GuidePedia

0

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Προς αποκλιμάκωση, τουλάχιστον προσωρινά γιατί γενικά φαίνεται να οδηγούμαστε σε περιπέτειες στα Βαλκάνια, φαίνεται πως οδηγείται η κρίση των τελευταίων 48 ωρών στο Κοσσυφοπέδιο, με την Σερβία και τους αλβανόφωνους Κοσοβάρους να «κατεβάζουν ταχύτητα» εν όψει και της ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ηδη χθες υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις Ρώσων αξιωματούχων της πρεσβείας στη Βελιγράδι με Σέρβους ιθύνοντες και τους προέτρεψαν "Να μην προχωρήσουν σε ενέργειες στην παρούσα φάση".

Ήδη μπορεί να παρατηρηθεί ότι μέρος των σερβικών δυνάμεων έχει αποσυρθεί προς την ενδοχώρα, τα φύλλα επιστράτευσης που έχουν σταλεί, ισχύουν για 24 ώρες ακόμα, αλλά φαίνεται ότι θα ανακληθούν και πάνω απ'όλα παρά την λεκτική οξύτητα στην παρούσα φάση δεν οδεύουμε προς κλιμάκωση.

Οι αλβανόφωνοι συμφώνησαν να αποσύρουν το ένοπλο τμήμα από το βόρειο Κόσοβο και το ΝΑΤΟ που διατηρεί 5.000 προσωπικό στο Κοσσυφοπέδιο, φάνηκε πολύ προσεκτικό στις δηλώσεις του.

Από ελληνικής πλευράς, η κατάσταση παρακολουθείται πολύ προσεκτικά και επιχειρείται να αναλυθεί η κίνηση των Σέρβων για την αποστολή του περίφημου "τρένου που θα προωθούσε την σερβική κληρονομιά", στην περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου που η μεγάλη πλειοψηφία (350.000 κάτοικοι) είναι Σέρβοι.


Το τρένο βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας με το σύνθημα "Το Κόσοβο είναι Σερβία", ξεκίνησε από το Βελιγράδι για τη Μιτροβίτσα, με τους Αλβανούς να καταγγέλλουν προβοκάτσια και να αναπτύσσουν στην περιοχή τις ειδικές δυνάμεις για να μην επιτρέψουν την είσοδό του στο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, απείλησαν ότι θα εισβάλλουν στον σερβικό θύλακα αν δεν κάνουν πίσω οι Σέρβοι, με τους Σέρβους να απαντούν ότι αν πειράξουν τους Σέρβους θα επέμβουν και αυτοί στρατιωτικά.

Η κατάσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές κλιμακώθηκε επικίνδυνα στις 4 Ιανουαρίου, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, πρώην στρατιωτικός διοικητής του UCK, Ραμούς Χαραντινάι, συνελήφθη στη Γαλλία με βάση σερβικό ένταλμα σύλληψης, το οποίο τον κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και το τρένο είναι απλά και μόνο ένα πρόσχημα…

Ολα δείχνουν ότι η Σερβία έχει εισέλθει σε μία φάση επαναδιεκδίκησης τουλάχιστον των περιοχών σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και σε Κοσσυφοπέδιο, οπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο με συντριπτικό ποσοστό.

Κατ'αυτό τον τρόπο οι κατηγορίες που εκτόξευσε χθες ο αιμοσταγής (κορυφαίο στέλεχος του UCK), πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ότι το Βελιγράδι επιχειρεί να κάνει ότι έκανε η Ρωσία στην Κριμαία, απέχουν ελάχιστα απο την πραγματικότητα

Και η γενική διεθνής κατάσταση ευνοεί τους Σέρβους για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Οι Αλβανοί άλλωστε είναι γνωστό ότι έχουν στενές σχέσεις με τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, των οποίων οι κυβερνήσεις τους χρηματοδοτούσαν αφειδώς ιδιαίτερα τον UCK και επί Δημοκρατικών υπέστησαν όλες τις μεγάλες καταστροφές τόσο στην Βοσνία, όσο και μεταγενέστερα στο Κοσσυφοπέδιο.


Η Ρωσία το βλέπει και δεν επιθυμεί τώρα εντάσεις.

Έτσι ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ είπε ξεκάθαρα, αλλά αρκετά ήρεμα «ένα νέος πόλεμος στα Βαλκάνια πρέπει να αποφευχθεί και οι αλβανικές δυνάμεις δεν πρέπει να βρίσκονται στο βόρειο Κόσοβο και στα Μετόχια»

Πάντως ήταν κατηγορηματικός και επανέλαβε «ελπίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι μια νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί».

Η Μόσχα θέλει αποκλιμάκωση και γνωρίζει ότι σε τρεις ημέρες θα μιλάει με άλλον στον Λευκό Οίκο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top