ο γνωστός Μακ Κέιν ,οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στον Βούλγαρο πρόεδρο Πλεβνελίεφ και στην κυβέρνησή του πρωθυπουργού Ορεσάρσκι.
Οι Βούλγαροι υποτάχθηκαν και ακύρωσαν την συμφωνία με τους Ρώσους αλλά οι Αμερικάνοι προχώρησαν κι άλλο έριξαν την κυβέρνηση Ορεσάρσκι και εγκατέστησαν το πρωτοπαλίκαρο τους τους, τον Μπορίσοφ. Πρόεδρο άφησαν τον Πλεβνελίεφ ο οποίος πριν απο λίγους μήνες (Νοεμβριος 2016) παρέδωσε την προεδρία στον Ραντεφ, ένα απόστρατο πτέραρχο ο οποίος είναι φιλορώσος.Μόλις ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ είδε τον φιλορώσο Ραντεφ να γίνεται πρόεδρος παραιτήθηκε και οδηγεί την Βουλγαρία σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2017 


Мακ Κέιν και Ορεσάρσκι το 2014 όταν οι Αμερικάνοι ρεπουμπλικάνοι  γερουσιαστές εκβίαζαν την Βουλγαρική κυβέρνηση για την ακύρωση του south stream.

Οι ΗΠΑ θεωρούν την Βουλγαρία ως προτεκτοράτο τους και πολύ δύσκολα θα ανεχθούν την καθολική επικράτηση των ρωσόφιλων τόσο στην προεδρία όσο και στην πρωθυπουργία.
Ωστόσο και πέρα από τις επεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα της Βουλγαρίας ο Τραμπ θα δράσει 
διαφορετικά απο τον προκάτοχο του Ομπάμα και αυτό διότι μπορεί μεν οι ΗΠΑ να θέλουν την Βουλγαρία προτεκοτράτο τους , θεωρούν όμως πλέον την Ρωσία ως σύμμαχο τους απέναντι στον κοινό αγώνα για περιορισμό της Κίνας.Ο Τραμπ έχει εξαπολύσει εκστρατεία γοητείας στον Πόυτιν για να τον πείσει να συνάψουν συμμαχία εναντίον της Κίνας.Συνεπώς ο Τραμπ δεν θα στενοχωρήσει τον φιλο του Πουτιν για ένα τόσο επουσιώδες θεματάκι όπως η Βουλγαρία και ο Turkish Stream

Ο Τραμπ θα καλέσει το φίλο του Πούτιν να χρησιμοποιήσει τον ΤΑΡ ως συνέχεια του Turkish Stream. Έτσι οι Ρωσοι δεν θα χρειασθεί να κατασκευάσουν νέο αγωγό, με νέα έξοδα και χωρίς να είναι σίγουρο εξάλλου οτι θα πάρει την άδεια της Ε.Ε.(Γερμανίας)

Ο Τραμπ για να κάμψει τις γερμανικές αντιρρήσεις για την χρήση του ΤΑΡ από την Ρωσία θα πει το παρακάτω ακλόνητο επιχείρημα : Όπως φαίνεται στον χάρτη του ΤΑΝΑΡ, ο αγωγός ξεκινάει απο το Αζερμπαϊτζάν αλλά κάνει μια τεθλασμένη γραμμή παρακάμπτοντας την Αρμενία.Αυτό γίνεται διότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν μπορεί να συμφωνήσουν για διελεύσεις αγωγών, λογικό. Όμως και πάλι ο αγωγός περνάει από την Γεωργία η οποία μόλις το 2008 υπέστη εισβολή από την Ρωσία.Τι θα μπορούσε σήμερα να σταματήσει την Ρωσία να εισβάλει ξανά στην Γεωργία για να ακυρώσει τον ανταγωνιστικό και γερμανικό ΤΑΝΑΡ ; Εάν όμως επιτραπεί στην Ρωσία να χρησιμοποιεί το ευρωπαϊκό κομμάτι του ΤΑΝΑΡ τότε δύσκολα θα επιτεθεί εναντίον του .Είναι ένα καλό επιχείρημα το οποίο στέκει έως ένα σημείο και με το οποίο ο Τραμπ και την Ρωσία εξυπηρετεί αλλά καιτην Γερμανία.

