GuidePedia

0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, έπειτα από την πολυαίμακτη πολεμική σύρραξη που άρχισε το 2011, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ανακοίνωση ήλθε μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από δυνάμεις προσκείμενες στον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Ασαντ και τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, χωρίς συμμετοχή των ΗΠΑ. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα Πέμπτη στις 10 το βράδυ τοπική ώρα, 12 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

«Υπεγράφησαν τρία έγγραφα: το πρώτο ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την ένοπλη αντιπολίτευση για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στο σύνολο του συριακού εδάφους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευκρινίζοντας ότι τα άλλα δύο έγγραφα αφορούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε από την πλευρά του την υποστήριξή του προς την κατάπαυση του πυρός. Επιβεβαιώνοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο στρατός του καθεστώτος της Δαμασκού διευκρινίζει ότι από την ανακοίνωση αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και όλες οι οργανώσεις που συνδέονται με αυτές, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μείωση» της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία. «Συμφωνώ με την πρόταση του υπουργείου Άμυνας για τη μείωση της στρατιωτικής μας παρουσίας στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών. «Όμως θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», διευκρίνισε, ενώ τόνισε πως η Τουρκία θα λειτουργήσει ως «θεματοφύλακας» της εκεχειρίας στην περιοχή.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε πως η εκεχειρία συμπεριλαμβάνει 62.000 μαχητές στη Συρία, και ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη ετοιμάσει μία γραμμή επικοινωνίας με τους Τούρκους συμμάχους τους για να διευκολυνθεί η άμεση ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι γίνονταν προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η εκεχειρία πριν το νέο έτος. Μάλιστα σε συνέντευξή του την Πέμπτη είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα «εγγυόταν» τη συμμόρφωση των ανταρτών με την κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία θα αναλάμβανε την εξασφάλιση της στήριξης της κυβέρνησης Ασαντ. Το Ιράν από πλευράς του θα βοηθούσε στην επίτευξη της συμμόρφωσης από μικρότερες στρατιωτικές ομάδες Σιιτών, συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ.

Σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε επισήμως ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα έχουν τον ρόλο των εγγυητών στην διαδικασίας της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, από τη συμφωνία εξαιρούνται οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ζητείται η υποστήριξη των χωρών που διαθέτουν επιρροή προς τις εμπόλεμες πλευρές.

«Με τη συμφωνία αυτή, οι πλευρές συμφώνησαν για κατάπαυση όλων των ένοπλων επιθέσεων, περιλαμβανομένων των αεροπορικών, και δεσμεύθηκαν να μην επεκταθούν από τις υπό τον έλεγχό τους περιοχές σε άλλες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. O συριακός στρατός από πλευράς του ανακοίνωσε ότι η συνολική κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ απόψε τα μεσάνυχτα και θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύρραξη.

«Η κατάπαυση του πυρός ήλθε μετά τις νίκες και επιτυχίες που τα στρατεύματά μας πέτυχαν σε πολλές περιοχές της Συρίας», αναφερόμενος στην ανακατάληψη του Χαλεπίου.

Δεν κατέστη εξ αρχής σαφές ποιες από τις ομάδες των ανταρτών που βρίσκονται διασκορπισμένες στη Συρία συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός, ούτε εάν αυτές που δεν έχουν συμφωνήσει ρητώς σκοπεύουν να τη σεβασθούν. Αυτό αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό των ανταρτών από την εκκίνηση του πολέμου το 2011, καθώς ουδέποτε κατάφεραν να διαμορφώσουν μία ενωμένη ηγεσία, και πολύ συχνά οδηγούνταν σε εσωτερικές συρράξεις.

Από τη συμφωνία αποκλείονται πάντως ρητώς το Ισλαμικό Κράτος, το πρώην Μέτωπο αλ-Νόσρα και οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με αυτά, καθώς τόσο η κυβέρνηση Ασαντ όσο και η Ρωσία και η Τουρκία τις κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς βέβαια να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια σχετικά με τα κριτήρια που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση μίας οργάνωσης ως τρομοκρατικής.

Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 00.00 της 30ής Δεκεμβρίου. Εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Αστάνα του Καζακστάν υπό την αιγίδα των εγγυητριών δυνάμεων σύντομα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top