GuidePedia

0

Μέχρι που μπορούν να φθάσουν οι Τούρκοι την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο; Το ερώτημα αναζητά επείγουσα απάντηση και αυτή έχουν αναλάβει να δώσουν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που κλήθηκαν το ξημέρωμα της Παρασκευής να διαχειριστούν την σοβαρή πρόκληση των Τούρκων στο Φαρμακονήσι, όταν περιπολικό τους σκάφος έκανε βολές εντός των χωρικών υδάτων.

Η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη, γιατί η Τουρκία αυτή τη περίοδο είναι τελείως απρόβλεπτη. Κι αυτό γιατί, έχουμε την “στριμωγμένη” πολιτική της ηγεσία, με τον Ερντογάν να λαμβάνει διαρκώς μηνύματα ήττας. Οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα μέσω του οποίου θέλει να γίνει και τυπικά σουλτάνος είναι σταθερά αρνητικές. Στη Συρία οι τουρκικές ΕΔ χρειάστηκαν περίπου …6 μήνες για να καταλάβουν την πόλη Αλ Μπάμπ με πολλά φέρετρα -πάνω από 70 οι νεκροί- να έχουν επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο διευθυντής της CIA επέλεξε να επισκεφθεί στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, την Τουρκία, αλλά αυτό δεν ήταν μάλλον για καλό. Να τον “συμμαζέψει” πήγε όπως λένε πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Ο Ερντογάν αναζητά επειγόντως μια νίκη και πιστεύει ότι μπορεί να την πάρει στο Αιγαίο. Η αγωνία του γι΄ αυτή τη “νίκη” θα εντείνεται όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Απρίλιο.

Για να το πετύχει έχει στη διάθεσή του έχει ένα στράτευμα στο οποίο ο ίδιος έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Οι χωρίς λογική διώξεις έχουν οδηγήσει εκτός στρατεύματος πάρα πολλά έμπειρα στελέχη των ΕΔ, ειδικά στο ναυτικό και στην αεροπορία. Είναι ενδεικτικό ότι σε κάποια στιγμή η αναλογία πιλότων και μαχητικών αεροσκαφών στην τουρκική αεροπορία έφθασε στο 0,8 πληρώματα ανά αεροσκάφος όταν το ελάχιστο αποδεκτό είναι 2 πληρώματα ανά αεροσκάφος. Αυτό ανάγκασε την τουρκική αεροπορία να προσφύγει στη δεξαμενή των εφέδρων! Ίδια η κατάσταση στο ναυτικό όπου οι περισσότεροι κυβερνήτες πλοίων είναι πλέον νέοι και άπειροι.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται στις καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Στον αέρα οι υπερπτήσεις των Τούρκων γίνονται σε ύψη πτήσεων…πολιτικής αεροπορίας, άνω των 25.000 ποδών! Στη θάλασσα οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων είναι μάλλον αδέξιες. Αυτό έχει τον κίνδυνο πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος κι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά το τελευταίο διάστημα, τα οποία αποφεύχθηκαν χάρη στην ψυχραιμία και την εμπειρία των Ελλήνων κυβερνητών. Κάθε μέρα στο Αιγαίο το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης είναι κίνδυνος υπαρκτός.

Αυτές οι δύο “εικόνες” της γειτονικής Τουρκίας, η πολιτική βούληση για περισσότερη ένταση και η στρατιωτική “αδυναμία” να την υπηρετήσει κάνει την Άγκυρα απρόβλεπτη και την απάντηση στο ερώτημα μέχρι που μπορεί να φθάσει τις προκλήσεις της εξαιρετικά δύσκολη.Όλα μπορούν να συμβούν μ΄ αυτή τη Τουρκία απέναντι.

Για όλα αυτά στο Αιγαίο όλες οι μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας. Τα πάντα παρακολουθούνται, τα πάντα αναφέρονται άμεσα στο ΓΕΕΘΑ και τα πάντα είναι “ενεργοποιημένα” ώστε να χρησιμποιηθούν σε περίπτωση που απαιτηθεί. Οι κανόνες εμπλοκής είναι δεδομένοι και αποδεσμευμένοι.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top