Συνεπώς η Τουρκία και η Βόρεια Ελλαδα γίνονται περιοχές διέλευσης αγωγών ή μάλλον καλύτερα ο ΤΑΡ που θα διασχίζει την βόρεια Ελλάδα και βόρειο Ήπειρο θα είναι ένας σημαντικότατος αγωγός που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη έχοντας συγκεράσει τον ΤΑΝΑΡ και Turkish Stream.

Αυτά δεν είναι και τόσο καλά νέα για μας , άσχετα εάν ακούγονται ΄΄αναπτυξιακά'' κτλ κτλ

Ας πάμε στην Βουλγαρία πάλι. Η Βουλγαρία έχει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο του 2017.Ήδη ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας είναι ρωσόφιλος και αναζητείται ένας αμερικανόφιλος πρωθυπουργός για να ισορροπήσει το παιχνίδι Έάν οι ΗΠΑ ανακοίνωναν τα σχέδια τους για διάλυση των Σκοπίων και την απόδοση μέρους τους στην Βουλγαρία τοτε οι Βούλγαροι θα ευγνομωνούσαν τις ΗΠΑ.

Οι σλαβόφωνοι σκοπιανοί είναι Βούλγαροι και η γλώσσα τους Βουλγαρική, αν δεν το γνωρίζετε αυτό. Οι σλαβόφωνοι σκοπιανοί είναι Βούλγαροι, βουλγαρικό φύλλο και είναι Βούλγαροι όσο Έλληνες είναι πχ οι Κρητικοί ή οι Κύπριοι.

Οι Βούλγαροι των Σκοπίων(Παιονία) και οι Βούλγαροι της Βουλγαρίας ήρθαν στα Βαλκάνια στον ίδιο χρόνο μόνο που αποτέλεσαν δύο ορδές οι οποίες καθοδηγούνταν από δύο αδέρφια που ήταν γιοι του Χαν Κουμπράτ. Οι σλαβόφωνοι σκοπιανοί εδώ και πέντε χρόνια κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει η Βουλγαρία και αποκτούν βουλγαρικά διαβατήρια και υπηκοότητα και άλλοι μεν μεταναστεύουν στην Ε.Ε. άλλοι δε μεταναστεύουν στην Βουλγαρία όπου εργάζονται και παντρεύονται χωρίς να έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με την γλώσσα και την κουλτούρα της
Βουλγαρίας , εφόσον και αυτοί είναι Βούλγαροι.

''Ο κάτωθι υπογεγραμμένος δηλώνω ότι έχω βουλγαρική εθνική συνείδηση και είμαι Βουλγαρικής καταγωγής όπως επίσης και οι γονείς μου.''

Με αυτή την δήλωση οι σλαβόφωνοι πολίτες του κράτους των Σκοπίων λαμβάνουν Βουλγαρικό διαβατήριο και υπηκοότητα. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια  περίπου 43000 Σλαβόφωνοι Σκοπιανοί -περίπου 4% του σλαβόφωνου πληθυσμού - έχουν λάβει Βουλγαρικό διαβατήριο.Η διαδικασία ειδικά για τους Σκοπιανούς έχει απλουστευθεί .

Ο αιτών εκτός από την δήλωση που υπογράφει πρέπει να καταθέσει πιστοποιητικό γεννήσεως , αντίγραφο ποινικό μητρώο και να αναφέρει και μερικά ονόματα προγόνων του οι οποίοι έχουν βουλγαρική καταγωγή. Το διαβατήριο θα το λάβει με απόλυτη βεβαιότητα σε διάστημα εφτά με δώδεκα μηνών κάτι που δεν ισχύει για οποιονδήποτε άλλον αλλοδαπό που θα ζητήσει Βουλγαρική υπηκοότητα

Παρόλο που η Βουλγαρία έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ σε σχέση με τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της σε εδάφη της Ελλάδας και παρόλο που τα Σκόπια έχουν κατηγορηθεί τα τελυταία χρόνια ως το κράτος που παραχαράσει την ιστορία και διεκδικεί παράνομα, στην πραγματικότητα και οι Βούλγαροι έχουν διεκδικήσεις από την Ελλάδα.

