GuidePedia

0

Η τηλεφωνική συνομιλία του έμπειρου ρώσου προέδρου με τον νέο αμερικανό ομόλογό του, το Σάββατο το βράδυ (28/1), έδειξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «διάθεση για δραστήρια δουλειά από κοινού προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη αμοιβαίας δράσης σε δημιουργική, ισότιμη και αμοιβαία επωφελή κατεύθυνση».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θύμισε την ιστορία 200 χρόνων σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και την πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό στους δυο παγκοσμίους πολέμους.
Τώρα η Μόσχα υπολογίζει ότι μπορούν ξανά να ενωθούν κατά του νέου κοινού εχθρού, της τρομοκρατίας. «Οι δυο πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ ενός πραγματικού συντονισμού ρωσικών και αμερικανικών ενεργειών με στόχο τη διάλυση του “Ισλαμικού κράτους” (ISIS) και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία», τονίζεται.

Στη ρωσική ανακοίνωση, μετά την τηλεφωνική συνομιλία, αναφέρεται ότι «εθίγησαν, επίσης, οι βασικές πτυχές της κρίσης στην Ουκρανία. Συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί εταιρική συνεργασία και για όλες τις υπόλοιπες κατευθύνσεις …».

Στη συνομιλία η Μόσχα δεν έθεσε θέμα άρσης των κυρώσεων και ήταν αναμενόμενο άλλωστε αφού έχει τονιστεί κατ´ επανάληψη ότι δεν θα θέσει πρώτη τέτοιο ζήτημα διότι δεν είναι το Κρεμλίνο που πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία. Ωστόσο τονίζεται ότι οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν «τη σημασία επαναφοράς αμοιβαία επωφελών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κύκλους των δυο χωρών».

Για τους αναλυτές αυτό σημαίνει ότι δίνεται το στίγμα ότι οι Αρχές επικροτούν τέτοιου είδους συνεργασία.
Γίνεται φανερό ότι ο τόνος, τα μηνύματα που εκπέμπουν οι δυο ηγέτες απέχουν πολύ από εκείνα που έδινε η προηγούμενη αμερικανική ηγεσία, όταν πριν από δυο – τρία χρόνια έφθασε στο σημείο να απειλήσει με τιμωρίες εκείνες τις αμερικανικές εταιρίες που θα τολμούσαν να πάρουν μέρος στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη και άλλα ανάλογα μέσα στη Ρωσία.
Η αμερικανική ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δυο προέδρων έγινε αρκετές ώρες μετά τη ρωσική, ήταν πολύ πιο μικρή σε έκταση αλλά δινόταν συγκεκριμένη εκτίμηση σταθερών προθέσεων, εκτιμούν οι αναλυτές στη ρωσική πρωτεύουσα.
«Το θετικό αυτό τηλεφώνημα αποτέλεσε ένα βασικό βήμα στην καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σχέσεις που χρήζουν αποκατάστασης», τονίζεται στην αμερικανική ανακοίνωση.
Σε αυτήν δεν αναφέρεται το θέμα της Ουκρανίας και των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, προφανώς λόγω των κυρώσεων για τις οποίες ο νέος αμερικανός πρόεδρος προτιμά να έχει μια πιο πλήρη και επεξεργασμένη θέση.
Οι πρώτες εκτιμήσεις στη Μόσχα είναι θετικές: «Η τωρινή συνομιλία χρειαζόταν για να επαναφέρει στον ρωσοαμερικανικό διάλογο περιεχόμενο και ουσία. Έχω την εντύπωση ότι το πέτυχε», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίν Κοσατσόφ.

«Καλύτερο ξεκίνημα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς», εκτιμά ο βουλευτής Βιατσεσλάβ Νίκονοφ και ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει αναθέρμανση των σχέσεων, γεγονός που το πιστοποιεί και η έκφραση για «ισότιμη συνεργασία» κάτι που μέχρι τώρα δεν χαρακτήριζε τις αμερικανικές ανάλογες ανακοινώσεις.

Ο δε πρόεδρος της επιτροπής για διεθνή θέματα της κρατικής Δούμας, Λεονίτ Σλούτσκι, δεν αποκλείει η θέληση για κοινή δράση κατά της τρομοκρατίας να οδηγήσει σε μια νέα αντιτρομοκρατική συμμαχία στη Συρία.

Ο ρώσος γερουσιαστής Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξεχωρίζει για τον τρόπο σκέψης του που βγαίνει έξω από συνασπισμιακούς σχηματισμούς, ενώ ο αναλυτής Ντμίτρι Μπαντόφσκι εκτιμά πως, με το τηλεφώνημα, στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις δόθηκε ένας νέος τόνος αυτός της διεξόδου από τη βαθιά κρίση στην οποία είχαν περιέλθει.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top