GuidePedia

0

Θέμα βραχονησίδων στο Αιγαίο θέτει και πάλι η Άγκυρα με αφορμή τις εξαγγελίες του υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Σαντορινιού που μιλώντας στην Βουλή ανήγγειλε σχέδιο κατοίκησης και εξωραϊσμού 28 μικρών νησιών του Αιγαίου.

Με χθεσινοβραδινή δήλωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτουογλου προειδοποιεί ότι η Τουρκία έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι «δεν θα δεχθεί την δημιουργία ντε φάκτο καταστάσεων σε υπό αμφισβήτηση γεωγραφικούς σχηματισμούς» επισημαίνοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν μπορεί να δημιουργήσουν νομικά αποτελέσματα. Ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πάντως ότι δεν έχει διευκρινισθεί ποια νησιά περιλαμβάνει ο σχεδιασμός αυτός ο εν λόγω σχεδιασμός στο Αιγαίο.

Ο κ. Μουφτουογλου συστήνει μάλιστα στην Ελλάδα να συμπεριφερθεί με «κοινή λογική» για εάν θέμα το οποίο χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ευαίσθητο για την τουρκική κυβέρνηση και την τούρκικη κοινή γνώμη».

Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σαντορινιός χειρίσθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα και ανευθυνότητα, καθώς αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση όφειλε είτε να αναφέρει ποιες είναι οι συγκεκριμένες βραχονησίδες ώστε να μην δημιουργούνται συγχύσεις και αχρείαστες εντάσεις η εάν επρόκειτο για βραχονησίδες που αμφισβητεί η Τουρκία, τότε προφανώς είναι κάτι που δεν προαναγγέλλεται και μάλιστα από το βήμα της Βουλής.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, σε ερώτησή του χθες ο βουλευτής του CHP Αιτούν Τσιράυ προς τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις βραχονησίδες αλλά και το Κυπριακό. Ο Τούρκος βουλευτής μεταξύ άλλων έκανε τις εξής ερωτήσεις: Εάν υπάρχει καθεστώς διπλής κυριαρχίας σε τουρκικά νησιά, εάν ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις σε τουρκικά χωρικά ύδατα, με ταυτόχρονες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την ελληνική πολεμική αεροπορία, εάν Έλληνες θεσμικά πρόσωπα, στρατιώτες και πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα στα νησιά αυτά, ενώ οι Τούρκοι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ και οι Τούρκοι χρησιμοποιούν διαβατήριο στις τούρκικες Οινούσες, που ανήκουν στην επαρχία της Σμύρνης(!).

Τέλος, αναρωτήθηκε πως, εάν όλα αυτά αληθεύουν, σκοπεύει η τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις «παραβιάσεις και την εκτόπιση των Τουρκικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και κυρίως γιατί δεν έχει γίνει ήδη η απαραίτητη ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα»;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top