GuidePedia

0

Γαλλία
Η Areva είναι ο Γαλλικός κολοσσός που παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω των πυρηνικών εργοστασίων που διαθέτει. Η Areva προμηθεύεται ουράνιο κυρίως από τον Νίγηρα στην Βόρεια Αφρική, και για το ουράνιο του Νίγηρα η Γαλλία συγκρούεται άγρια με το Ιράν και την Κίνα, παλιότερα και με την Λιβύη του Καντάφι, χώρες που επίσης διεκδικούν το ουράνιο του Νίγηρα για τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα.

Με την συμφωνία που έγινε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προς μεγάλη απογοήτευση της συμμάχου της Γαλλίας Σαουδικής Αραβίας, η Γαλλία συμφώνησε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες Ιρανικού πετρελαίου, και προφανώς σε αντάλλαγμα οι Ιρανοί συμφώνησαν να σταματήσουν χτυπάνε την Γαλλία στην Αφρική μέσω των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζουν, που σημαίνει συμφώνησαν να αφήσουν το ουράνιο του Νίγηρα στους Γάλλους.

Να πω ότι τις μετοχές της κρατικής Γαλλικής Areva τις έχουν οι Γαλλικές ΔΕΚΟ, ενώ ένα 5% περίπου έχει το Κουβέιτ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Areva μετά το Γαλλικό δημόσιο.

Η κόντρα ΗΠΑ-Ιράν για το Ιράκ φέρνει απέναντι την Γαλλία και τις ΗΠΑ, αφού δημιουργεί μία σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Η Γαλλία είχε ξεσηκωθεί όταν ο Μπους χτύπησε το Ιράκ. Σημειώστε ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ανατρέψει τους Ιρανούς μουλάδες, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπαν οι Ρώσοι.

Αν στο Ιράν ερχόταν στην εξουσία μία φιλο-δυτική κυβέρνηση θα μπορούσε να ανοιχτεί προς την Δύση. Άρα δεν θα το επέτρεπαν οι Ρώσοι στους Αμερικανούς. Άρα ο Τραμπ μπορεί μόνο να σταματήσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ή να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ή να κάνει έναν μικρό πόλεμο στο Ιράν, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει τους πολύ εχθρικούς προς την Δύση Μουλάδες, που είναι φανατικοί σοσιαλιστές Ισλαμιστές, και στην θέση τους να βάλει φιλο-δυτικούς Ιρανούς. Αν βέβαια οι Γάλλοι και οι Ρώσοι πείσουν τους Ιρανούς να κάτσουν φρόνιμα ο Τραμπ δεν θα πειράξει την συμφωνία με το Ιράν.

Επίσης η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας είναι καταστροφική για την Γαλλία, γιατί η Γαλλία βασίζεται στις ΗΠΑ για προστασία από την Ρωσία. Με πλάτες το ΝΑΤΟ η Γαλλία ευελπιστεί να έχει ισχύ έναντι ενός πιθανού Γερμανο-Ρωσικού άξονα. Αν και προς το παρόν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες καθησυχάζουν και τους Γάλλους και τους Πολωνούς, αφού ναι μεν αγοράζουν το πετρέλαιο και το αέριο της Ρωσίας, αλλά κρατάνε την Ρωσία σε απόσταση ασφαλείας από την Γερμανία. Κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει με μία άνοδο των σοσιαλδημοκρατών στην Γερμανία, αφού το SPD είναι φιλο-Ρωσικό κόμμα.

Οι Γάλλοι φοβούνται τους Ρώσο-Γερμανούς, αλλά οι Αμερικανοί φοβούνται τους Κινέζους. Όταν οι Αμερικανοί φοβόντουσαν τους Σοβιετικούς, η Ρωσία είχε διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στις ΗΠΑ, και απειλούσε τις ΗΠΑ με μία συμμαχία με την ΕΣΣΔ. Έπαιζαν οι Γάλλοι τους Ρώσους εναντίον των Αμερικανών. Τώρα οι Αμερικανοί προσπαθούν να προσεγγίσουν τους Ρώσους, και ο Τραμπ με τον Πούτιν λένε στον Ολάντ “Φρανσουά σκύψε”.

Αν η Γαλλία ακολουθήσει άλλον δρόμο από τις ΗΠΑ, τότε δεν θα έχει τις ΗΠΑ απέναντι σε έναν πιθανό μελλοντικό Γερμανο-Ρωσικό άξονα που τόσο φοβάται. Επομένως η Γαλλία έχει δύο λύσεις. Είτε να συνταχθεί με τους Άραβες συμμάχους της και τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Κίνας, είτε να συνταχθεί με το Ιράν και την Κίνα εναντίον των ΗΠΑ, καλοπιάνοντας ταυτόχρονα την Γερμανία και την Ρωσία.

