GuidePedia

0

του Ian Bond
Η Ρωσία και η Κίνα συχνά μπαίνουν μαζί ως οι πιο σημαντικοί αντίπαλοι της Δύσης. Αλλά οι διαφορές μεταξύ τους είναι σημαντικές. Θα ήταν λάθος για την Δύση να επιδιώξει πολιτικές που βάζουν αυτές τις δύο χώρες μαζί άσκοπα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι πιο σημαντικοί οικονομικοί εταίροι για την Ρωσία και την Κίνα από ό,τι οι δύο τελευταίες η μία για την άλλη. ΚΑι η Κίνα ήταν προσεκτική να μην εξαρτηθεί από τη Ρωσία για την ενέργεια στον ίδιο βαθμό που είναι η Ευρώπη.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων για την Κίνα. Αλλά η Μόσχα επίσης εφοδιάζει τους περιφερειακούς αντιπάλους του Πεκίνου, ιδιαίτερα την Ινδία και το Βιετνάμ. Πραγματικά, ακόμη καθώς η πολιτική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχει θερμανθεί, οι πωλήσεις όπλων στην Ινδία ήταν μεγαλύτερες από εκείνες προς την Κίνα. η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν μαζί κάποιες στρατιωτικές ασκήσεις. Αλλά κάποιες ρωσικές εθνικές ασκήσεις υποδηλώνουν πως ο στρατός εξακολουθεί να θεωρεί μια κινεζική εισβολή στην Άπω Ανατολή ως δυνατή.

Στην Κεντρική Ασία, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ανταγωνιστικά οικονομικά οράματα: Ο "Δρόμος του Μεταξιού Οικονομική Ζώνη” έχει σχεδιαστεί για να ενώνει την Κίνα με την Ευρώπη, ενώ η ρωσική ευρασιατική οικονομική ένωση είναι μια προσπάθεια να ενωθούν σε έναν ενιαίο οικονομικό χώρο, ορισμένα πρώην σοβιετικά κράτη. Αν και οι πρόεδρο Vladimir Putin και Xi Jinping συμφώνησαν το 2015 ότι οι δύο πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενωθούν, φαίνεται ότι υπάρχει ελάχιστη πρόοδος στην πράξη μέχρι τώρα.

Παρά την ρητορική της "στρατηγικής συνεργασίας”, η Κίνα δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, και η Ρωσία έχει δώσει μερική μόνο στήριξη στην Κίνα για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στο υπουργείο ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα και η Ρωσία συνήθως συνεργάζονται. Αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για την Κριμαία και τη Συρία. Στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σχεδόν πάντα ψηφίζουν από κοινού. Και οι δύο επίσης εργάζονται για να ενισχύσουν τον κρατικό έλεγχο στο διαδίκτυο -τόσο σε σχέση με τη διεθνή διακυβέρνηση και μέσω της λογοκρισίας και άλλων μέτρων, να περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών σε πληροφορίες.

Στα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (IFIs), η οικονομική ισχύς της Κίνας της δίνει πολύ μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι έχει η Ρωσία. Το Πεκίνο έχει επιδιώξει να αυξήσει τον ρόλο της στα IFIs για να αποτυπώσει την οικονομική της βαρύτητα, και να δημιουργήσει χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών, η οποία προσφέρει μία εναλλακτική στα κυριαρχούμενα από τη Δύση θεσμικά όργανα.

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν τέσσερις επιλογές για να αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία:

ΝΑ τεθούν εναντίον και των δύο

Να τεθούν εναντίον της Κίνας επιδιώκοντας συνεργασία με τη Ρωσία

Να τεθούν εναντίον της Ρωσίας επιδιώκοντας συνεργασία με την Κίνα

Να επιδιώξουν συνεργασία και με τις δύο

Καμία απο τις επιλογές δεν είναι τέλεια. Αλλά τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η Δύση μπορεί να βρει πιο κοινό έδαφος με την Κίνα, η οποία επωφελείται από την σταθερότητα, παρά με την Ρωσία η οποία επωφελείται από την αναταραχή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να εξετάσουν ξανά το ενδεχόμενο μιας πιθανής "διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ασία”, στο πρότυπο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία βοήθησε να επιτευχθεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ως ένα μέσο εκτόνωσης της έντασης με την Κίνα. Η αντιπαράθεση μεταξύ μιας Κίνας που είναι σε άνοδο και της Δύσης, μπορεί να αποφευχθεί, και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη παρακμή της Ρωσίας μπορούν να διαχειριστούν από κοινού.

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top