GuidePedia

0

Του Ανδρέα Ζαμπούκα
Η χθεσινή δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα δεν μπορεί να ανακόψει την αφήγηση της Συρίας. Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν και οι Ρώσοι ακολουθούν με μεγάλη επιτυχία τα επεκτατικά τους σχέδια. Η πολεμική μηχανή τους κινείται με μεγάλες ταχύτητες και τίποτα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ανάχωμα στις επιτυχίες εναντίον των ανταρτών και του ISIS. Oύτε καν το αίμα ενός επιτετραμμένου, μέσα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Από τις πρώτες δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν, γίνεται φανερή η προσπάθεια διατήρησης χαμηλών τόνων, με την κοινή τοποθέτηση ότι η δολοφονία του άτυχου πρέσβη αποτελεί προβοκάτσια που προσπαθεί να διαταράξει την προσπάθεια σταθερότητας(;) στην περιοχή.

Σε κανέναν επομένως, δεν συμφέρει αυτή την ώρα να εμπλακεί σε ένα κλίμα πόλωσης, παρασυρμένος από τα ένστικτα της κοινής γνώμης, στην Τουρκία και κυρίως στη Ρωσία. Από την άλλη, ο πιο ωφελημένος από το δραματικό αυτό γεγονός, θα βγει ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος θα ενισχύσει το προφίλ του θυματοποιημένου ηγέτη που βάλλεται από παντού…

Ο καθένας όμως καταλαβαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να μην αλλάξει καθοριστικά το παρασκήνιο που ήδη έχει στηθεί εδώ και ένα χρόνο στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. Στις 7 Δεκεμβρίου, τα Wikileaks κυκλοφόρησαν πάνω από 57.000 e-mails του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και γαμπρού του Ερντογάν. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους, έχουν και αυτοί κηρύξει έναν ιδιότυπο πόλεμο στους Τούρκους, ο οποίος μέχρι χθες βρισκόταν στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών. Από δω και πέρα, όμως τα οργανωμένα δίκτυα του Πούτιν δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, μπροστά στην αδυναμία του Ερντογάν να προφυλάξει τα ρωσικά συμφέροντα, μέσα στη δίνη της ελεύθερης πτώσης που βρίσκεται η ανερμάτιστη πλέον πολιτική του.

Το Κρεμλίνο έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να οργανώσει όχι μόνο μία παγκόσμια προπαγάνδα υπέρ των εθνοτικών αντιλήψεων- ο Ομπάμα έκανε πρόσφατα σχετικές δηλώσεις για τις αμερικάνικες εκλογές- αλλά και πολλά δίκτυα παρεμβάσεων στον κυβερνοχώρο. Αυτό όμως που αναμένεται να συμβεί στην Τουρκία δεν θα έχει προηγούμενο, αφού δεν αρκεί πια μόνο η συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών εις βάρος της τουρκικής κυβέρνησης. Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά, τις πρώτες ήπιες αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων κατάλαβαν πως η «δουλειά» γίνεται σε άλλο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πρωτόγνωρη εκστρατεία εγκλωβισμού της τουρκικής κυβέρνησης από Ρώσους χάκερς στο επόμενο διάστημα, με σκοπό τον μελλοντικό «αφοπλισμό» του Ερντογάν, στην επόμενη διένεξη.

Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και κάθε κίνηση της Ρωσίας θα ήταν παράτολμη και προκλητική. Τα περιθώρια όμως, για έναν ακήρυχτο ηλεκτρονικό πόλεμο είναι μεγάλα, εγκαινιάζοντας το ξεδίπλωμα ενός νέου υπόγειου και αόρατου γενναίου κόσμου, όπου θα κυριαρχεί η υποκρισία και η απροσδιοριστία των προθέσεων.

Η χθεσινή βραδιά έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ σκοτεινή για να μας κάνει αισιόδοξους για την επόμενη μέρα. Και η δολοφονία στην Τουρκία και οι νεκροί του Βερολίνου από το τρομοκρατικό χτύπημα, προδίδουν ένα αβέβαιο μέλλον με ακήρυχτους πολέμους – ηλεκτρονικούς και μη- να καταδυναστεύουν τις κοινωνίες και να σκορπούν την ανασφάλεια στη ζωή μας…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top