Η δεύτερη λύση, το καλόπιασμα Γερμανίας-Ρωσίας, και οι καλές σχέσεις με την Κίνα και το Ιράν, και άρα η κόντρα με τις ΗΠΑ, είναι η λύση που φαίνεται να προτείνει ο Γάλλος φιλο-Ισλαμιστής Emmanuel Macron, ο οποίος είναι πρώην μέλος του Γαλλικού σοσιαλιστικού κόμμαμτος, νυν φιλεleft, και έχει άριστες σχέσεις με τους Ιρανούς και τους Καταριανούς.

Ο Μακρόν λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να λέμε ότι το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών συνόρων στους Μουσουλμάνους είναι επικίνδυνο. Ο Μακρόν λέει επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να ξαναδεί στην στάση της στην Συρία, που σημαίνει ότι η Γαλλία θα πάψει να προωθεί τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας. Τέλος ο Μακρόν είναι φιλικός προς την Γερμανία, και αναγνωρίζει ότι η παραδοσιακή Γαλλική οικονομία χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί. Αυτό λογικά εννοεί και ο Ολάντ όταν λέει “να ενωθούμε όλοι για να σταματήσουμε τον Τραμπ”.

Ο Μακρόν έχει μάλιστα περάσει και από την επενδυτική τράπεζα Rothschild, για την οποία ακούμε και σήμερα πάρα πολλά, και ότι μαλακία κάνει ο Μακρόν θα την φορτώνονται οι Εβραίοι.

Βρετανία

Οι Βρετανοί από την άλλη πλευρά φοβούνται τους Ρώσους, και όχι τους Κινέζους που φοβούνται οι Αμερικανοί, και είχαν προχωρήσει σε μία συνεργασία με την Κίνα, προκειμένου μαζί με την Κίνα να έχουν την Ρωσία στην μέση σε περίπτωση πολέμου. Μετά όμως την εκλογή Τραμπ οι δηλώσεις της Τερέζα Μέι έδειξαν ότι οι Βρετανοί υποτάσσονται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, και προχωρούν σε μία στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ, από την οποία ευελπιστούν να προστατευτούν από τον Γερμανο-Ρωσικό άξονα και την Γαλλία, και μαζί με τις ΗΠΑ να πολεμήσουν την Κίνα αν χρειαστεί.

Άρα οι Βρετανοί δείχνουν να είναι πλέον ξεκάθαροι, τουλάχιστον επί πρωθυπουργίας Μέι. Αλλά έχω ξαναπεί ότι οι Ιρανοί και οι Λατίνοι έχουν στην Μεγάλη Βρετανία τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είναι το αντίστοιχο των Ποδέμος και του ΣΥΡΙΖΑ στην Μεγάλη Βρετανία. Ο Κόρμπιν είναι προς το παρόν αντιπολίτευση.

Τον Κόρμπίν τον έχουν πιάσει να παίρνει χρήματα για να εμφανιστεί στο κρατικό κανάλι του Ιράν. Τώρα που οι Καταριανοί συνεργάζονται με τους Ιρανούς εναντίον του Τραμπ ίσως στηρίξουν και αυτοί τον Κόρμπιν. Οι Καταριανοί έχουν τεράστια επιρροή στην Μεγάλη Βρετανία λόγω των τεράστιων επενδύσεων που έχουν κάνει ως αντάλλαγμα για τα δισεκατομμύρια Καταριανού αερίου οι εισάγουν οι Βρετανοί. Αλλά με την Μέι τουλάχιστον η στρατηγική δείχνει ξεκάθαρη.

Γερμανία
Η Γερμανία θέλει την στενότερη συνεργασία με την Ρωσία, αλλά γνωρίζει ότι αυτό θα την απομονώσει από την Πολωνία και την Γαλλία, και θα αρχίσει η κατάσταση να μοιάζει με αυτήν του Μεσοπολέμου. Αλλά με την στρατηγική Τραμπ η κατάσταση δείχνει πολύ λιγότερο επικίνδυνη για τους Γερμανούς, γιατί οι Γάλλοι δεν θα έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, και οι Βρετανοί θα βρίσκονται στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, και άρα θα ελέγχονται μερικώς από τις ΗΠΑ. Και οι ΗΠΑ επιδιώκουν βελτίωση των σχέσεων τους με την Ρωσία. Άρα μένουν μόνο οι Γάλλοι να απειλήσουν τους Γερμανούς, οι οποίοι Γάλλοι δεν μπορούν να κοντράρουν τους Γερμανούς και τους Ρώσους μόνοι τους, και η Κίνα βρίσκεται πολύ μακριά για να τους βοηθήσει.


Οι Γερμανοί θέλουν να προχωρήσει η ολοκλήρωση Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά όχι με τους εκβιαστικούς όρους της Γαλλίας, κάτι που φαίνεται να αποδέχεται και ο Μακρόν και ο φιλο-Ρώσος Φρανσουά Φιγιόν. Η Λε Πεν που θέλει να πάει απειλήσει άγρια την Γερμανία δεν φαίνεται μετά την εκλογή Τραμπ να έχει την υποστήριξη της Ρωσίας.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top