GuidePedia

0

Ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν: Υπερψήφιση στον α' γύρο στο τουρκικό κοινοβούλιο

Κώστας Μαυραγάνης

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ σε έναν πρώτο γύρο ψηφοφορίας σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επεκτείνει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές της, μπορεί να ενισχύσει την άνοδο της απολυταρχίας στη χώρα.

Ειδικότερα, η εθνοσυνέλευση ενέκρινε το τελικό, 18ο άρθρο του «πακέτου» αργά την Κυριακή: Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, λαμβάνει χώρα διήμερο διάλειμμα από τις συζητήσεις πριν πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος, κατά τον οποίο θα συζητηθούν αλλαγές στα άρθρα.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 481 βουλευτές από τους 550. Υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισαν 344, κατά ψήφισαν 131, δύο έριξαν λευκό, τρεις άκυρο και υπήρξε μια αποχή.

Το κυβερνών ΑΚΡ, με τη στήριξη του εθνικιστικού ΜΗΡ, προωθεί νομοθεσία που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα επιφέρει την ισχυρή εκτελεστική ηγεσία που χρειάζεται για να αποφευχθεί μια επιστροφή στις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος.

Εάν η Βουλή, εγκρίνει το πακέτο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, τότε αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη. Κατά της τίθενται το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, CHP, και το φιλοκουρδικό HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέπει στον πρόεδρο να εκδίδει διατάγματα και να είναι μέλος πολιτικού κόμματος. Τα σχέδια προβλέπουν προεδρικές και γενικές εκλογές το 2019, με έναν πρόεδρο που θα έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει δύο πενταετείς θητείες. Το νομοσχέδιο χρειάζεται τουλάχιστον 330 ψήφους υπέρ από τις 550 του για να πάει σε δημοψήφισμα. Το ΑΚΡ έχει 316 βουλευτές και το ΜΗΡ 39.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, οποιοδήποτε άρθρο μείνει κάτω από τις 330, θα βρεθεί εκτός, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του πρώτου γύρου.

Σημειώνεται επίσης πως το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) που επί της παρούσης έχει 22 τακτικά και 12 αναπληρωματικά μέλη, θα έχει μόλις 13 μέλη στο νέο σύστημα που εγκρίθηκε από τους βουλευτές.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως, εφόσον τεθούν σε εφαρμογή, οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα τονώσουν/ αναζωογονήσουν την Τουρκία. «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την άνοδο της νέας Τουρκίας και την ανοικοδόμησή της» είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στα πρώτα τέσσερα άρθρα του τουρκικού Συντάγματος, τα οποία έχουν να κάνουν με τους βασικούς πυλώνες του πολιτεύματος.

Κατάργηση του πρωθυπουργού


Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος θα έχει την εξουσία να διορίζει και να παύει τους υπουργούς, ενώ η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος προβλέπει θέση αντιπροέδρου ή και αντιπροέδρων. Επίσης, η συνταγματική μεταρρύθμιση επιτρέπει στον πρόεδρο να επεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία άλλωστε έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν πως βρισκόταν υπό την επιρροή του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top