Η Βουλγαρία είναι σφόδρα ενοχλημένη από την στάση του κρατιδίου των Σκοπίων από τον σχηματισμό του έως σήμερα. Η προσπάθεια των Σκοπίων για την απόκτηση εθνικής ταυτότητας με την παραχάραξη της ιστορίας έχει ενοχλήσει και την Βουλγαρία. Οι σλαβόφωνοι των Σκοπίων, περίπου 1,280,000 άτομα, αποτελούν για την Βουλγαρία πληθυσμό συγγενή με τον Βουλγαρικό αν όχι ομογενή. Η Βουλγαρία σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν ενοχλείται από την χρήση του ονόματος
''Μακεδονία '' αλλά από την προσπάθεια απαλοιφής της Βουλγαρικής καταγωγής από την συνείδηση των Σκοπιανών σλαβόφωνων.

Δηλαδή η Βουλγαρία παρ όλο που δεν χρησιμοποιεί τον όρο ΄΄Μακεδόνία΄΄ όπως οι Σκοπιανοί ,κατά βάθος συμφωνεί με τους Σκοπιανούς ότι τελικά οι Βούλγαροι (τόσο των Σκοπίων όσο και της Βουλγαρίας) είναι οι πραγματικοί Μακεδόνες, αλλά έχει επιλέξει να μην το δείχνει.Αυτό που ενοχλεί την Βουλγαρία προς το παρον είναι όχι η παραχάραξη της ιστορίας από τους Σκοπιανούς αλλά η άρνηση αυτών ότι είναι Βούλγαροι. Δηλαδή η Βουλγαρία θέλει τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς (υπάρχουν και οι Αλβανοί ) να παραδεχθούν ότι είναι Βούλγαροι και μετά όλοι μαζί να διεκδικήσουν
την ΄΄Μακεδονικότητα τους'' Είπαμε εδώ είναι Βαλκάνια ( η΄ ΄΄Βλακά-νια'')

Η έννοια ''Μακεδονία'' για τους Σλαβόφωνους Σκοπιανούς αλλά και Βούλγαρους περιλαμβάνει όλη την σημερινή επικράτεια των Σκοπίων αλλά και και των Νοτιοδυτικών περιοχών της Βουλγαρίας ( Σαντανσκι-Πέτριτς- Μπλακόεβγκραντ η αλλιώς περιοχή ''Πίριν''). Όταν ένας Σκοπιανός παραδέχεται την Βουλγαρική καταγωγή του και αποδέχεται ότι Σκοπιανοι και Βούλγαροι αποτελούν την ίδια εθνοτική ομάδα δεν σημαίνει ότι αποποιείται και την ''Μακεδονική'' ταυτότητα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι Βούλγαροι των Νοτιοδυτικών επαρχιών της Βουλγαρίας αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες, αν και η τάση αυτή δεν υποστηρίζεται επίσημα από την Βουλγαρική κυβέρνηση. Ωστόσο οι αλυτρωτικές τάσεις σχετικές με την έξοδο στο Αιγαίο υποβόσκουν και στην Βουλγαρία , απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να εκδηλωθούν και ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΛΎΤΕΡΗ  ΣΤΙΓΜΉ ΑΠΟ ΤΩΡΑ.

Να λοιπόν η ευκαρία για τις ΗΠΑ να δασπάσουν το κρατίδιο των Σκοπίων και να ευχαριστήσουν τους Βούλγαρους και να εμφανισθούν με κάθε αξίωση ως οι ευεργέτες του Βουλγαρικού έθνους αφήνοντας τους Ρώσους πίσω και καταϊδρωμένους.

