GuidePedia

0

Μεγάλη ένταση και σφοδρή κόντρα επικρατεί στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Τούρκων αξιωματούχων του αμυντικού τομέα με Αμερικανούς για την υποστήριξη στους Σύρους Κούρδους αντάρτες στην Συρία (PYD).

Είναι τόση η ένταση , η οποία πυροδοτείται από τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα στην τουρκική επικράτεια, που η βάση του Ιντσιρλίκ, είναι απλώς μια μικρή διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές .

Οι Τούρκοι την «τοποθέτησαν» στην συζήτηση μιλώντας περί κλεισίματος , με τον εκπρόσωπο του Ρ. Τ. Ερντογάν να δηλώνει «πως έχουμε δικαίωμα να την κλείσουμε».



«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν ένα στρατηγικό λάθος με την συνεργασία τους με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» ,δήλωσε ο Τούρκος ο υπουργός Άμυνας Fikri Işık σήμερα 6 Ιανουαρίου 2017.

Συνεχίζοντας την επίθεση ο ίδιος δήλωσε : «Η αμερικανική πλευρά επέλεξε το PYD ως εταίρο στην καταπολέμηση του DEASH [ISIL]. Από την αρχή, έχουμε πει ότι αυτό είναι λάθος. Λέμε στους ομολόγους μας ότι ο PYD είναι η συριακή πτέρυγα του PKK [το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν]», τόνισε ο Işık στο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Habertürk.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να πληρώσουν τελικά το τίμημα για τη στήριξη του PYD».

Ο Τούρκος υπουργός οργισμένος συνέχισε το κρεσέντο του: «Η αμερικανική εξωτερική πολιτική έκανε ένα στρατηγικό λάθος. Εμείς πληρώνουμε το δικό μας τίμημα , όπως και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν επίσης το δικό τους τίμημα. Όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν κάνει τους οπαδούς τους για να πληρώσουν το τίμημα », είπε ο Işık.



Παιχνίδια με τη Βάση του Ιντσιρλίκ απλώς κάνουν οι Τούρκοι θα πουν κάποιοι, αλλά έγκυροι αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τις βόμβες να σκάνε κάθε τρεις και λίγο με τις ΗΠΑ , είναι σε απολύτως οριακό σημείο.

Ο Ερντογάν «βλέπει» ότι κυκλώνεται από παντού, η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει, οι Κούρδοι εφοδιάζονται με αμερικανικά όπλα, και 100.000 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες και στρατιωτικοί-αστυνομικοί είναι στην φυλακή για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Κάπου θα «ξεσπάσει» ο Σουλτάνος αυτό είναι ηλίου φαεινότερο , με τις ΗΠΑ να αποτελούν το «κόκκινο πανί» για το τουρκικό καθεστώς , αλλά η «οργή» θα ξεσπάσει προφανώς σε έναν αντίπαλο που θα είναι στα μέτρα του Ερντογάν ..και αυτός είναι η Ελλάδα για έναν ακόμη σημαντικό λόγο, της αποσταθεροποίησης της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας θέλοντας ο ίδιος να βλάψει πλέον το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ.Τσαβούσογλου ανέφερε περί σοβαρής κρίσης στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

«Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικά στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, αλλά διαπιστώθηκε «κρίση εμπιστοσύνης» με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό», τόνισε ο ίδιος .

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «για την κρίση εμπιστοσύνης φταίει Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν ότι οι δυνάμεις των Κούρδων του YPG στην Ιεράπολη θα κινηθούν μόνο ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη βόρεια Συρία, ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους».

Ολόκληρη η τεράστια περιοχή από τον Καύκασο έως την Αίγυπτο και το Σουέζ είναι έτοιμη να « εκραγεί», διότι έτσι επιθυμούν διάφορα κέντρα στην Ουάσιγκτον και σίγουρα έτσι θα γίνει στο τέλος .
πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top