GuidePedia

0

Περιπλέκεται όλως ιδιαιτέρως η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντιστράτηγου εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, τρεις μόλις εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς υπέβαλλε πριν λίγες ώρες επιστολή παραίτησης η οποία έγινε δεκτή, με τις πληροφορίες θα ήθελαν τον Ντόναλντ Τραμπ να σκόπευε να προβεί στην άμεση απομάκρυνσή του από την ομάδα των πιο στενών του συμβούλων…

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία έχει δυνητικά πολύ ευρύτερες επιπτώσεις από την απλή απομάκρυνση ενός αξιωματούχου από τη θέση του, με τη Μόσχα ήδη να προβληματίζεται και έναν βουλευτή να σπεύδει να δηλώσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει «μολυνθεί» από αντιρωσικό ιό… βέβαια, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τον Λευκό Οίκο, ότι ο Φλιν θα ήταν ευάλωτος έναντι πιθανής απόπειρας εκβιασμού εκ μέρους των Ρώσων, με ό,τι και να σήμαινε αυτό για τις πληροφορίες που διέθετε από τις υπηρεσίες του.

Ο Φλιν πήγαινε γυρεύοντας δείχνοντας χωρίς προηγούμενο επιπολαιότητα, με αποτέλεσμα να «φάει το κεφάλι του». Φαίνεται πως ο εν λόγω αξιωματούχος δεν θα τη γλίτωνε ούτως ή άλλως, αφού είχαν αρχίσει και αναφορές για χρήματα που είχε πάρει από την ρωσική κυβέρνηση, πιθανότατα όπως έκανε και με τους Τούρκους, για να προσφέρει μέσω της εταιρίας που διατηρούσε υπηρεσίες λόμπινγκ.

Πριν καλά καλά άρει την εξουσία στα χέρια η κυβέρνηση Τραμπ, ο Φλιν είχε αρχίσει να συζητά μέσω τηλεφώνου (!) με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, το μέλλον των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ η ενημέρωση που παρείχε στον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, ήταν το λιγότερο πλημμελής.

Η απομάκρυνση του Φλιν έρχεται σε μια στιγμή που Ουάσιγκτον και Μόσχα συζητούν για να κανονίσουν τις πρώτες επίσημες επαφές αξιωματούχων τους, με πιθανότερη πρώτη αυτή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Τίλερσον και Λαβρόφ στο Μόναχο με αφορμή τη φημισμένη Διάσκεψη Ασαφαλείας του Μονάχου, ενδεχομένως δε και δυο μέρες νωρίτερα στη Βόνη, με αφορμή την Υπουργική Διάσκεψη της «Ομάδας των 20» (G20).

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον δεν προσφέρεται για αποφάσεις στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής, καθώς η γραφειοκρατία των υπουργείων και των υπηρεσιών που ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν συμβαδίζει, δεν έχει πειστεί για την «κοσμοθεωρία» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νόμισε ότι με βάση τις προσωπικές του αντιλήψεις θα κατευθύνει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και την οπτική τους στον κόσμο.

Αυτά μόνο σε χώρες όπως η Ελλάδα γίνονται, όπου ελλείψει σοβαρής και θεσμοποιημένης αντιμετώπισης είμαστε έρμαιο των αντιλήψεων του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών, αφού παρότι το διπλωματικό σώμα προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση, στην ουσία αποφάσεις λαμβάνονται με τη συνδρομή μερικών συμβούλων και τη συμφωνία ή απλώς τη συναίνεση του Μεγάρου Μαξίμου. Ασχέτως των ικανοτήτων καθένα υπουργού, δεν αλλάζει το γεγονός ότι μια χώρα έτσι βαδίζει στην τύχη.

Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να διαπιστωθεί αν και κατά πόσον η παραίτηση Φλιν είναι μια μεμονωμένη ατυχής στιγμή και παραφωνία στην κυβέρνηση Ομπάμα, ή το πρώτο επεισόδιο «ξηλώματος του πουλόβερ».

Ο πάντα παρορμητικός αντιστράτηγος που είχε ουσιαστικά απομακρυνθεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (DIA) της οποίας προΐστατο, είχε έναν δικό του τρόπο και πάντα προβλημάτιζε η ευκολία με την οποία μιλούσε για υποθέσεις και πληροφορίες που είχαν χαρακτηριστεί ως διαβαθμισμένα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top