Απο την άλλη μεριά οι ΗΠΑ θα δώσουν το υπόλοιπο μισό των Σκοπίων στην Αλβανία εφόσον στα δυτικά Σκοπια κατοικούν μόνο Αλβανοί. Έτσι το έτερο προτεκτοράτο των ΗΠΑ, η Αλβανία να θεωρεί με την σειρά της τους Αμερικάνους ως εθνοσωτήρες.

Δεδομένου ότι η Αλβανία τα τελευταία τρία χρόνια λαμβάνει σκανδαλώδη βοήθεια απο την Γερμανία και Τουρκία και δεδομένου ότι ο αλυτρωτισμός της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ εκτρέφεται από Γερμανία-Τουρκία και ΗΠΑ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η προσάρτηση των δυτικών Σκοπιων θα είναι ένα φυσιολογικό επακόλουθο.

Εξάλλου Αλβανία και Κόσοβο έχουν η΄δη συνάψει διακρατική συμφωνία για τελωνειακή ένωση
αλλά και ομοιομορφία στην εκπαίδευση των νέων με ομοιόμορφη εκπαιδευτική ύλη στην πρωτοβάθμια εκπαιδευση.

Η Αλβανία εαν προσαρτήσει τα δυτικά Σκόπια τότε θα είναι έτοιμη να προσαρτήσει και
το νότιο Κόσοβο.

Το Κόσοβο στο μεγαλύτερο μέρος του κατοικείται από Αλβανούς.Οι Σερβοι έχουν στριμωχθεί σε ένα μικρό θύλακα στα βόρεια που συνορεύει με την Σερβία. Παρόλο που στα χαρτιά Σερβοι και Αλβανοί έχουν τα ίδια διακαιώματα, οι δυο κοινότητες ποτέ δεν συνεργάσθηκαν και το Κόσοβο καρκινοβατεί. Η ΄΄διεθνής κονότητα΄΄ δηλαδη με άλλα λόγια οι ΗΠΑ, έχουν έρθει σε αδιέξοδο. Ο Τραμπ δεν θα κάτσει να ασχοληθεί παραπάνω με τους κατσαπλιάδες βαλκάνιους. Για να ικανοποιήσει τον φίλο του Πούτιν θα προσφέρει στην Σερβία ( σύμμαχος και προτεκτοράτο της
Ρωσίας) την προσάρτηση του Βόρειου Κόσοβου .Στους Αλβανούς του Κοσόβου θα προσφέρει την λύση της ένωσης τους με την ΄΄΄Μεγάλη Αλαβνία'' που θα συμπεριλαμβάνει την Αλβανία-μισα΄Σκόπια-Νότιο Κόσοβο.

Η διαλυση των Σκοπίων άρχισε απο τον Απρίλιο του 2015 όταν ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια
μεταξύ οπλισμένων αυτονομιστών Αλβανών και Σκοπιανών αρχών.Από τότε οι ΗΠΑ είχαν δείξει στον Γκρουέφσκι τον δρόμο προς την έξοδο.

Ωστόσο τίποτε δεν είναι τοσο απλό.Για να διαμοιρασθούν τα Σκόπια και να γίνει η μεγάλη Αλβανία υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις.Η μια είναι να εξαλειφθούν οι ισλαμικοί πυρήνες στην Αλβανία-Κόσοβο και Σκόπια .Ο Τραμπ είναι σαφής σχετικά με τους ισλαμιστές, δεν τους θέλει πουθενά αλλά για ντους εξαλείψει από τα Βαλκάνια θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια,όπως κάνει κι στην Συρία όπου δουλεύει μαζί με την Ρωσία.

