GuidePedia

0

Εν μέσω του πολιτικού χάους στις ΗΠΑ μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, η ρωσική ηγετική ομάδα βιώνει τον δικό της Γολγοθά που αν και προσπάθησε να τον κρατήσει κρυφό δεν τα κατάφερε. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατέχει ισχυρά την εξουσία όπως φάνηκε από την τηλεφωνική του επαφή με τον Τραμπ και από το υψηλότατο ποσοστό αποδοχής που απολαμβάνει στο εσωτερικό. Τώρα όμως διαρρέουν πληροφορίες περί αναταράξεων στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB από τις αμερικανικές εκλογές και μετά και περί του περίεργου θανάτου πρώην κορυφαίου αξιωματούχου ασφαλείας του περιβάλλοντος Πούτιν.

Πρόσφατες αναφορές στον ρωσικό Τύπο συνδέουν τις αναταράξεις στην FSB με τη φημολογούμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές και τους διαβόητους φακέλους που συνδέουν τον Τραμπ με αξιωματούχους της Μόσχας, όπως αποκάλυψε ο Βρετανός πρώην πράκτορας της ΜΙ6 Κρίστοφερ Στιλ. Φαίνεται πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να ανακαλύψει τα ρήγματα στον μηχανισμό ασφαλείας του μέσω των οποίων αποκαλύφθηκαν οι προσπάθειές του να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

Στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες άρχισαν να κατηγορούν ανοικτά τη Μόσχα, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της FSB, ο Σεργκέι Μιχαήλοφ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ασφάλειας πληροφοριών, στον οποίο υπαγόταν και η υπηρεσία πληροφοριών-κυβερνοχώρου εξωτερικού και ο υφιστάμενός του Ντμίτρι Ντοκουτσάγιεφ, συνελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχαήλοφ συνελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη της FSB και απομακρύνθηκε με μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι!

Οι δύο άνδρες, μαζί με τον Ρουσλάν Στογιάνοφ, επικεφαλής της εταιρείας Κασπέρσκι που συνεργάζεται με την FSB, κατηγορήθηκαν για προδοσία. Ανεξάρτητα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι συλληφθέντες θεωρούνται υπεύθυνοι για διαρροή σε δυτικές υπηρεσίες, των αμερικανικών περιλαμβανομένων, των στοιχείων περί των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ και των προσπαθειών του Κρεμλίνου να εκβιάσει τον Τραμπ.

Επίσης, σύμφωνα με ρωσική εφημερίδα και ο προϊστάμενος του Μιχαήλοφ, ο στρατηγός Γερασίμοφ, έχασε τη θέση του. Στις 26 Δεκεμβρίου 2016, ο Όλεγκ Εροβίνκιν, κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft και σύμβουλος του διευθυντή της Ιγκόρ Σέτσιν απεβίωσε.

Ο Σέτσιν, σύμφωνα με τον Βρετανό πρώην πράκτορα, έχει κορυφαίο ρόλο στην εμπλοκή με Τραμπ και θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος Πούτιν. Το πτώμα του Εροβίνκιν βρέθηκε εντός του αυτοκινήτου του κοντά στο σπίτι του στη Μόσχα. Επισήμως ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή, ωστόσο δεν επετράπη καμία έρευνα για τα αίτια θανάτου.

Ο νεκρός είχε κορυφαίο ρόλο στα θέματα ασφαλείας. Επί ΕΣΣΔ εργαζόταν στην KGB και συνέχιζε να εργάζεται, κατόπιν, και στην FSB επί δύο δεκαετίες πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Το 2008 ανέλαβε επικεφαλής του γραφείου του τότε αναπληρωτή πρωθυπουργού Σέτσιν. Η βασική το αποστολή ήταν η ασφάλεια και η αποτροπή διαρροών.

Ο Εροβίνκιν θα έπρεπε να γνώριζε για τις επαφές με τους Αμερικανούς. Ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, ο Ρεξ Τίλερσον, που παραιτήθηκε από διευθυντής της ExxonMobil για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ήταν πολύ κοντά με τον Σέτσιν, με τον οποίο συνεργαζόταν για πετρελαϊκά ζητήματα.

