GuidePedia

0

Μια λαμπρή σελίδα στην ελληνική και την παγκόσμια Ιστορία του ανθρωπισμού και των πανανθρώπινων αξιών, ανεξαρτήτως της προέλευσης ενός ανθρώπου, έγραψαν οι Έλληνες δικαστές του Συμβουλίου Εφετών που έβγαλε απόφαση να απαγορεύσει την έκδοση δύο εκ των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έφτασαν στην Ελλάδα αμέσως μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, καθώς η χώρα αυτή βρίσκεται κάτω από τη «μπότα» ενός ανθρώπου εκδικητικού, μεσαιωνικών αντιλήψεων, που τους εξασφαλίζει κάθε είδος εξευτελισμό, βασανιστήρια και πιθανόν την απώλεια αυτής καθαυτής της ζωής τους.

Στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, αυτό ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανεκτό, ούτε για τον χειρότερό σου εχθρό. Τελεία. Η δε τοποθέτηση του εισαγγελέα Γιώργου Βούλγαρη αναμένεται να συζητηθεί σε όλο τον κόσμο, διότι είπε τα αυτονόητα, μια τοποθέτηση που θα γραφτεί στα ελληνικά και διεθνή δικαστικά χρονικά.

Σε μια Ελλάδα που παρά τα προβλήματά της, έχουμε όλοι λόγο να θέλουμε να ζούμε και να παραμένουμε υπερήφανοι. Αυτόν τον άθλιο τύπο που μετατρέπει την Τουρκία σε χώρα πρότυπο για κάθε ισλαμιστικό σκοταδισμό, ΔΕΝ μπορούμε να τον χαϊδέουμε και να τον νομιμοποιούμε. Κι ας κάνει ότι καταλαβαίνει…

Σύμφωνα με το «newsit.gr», ο κ. Βούλγαρης είπε ότι έχει γίνει γνωστό τους τελευταίους μήνες μετά και τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και διεθνών οργανώσεων ότι η έκδοση των εκζητουμένων θα σημάνει τον απάνθρωπο βασανισμό τους, ενώ παράλληλα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

«Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δε φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη του Λαμπράκη(…) Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας», είπε.

Σε μια ξεκάθαρη επίκληση στο συναίσθημα και το σθένος των δικαστών ο κ. Βουλγαρης τους ζήτησε να μην κρίνουν ως διπλωμάτες. «Μα θα μου πείτε τι θα γίνει με τις διεθνείς σχέσεις; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι, δεν είναι περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλί Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη».

Ο κ. Βούλγαρης μίλησε για «την Ελλάδα που έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία κι ήταν η πρώτη που ασχολήθηκε με την έννοια ασύλου» και επικαλέστηκε τη σημερινή θέση του (υπηρετεί στο Τμήμα Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών) για να υποβάλει καταιγιστικά ερωτήματα στους δικαστές του Συμβουλίου.

«Αν έχουν διαπράξει αδικήματα, να τους εκδώσουμε, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αλλά να τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Μια χώρα που διδάσκει τη δημοκρατία της; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις;

»Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει χιλιάδες δικαστές κι προσλάβει άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.; Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;»

Ο κ. Βούλγαρης αναφέρθηκε σε αποφάσεις βρετανικών και γερμανικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν εκζητούμενο της Ελλάδας γιατί οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά μικρά και υπεράριθμα. «Σκεφτείτε με ευαισθησία. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή για τα βασανιστήρια στην Τουρκία;», συνέκρινε ο εισαγγελέας.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top