GuidePedia

0

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Aγριεύουν τα πράγματα στην Τουρκία και πλέον φαίνεται πως έρχεται περίοδος μεγάλης αστάθειας καθώς η εφημερίδα Yeni Safak που αποτελεί εκφραστή του Ρ.Τ.Ερντογάν και ο διευθυντής της Ιμπραϊμ Καραγκιούλ είναι προσωπικός φίλος του Τούρκου προέδρου και στενός σύμβουλός του δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «η Δύση θέλει να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία ένα νέο πραξικόπημα ή ένας εμφύλιος πόλεμος».

Προσθέτει μάλιστα ότι το επιδιώκουνε!

Η Άγκυρα ζαλισμένη από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις βλέπει παντού εχθρούς και αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη από ποτέ. Στην Ελλάδα τα Επιτελεία βρίσκονται σε επιφυλακή.

Πάντως όντως βρίσκεται σε δίνη εμφυλίου η Τουρκία γεγονός που δεν αποδεικνύεται μόνο εξαιτίας των αλλεπάλληλων βομβιστικών επιθέσεων, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, αλλά και των αντιποίνων των παρακρατικών ομάδων των Γκρίζων Λύκων που έλαβαν χώρα προχθές κατά του κόμματος του HDP (κουρδικό κόμμα). Τα διαδραματιζόμενα, μάλιστα, φέρνουν στο νου τα όσα είχε πει ο Αμερικανός αναλυτής, Michael Rubin, ότι η Τουρκία οδηγείται σε αιματοκύλισμα και ότι τα σύνορά της πρόκειται να αλλάξουν.

Προφανώς πάνω σε αυτήν την εκτίμηση στηρίχθηκε το άρθρο του Μεχμετ Ατζέτ.

«Αφήστε με να σας εκφράσω τις ιδέες μου, έτσι και αλλιώς δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πετύχει και τα δύο .

Αυτή τη φορά ούτε ένα νέο πραξικόπημα ούτε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο θα έχουμε. Αλλά ενήργησαν προς αυτές τις κατευθύνσεις και είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε πως ενέργησαν με αυτόν τον τρόπο

Ο άνθρωπος που γράφει ένα σενάριο σε σκοτεινό δωμάτιο φοβάται πολύ περισσότερο το κάθετι γι΄αυτό επιτρέψτε μου να σας θυμίσω κάτι.

Ουάσιγκτον, Μάρτιος 2016. Τα πρώτα δείγματα γραφής για τις επιπτώσεις ενός πραξικοπήματος στην Τουρκία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

«Σύρεται η Τουρκία σε έναν εμφύλιο πόλεμο;» ρωτούσαν 4 μήνες πριν την 15η Ιουλίου (την ημέρα διεξαγωγής του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία).

« Πότε θα γίνει ακόμα ένα πραξικόπημα στην Τουρκία; » γράφουν 2 μήνες πριν [σ.σ. το πραξικόπημα], «Οι Στρατηγοί πρέπει να λάβουν μέτρα κατά του Ερντογάν», ήταν άλλος τίτλος στις εφημερίδες τους.

Όλα αυτά ήταν όσα στην πραγματικότητα επιθυμούν για την χώρα

Τα ίδια θέλουν οι ίδιοι άντρες και τώρα για την χώρα, καμουφλάροντας την επιθυμία τους πίσω από ερωτήσεις για το πότε θα βγει η Τουρκία από τον εμφύλιο πόλεμο»

Στο κείμενό του μάλιστα δεν παραλείπει να αναφερθεί στην στάση των δυο προφυλακισμένων ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σαλαχατίν Ντερμιτάς και Φιγκέν Γιουκσεντάγ, λέγοντας πως μέσα από την δράση τους ευνόησαν την δράση του ΡΚΚ και την τρομοκρατία στην χώρα.»

Ακολουθεί και η εκτίμηση του Michael Rubin: «Η Τουρκία οδηγείται σε αιματοκύλισμα - Τα σύνορά της θα αλλάξουν»

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τις τεράστιες εκκαθαρίσεις σε όλους τους τομείς, τις καταγγελίες κατά του Γκιουλέν, την προσπάθεια του Ερντογάν να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες εξουσίες, την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ σε συνδυασμό με τα μεγαλόπνοα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν και την έξαρση της αντιπαράθεσης με τους Κούρδους, Rubin σε άρθρό του στο Newsweek, στις 3 Νοεμβρίου του 2016, τονίζει ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία οδηγείται σε ένα αιματοκύλισμα. Το μοναδικό ερώτημα είναι το πόσο σύντομα θα γίνει και το κατά πόσο είναι προετοιμασμένος ο Ερντογάν».

Παράλληλα, ο αναλυτής τονίζει ότι με το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαίρεσης του τουρκικού κράτους, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Demokrat Haber, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ένα θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία»

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top