GuidePedia

0

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους συμβούλους του. Φωτογραφία ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Tου Λουκή Γ. Λουκαΐδη

Αφού απέτυχαν οι διακοινοτικές συνομιλίες -όπως πολλοί λέγαμε για χρόνια ότι θα ήταν η τύχη τους- ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προβληματίστηκε τι θα πρέπει να κάνει για να μην εκτεθεί ο ίδιος για τα μεγάλα λόγια που έλεγε.

Μετά από πολλή σκέψη και παροτρύνσεις των συμβούλων του, αποφάσισε να ξεχάσει όσα είπε για την τελική φάση της πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και έφερε τη διάσκεψη αυτή πιο μπροστά εν είδει εντυπωσιακής παράστασης για να αποδείξει, είπε, ότι επιτέλους κατόρθωσε να φέρει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Δηλαδή, ότι ενώ θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία αυτή θα ήταν δακτυλοδεικτούμενη ως υπεύθυνη για τη μη λύση του Κυπριακού παρ’ όλες τις θετικές δηλώσεις της και τη ρητορική της για συνδρομή της για μια τέτοια λύση. Αυτό βεβαίως είναι ένα φανταστικό σενάριο που ουδεμία σχέση θα έχει με την πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πολλά για να αντιληφθείς ότι στην διάσκεψη, όπου η Τουρκία θα πάει μόνο για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, δεν είναι στην ατζέντα της ότι θα συζητήσει το Κυπριακό εφ’ όλης της ύλης.

Εκτός από τα δυο εν λόγω θέματα, τα υπόλοιπα είναι ζητήματα τα οποία ανήκουν στις διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες απέτυχαν. Η Τουρκία θα δεχτεί να αφαιρεθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός; Μακάρι. Δεν το πιστεύουμε όμως. Τόσα χρόνια με συνέπεια η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τις εγγυήσεις ή το στρατό. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος και οπωσδήποτε όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό και οπωσδήποτε οι μεγάλες δυνάμεις και οι διεθνείς οργανισμοί. Εξετέθη η Τουρκία για την αρνητική αυτή στάση; Όχι βέβαια.

Είναι μάλιστα ευπρόσδεκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν της έγινε καμία υπόδειξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή κανέναν άλλο όργανο του ΟΗΕ η του Συμβουλίου Ευρώπης. Τώρα σε τι διαφέρει η διάσκεψη στη Γενεύη που να δίνει ελπίδες ότι η Τουρκία θα πει «ήμαρτον, αποσύρω τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις»; Μήπως θα ξυπνήσουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόβλημα σε περίπτωση αρνητικής στάσης της Τουρκίας και θα της επιβάλουν κυρώσεις; Βεβαίως όχι. Ξεχνά ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοι του ότι το Κυπριακό μετατράπηκε πλέον σε δικοινοτικές διαφορές που αναμενόταν να θεραπευθούν με συνομιλίες μεταξύ των κοινοτήτων. Άρα δεν εγείρει σοβαρά θέματα διεθνούς δικαίου, αφού, μάλιστα οι κυβερνήσεις μας δεν ενδιαφέρθηκαν επαρκώς για την προβολή των παραβιάσεων του από μέρους της Τουρκίας για μισό περίπου αιώνα περιλαμβανομένων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων προσώπων που συνεχίζουν. Ερμαφρόδιτη ήταν η στάση μας πάντοτε. Ούτε πρόκειται αυτό το θέμα των παραβιάσεων να αναφερθεί από τον Πρόεδρο αφού δεν βρισκόταν ποτέ μέσα στις προτεραιότητες της διεθνούς ατζέντας του. Αναφερόταν μόνο στις ομιλίες του σε εμάς.

Για τους ξένους που ενδιαφέρονταν για το Κυπριακό, το θέμα έχει λήξει λόγω του αδέξιου τρόπου που το αντιμετώπιζαν οι αρχηγοί μας. Δεν θα έρθουν τώρα να ψέξουν την Τουρκία για το αδιέξοδο των συνομιλιών των κοινοτήτων, ούτε και για τον Τουρκικό στρατό και τις εγγυήσεις αφού τόσα χρόνια έδειχναν «κατανόηση». Το αποτέλεσμα είναι ότι το θέατρο της Γενεύης μάλλον ζημιά θα κάνει σε εμάς, για τους εξής λόγους.

Πρώτον, διότι ενώ θα αφορά το Κυπριακό, οι πτυχές που αφορούν τις πληγές της Κύπρου δεν πρόκειται να αναφερθούν και θα επισκιασθούν

Δεύτερον, η συνεπής επιμονή της Τουρκίας για τις εγγυήσεις και τον στρατό, που ήσαν και ο πρόδρομος για τον τελικό της στόχο του τούρκικου εξουσιασμού της Κύπρου, θα τσιμεντωθεί σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης όπου θα επικαλεσθεί η Τουρκία την προπαγάνδα της ότι θέλει να προστατεύσει τους καημένους τους Τουρκοκύπριους που υπέφεραν από εμάς. Τα 42 χρόνια που υποφέρουν οι Ελληνοκύπριοι ποιος θα τα πει;

Τρίτον, θα σφραγιστεί η αποτυχία λύσης του Κυπριακού, μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στην Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top