Ο Βρετανός πρώην πράκτορας αναφέρει και το όνομα του Κάρτερ Πέιτζ, ενός ακόμα μέλους της ομάδας εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, ο οποίος είχε μυστική συνάντηση με τον Σέτσιν στη Μόσχα, τον Ιούλιο του 2016, όπου συζήτησε την πιθανότητα άρσης των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα το 19% των μετοχών της Rosneft, πιθανότατα, προς όφελος του προεκλογικού αγώνα του Τραμπ.

Ο Στιλ αναφέρει ότι η διαρροή για την συνάντηση αυτή προήλθε από ανώτερο αξιωματούχο του περιβάλλοντος Σέτσιν (Εροβίνκιν;). Μάλλον, όταν ο Εροβίνκιν βρέθηκε νεκρός ο Πούτιν είχε τα στοιχεία του Στιλ στο γραφείο του. Την ώρα δε που τα στελέχη της FSB συλλαμβάνονταν οι αμερικανικές υπηρεσίες και το Κογκρέσο γνώριζαν ήδη τα πάντα μήνες πριν.

Μοιραίο ήταν να προκληθεί η οργή του Ρώσου προέδρου που έχανε ένα σημαντικό μέσο άσκησης πίεσης προς τον Τράμπ. Οι συλλήψεις πάντως των δύο στελεχών δεν έγιναν γνωστές στη Ρωσία παρά εβδομάδες μετά.

Οι φάκελοι του Στιλ περιέχουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ρωσικές υποκλοπές κατά και των δύο αμερικανικών κομμάτων, αλλά και αναφορές για τις επαφές ανθρώπων του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους πριν τις αμερικανικές εκλογές και τα φημολογούμενα σεξουαλικά σκάνδαλα του Τραμπ στη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη.

Οι αποκαλύψεις του Στιλ δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς ο ίδιος κρύβεται και υπάρχουν και αντιφάσεις στις πληροφορίες που μεταφέρει. Ωστόσο, ο Στιλ είναι άριστος γνώστης των ρωσικών πραγμάτων και οι πληροφορίες του φαίνεται πως βασίζονται σε πηγές υψηλά ιστάμενες. Οι πληροφορίες του ειδικά για τις σεξουαλικές περιπέτειες του Τραμπ στη Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη, το 2013, φαίνεται πως έχουν βάση.

Η FSB καταφεύγει συχνά στον σεξουαλικό εκβιασμό. Ακόμα και ο Πούτιν χρησιμοποίησε τη μέθοδο ώστε να εξουδετερώσει αντιπάλους και να διαδεχτεί στην προεδρία τον Μπόρις Γέλτσιν, δημοσιοποιώντας μάλιστα τις καταγραφές μυστικών καμερών στη ρωσική τηλεόραση. Την ίδια μέθοδο χρησιμοποίησε και αργότερα κατά του πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού του αντιπάλου Μιχαήλ Κασιανόφ.

Το Κρεμλίνο πιθανότατα κατέχει σχετικό υλικό με πρωταγωνιστή τον Τραμπ το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί και φυσικά ο Πούτιν αρνείται και την ύπαρξή του, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις του Στιλ ψευδείς. Παρόλα αυτά σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι όντως κατέχει το επίμαχο υλικό με τρόπο ώστε να το καταλάβει και ο Τραμπ.

Το κίνητρο των διαρροών από τους Ρώσους αξιωματούχους προς τον Στιλ, δεν είναι ξεκάθαρο. Ίσως έχει να κάνει με τον αγώνα εξουσίας εντός των ρωσικών υπηρεσιών. Έχουν καταγραφεί ήδη συγκρούσεις μεταξύ της FSB και άλλων ρωσικών υπηρεσιών. Άλλωστε και ο Σέτσιν ήταν στέλεχος της KGB και εξακολουθεί να έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Αν μια τέτοια σύγκρουση όντως υπάρχει εντός του Κρεμλίνου, ο Σέτσιν θα αποτελεί κεντρικό πρόσωπο σε αυτή και ίσως οι διαρροές είχαν στόχο την εξουδετέρωσή του.

Σε κάθε περίπτωση οι ρωσικές προθέσεις έναντι της κυβέρνησης Τραμπ δεν θα είναι δύσκολο να διαβαστούν και κάθε προσπάθεια του Τραμπ να επιτύχει μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία μέσω διαπροσωπικών σχέσεων θα πρέπει να λάβει υπόψη το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κρεμλίνο.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top