GuidePedia

0

Την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς. O πρωθυπουργός θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει της πολυμερούς Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.Θα υπάρξει κοινό μέτωπο;

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πολύ κρίσιμες. Πιο κρίσιμες από τις αξιολογήσεις.τις “επισκέψεις” της τρόϊκας και γενικώς τα οικονομικά θέματα. Τα οποία βεβαίως οι ξένοι χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης και στην Αθήνα και στην Λευκωσία.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί θέλει την Κυπριακή ηγεσία να είναι πιο “ευέλικτη” από την ελληνική κυβέρνηση που είναι πολύ πιο συγκρατημένη και καχύποπτη γι΄αυτό που ονομάζεται “λύση”.

Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί το γιατί. Δεν είναι δυνατόν να δεχτεί κάποιος “λύση” που προβλέπει παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Όποιος δεχτεί τέτοια “λύση” θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πληρώσει και το κόστος.

Το Κυπριακό είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του 2017 για Αθήνα και Λευκωσία. Οι πιέσεις που δέχονται για να δεχτούν μια “κάποια λύση” είναι αφόρητες και η αιτία είναι νομίζουμε γνωστή: η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου του Ισραήλ και της Κύπρου κάτι που “καίει” επιχειρηματικούς κολοσσούς. Για να “πέσουν υπογραφές” που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, πρέπει να έχει “λυθεί” το Κυπριακό. Η Τουρκία πιέζει,διεκδικεί και απειλεί με κρίσεις και εντάσεις. Αυτή είναι η αιτία που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν βάλει το μαχαίρι στον λαιμό, σε Αθήνα και Λευκωσία. Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος να δώσουν λύση. Τους ενδιαφέρει να έχουν μια συμφωνία που θα ικανοποιεί πρώτα απ΄ όλα τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρείων στην απρόσκοπτη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα αυτή η “συμφωνία” είναι γραμμένη έτσι που να ικανοποιεί την Τουρκία , νομιμοποιώντας την εισβολή του Αττίλα το 1974.

Θα βάλει την υπογραφή του σε τέτοια συμφωνία ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης;

Ελπίζουμε ότι εδώ στην Αθήνα οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου και να στείλουν το μήνυμα ότι η Αθήνα στηρίζει όπως πάντα τη Λευκωσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίνει “λύση αυτοκτονίας” στο Κυπριακό.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top