Όμως η Αλβανία είναι στην ουσία προτεκτοράτο και πιστό σκυλί της Γερμανίας, όπως η Κροατία κατά τον πόλεμο της Βοσνίας και μόνο μέσω Γερμανίας θα καταστεί δυνατή η εκρίζωση των ισλαμιστών.Η Γερμανία με την σειρά της θα εκβιάσει τις ΗΠΑ . Η Κατάσταση περιπλέκεται εάν αναλογισθούμε ότι τελικά απο την Βόρειο Ήπειρο δηλαδή νότια Αλβανία, θα περάστε ο ΤΑΡ Οι αγωγοί πρέπει να διασχίζουν περιοχες,χώρες ή επικράτειες απολύτως ελεγχόμενες και όχι υπό αμφίσημο καθεστώς και ταραχών.Η Γερμανία έχει απόλυτη ανάγκη τον ΤΑΡ και θα έπρεπε λογικά να
δεχθεί χωρίς καθυστερήσεις την όποια πρόταση των ΗΠΑ γα ανακατατάξεις στην περιοχή.

Ωστόσο η Γερμανία κρατάει το μέλλον της Ελλάδας με την άρνηση της για την ολοκλήρωση της ΄΄αξιολόγησης'' και την χρηματοδότηση της χώρας. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσουν να συμμετέχουν με το ΔΝΤ στους ΄΄θεσμούς΄΄ Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει τον τελευταίο χρόνο ως χρηματοδότης αλλά ως επιτηρητής και εφαρμοστής των μνημονίων που υπογραφει η Ελλάδα με την Γερμανία.Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει τότε θα αποχωρήσει κι αυτή και ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση.

Σε μια ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων τι θα εμπόδιζε την Γερμανία να εκβιάσει την Ελλάδα για χρηματοδότηση με αντάλλαγμα πχ την περίφημη Τσαμουριά, δηλαδή το χάσιμο της κυριαρχίας μας στην Ήπειρο προς όφελος της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ ; Και ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η Γερμανία δεν θα ΄΄ τράβαγε την πριζα΄΄ και ότι θα σταμάταγε την χρηματοδότητση μας βυθίζοντας την Ελλάδα σε χαώδη χρεοκοπία με ότι συνεπάγεται αυτό στην ικανότητα της να αντιδράσει
στην αλλαγή συνόρων που ίσως συμβεί την ίδια στιγμή;

Βέβαια η αλλαγή συνόρων δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο να το λες. Και δεν συμβαίνει από την μια μέρα στην άλλη.Επίσης απαιτεί πολύ χρήμα, τόσο για την χρηματοδότηση απο μέρους των ΗΠΑ των αποσχιστικών πολιτικών σχηματισμών, των ένοπλων παρακλαδιών αυτών, των επεμβάσεων των ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο αλλά και της χρηματικής ενίσχυσης τόσο της Αλβανίας όσο και της Βουλγαρίας για να αντέξουν το σοκ της προσάρτησης νέων περιοχών και της ενσωμάτωσης τους.

Η διαδικασία αλλαγής των συνόρων είναι πιθανότερο ότι θα έχει την μορφή σταδιακών αναταραχών και εμφυλιοπολεμικών ζυμώσεων στα Σκόπια που θα οδηγήσουν σε διάλυση τους με πολιτικά μέσα, ένα διαζύγιο που θα διεξαχθεί μεν από το κοινοβούλιο και τους πολιτκους φορείς αλλά υπό το κρότο των πολυβόλων χωρίς όμως να ξεσπάσει ένα νέος βαλκανικός πόλεμος.Θα χρησιμοποιούνται μεν ενοπλοι αλλά μόνο για να επιταχύνουν και να δικαιολογούν τις αλλαγές.Για παράδειγμα θα χρησιμοποιηθούν ένοπλοι Αλβανοί ισλαμιστές και UCKάδες στο Πρεσεβο, στην νότια Σερβική
επικράτεια όπου η πλειονότητα είναι Αλβανοί, για να επιταχυνθούν οι διεργασίες προσάρτησης του βόρειου ΄Σερβικού θύλακα του Κοσόβου στην Σερβία.Θα χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών του Τέτοβου και των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας αλλά για να επιταχυνθεί η πολιτική διαδικασία διαμελισμού.

Παρ όλα αυτά παραμένει ο κίνδυνος για τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας που θα βρίσκεται στο έλεος της Γερμανίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top