GuidePedia

0

«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δέχονταν ποτέ μια λύση στο Κυπριακό που δεν θα περιλάμβανε τη στρατιωτική εγγύηση της Τουρκίας», είπε ο πολύς υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ως γνήσιος δημοκράτης, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Ερντογάν άλλωστε, δεν έχει καμία ανάγκη δημοψηφίσματα για να λάβει απάντηση στην απορία του, θετική ή αρνητική.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Τα ίδια και ο Ερντογάν που φρόντισε να διακηρύξει «δεν θα φύγουμε ποτέ από την Κύπρο», ενώ κατά τα άλλα συζητούσαμε με τους αξιόπιστους Τούρκους χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των στρατευμάτων από το νησί, με τον φοβερό Αναστασιάδη που συνεχώς βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, έχοντας πάρει πάνω του τη λύση του Κυπριακού, κι ας λέμε εμείς οι κακόπιστοι ότι οι Τούρκοι τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Εκτός κι αν το ξέρει και έχει άλλους λόγους να το ανέχεται.

Ας το δούμε λίγο ανάποδα όμως, Στη θέση του Τσαβούσογλου -με τη μύτη τη γαμψή, σαν μπουγατσομάχαιρο Θεσσαλονίκης- να είναι ο Κοτζιάς και να έλεγε ότι λύση του Κυπριακού χωρίς τη στρατιωτική εγγύηση της ασφάλειας από την Ελλάδα δεν θα μπορέσει να υπάρξει, διότι δεν θα τη δεχόντουσαν ποτέ οι Ελληνοκύπριοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος να έβγαινε και ο Τσίπρας και να έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από την Κύπρο (δεν αρχίζουμε τώρα να εξηγήσουμε τα περί της ελληνικότητας της νήσου διότι δεν θα μας φτάσει όλη η νύχτα για να παραθέσουμε τα στοιχεία) και σε όποιον δεν αρέσει να πάει να… κουρευτεί.

Κι ας μην κατηγορείται για εισβολή και κατοχή η χώρα του Τσίπρα όπως η γενοκτόνος Τουρκία του ισλαμοεθνικιστή (μας έφαγαν οι ευγένειες και αφαιρέσαμε το «ισλαμοφασίστας») Ταγίπ… Αυτή είναι η κατάσταση του Κυπριακού κυρίες και κύριοι. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε στο τραπέζι, ότι λύση χωρίς τους σφαγείς του Ελληνισμού της Κύπρου και άλλων πολλών δεν μπορεί να υπάρξει.

Παρόλα ταύτα, συνεχίζουν και συζητούν και στις 18 Ιανουαρίου θα συζητήσουν λέει κάτι λεπτομέρειες, αν ο άλφα ή ο βήτα… κωλόδρομος στο νησί θα ανήκει στη μια κοινότητα ή στην άλλη. Και δεν βλέπει κανένα φρούτο από αυτά ότι ο Τούρκος θέλει να φτιάξει βάση στον κυπριακό νότο με το βλέμμα στραμμένο στα κοιτάσματα της περιοχής, διότι αυτό τον ενδιαφέρει, ούτε καν οι Τουρκοκύπριοι, τους οποίους φαίνεται πόσο τους σέβεται όταν μιλάει εξ ονόματός τους δίχως εξουσιοδότηση.


Έχουμε στηρίξει απόλυτα τη στάση του Νίκου Κοτζιά στη διαπραγμάτευση αυτή, διότι ο άνθρωπος κατάφερε με κόπο να περάσει τα αυτονόητα και στο τέλος πήγε να βρει και τον μπελά του από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, για τα πεπραγμένα των οποίων καλύτερα να μην το πιάσουμε μη μας κατηγορήσουν ότι… διχάζουμε τον Ελληνισμό.

Μήπως όμως Νίκο Κοτζιά έχει έρθει η ώρα να επιβαρυνθεί λίγο η ζυγαριά του κόστους στους Τούρκους για τη συμπεριφορά τους; Μήπως πρέπει κάθε κουβέντα σαν κι αυτές που ακούσαμε τις τελευταίες ώρες και μέρες να αρχίσει να αντισταθμίζεται από την ελλαδική πλευρά;

Σε τελική ανάλυση, κι εμείς εγγυητές είμαστε, είναι εντελώς γελοίο να συζητάμε ότι ενώ έχουμε εξασφαλισμένο ένα κράτος το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που θα μας δώσουν ως «λύση» είναι ένα υβρίδιο κράτους, χωρίς στρατιωτική δύναμη, ένα προτεκτοράτο υπό τουρκική κηδεμονία που θα αφελληνιστεί σε χρόνο ρεκόρ. Μην αμφιβάλει κανείς γι’ αυτό.

Και μάλιστα, ενώ οι Τούρκοι προβαίνουν σε απίστευτα προκλητικές δηλώσεις περί μη εγκατάλειψης της Κύπρου στο διηνεκές, παρότι η γεωγραφική εγγύτητα τους χαρίζει στρατιωτικό πλεονέκτημα, εμείς στην Ελλάδα ηλίθιοι είμαστε επιτέλους να μην προστατεύουμε το δικό μας προγεφύρωμα στη Μέση Ανατολή;

Σε τελική ανάλυση έναν προμαχώνα της Δύσης, απέναντι σε έναν Ερντογάν που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια άπειρα παραδείγματα για το πώς αντιμετωπίζει τη συμμαχική σχέση στο ΝΑΤΟ και με ποιους όρους θέλει να γίνει δεκτός στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Πήγαμε στον Γιούνκερ και στο Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσουμε να ενημερώσουμε επιδιώκοντας την υιοθέτηση της θέσης ότι καμία εγγύηση τουρκική – και ελληνική τότε ή βρετανική – δεν θα γίνει ανεκτή, τώρα που έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο θα βάλει από την πίσω πόρτα τουρκικό βέτο στην Ένωση; Καθόμαστε ακόμα και το συζητάμε όταν οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν με τόση απρέπεια απαξιώνοντας κατάμουτρα την ΕΕ;

Ας πει η Ένωση ότι θα στείλει ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη και μάλιστα καλά εξοπλισμένη για να προστατεύσει στη μετεξέλιξή του ένα κράτος-μέλος της, δύναμη στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό τμήμα, μαζί με Γερμανούς, Γάλλους και λοιπούς Ευρωπαίους εταίρους, κι ας πάρει την ευθύνη μετά ο ισλαμοεθνικιστής της Άγκυρας να πει ξανά όσα ανέφερε, τα οποία ανέχεται με παθητικό σχεδόν τρόπο η Ένωση.

Αν είναι να «καταπιεί» κάποιος την Κύπρο, κορόιδα είναι και αφήνουν τον Ερντογάν που θα τους κάνει τον βίο αβίωτο στη συνέχεια και δεν την «καταπίνουν» οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ως σύνολο; Είναι δυνατόν να διακηρύσσει ο Τουρκαλάς ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να δεχθούν λύση χωρίς τουρκική εγγύηση και η από εδώ πλευρά να μην αντιπαρατάσσει οτιδήποτε, διατυπώνοντας με την ίδια σαφήνεια τη δική της κόκκινη γραμμή;

Σε τελική ανάλυση, ο Ερντογάν έχει την πρεμούρα για τη «λύση» και αυτό δεν κρύβεται. Μύρισε αέριο στο αρπακτικό και σπεύδει, επιθυμώντας να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να φέρει κάτι άλλο στη θέση της υπό τον έλεγχό του και μετά είτε είναι θέμα χρόνου οι Ελληνοκύπριοι να γίνουν μειονότητα στον τόπο τους είτε βελούδινο διαζύγιο, αφού πρώτα ισχύσει η αρχή της ισότητας και στο μοίρασμα του πλούτου της νήσου, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία όπου οι Τουρκοκύπριοι ήταν μειονότητα, θα έχει εκλείψει. Και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top