GuidePedia

0

Στο Ιράκ οι Αμερικανοί προσπαθούν να τα βρούνε στους Σιίτες Άραβες (πλειοψηφία) και τους Σουνίτες Κούρδους, που είναι οι δύο σύμμαχοι τους, ώστε το Ιράκ να βρίσκεται στην δική τους σφαίρα επιρροής. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι Αμερικανοί ανέτρεψαν την Σουνιτική Αραβική μειοψηφία του Σαντάμ Χουσέιν το 2003.




Δείτε τώρα τι προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί και παρόλο που έχουν δαπανήσει 1 τρις δολάρια δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Πρέπει να φέρουν κοντά τους Σιίτες Άραβες του Νότου, αυτό που λέμε “επίσημη κυβέρνηση της Βαγδάτης”, με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ. Οι οποίοι τρώγονται γιατί οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ θέλουν να εξάγουν το πετρέλαιο τους στην Τουρκία χωρίς να δίνουν προμήθειες στους Σιίτες του Ιράκ, ενώ οι Σιίτες του Ιράκ θεωρούν ότι το Ιράκ είναι ενιαίο και πρέπει να λαμβάνουν προμήθειες. Άρα το πρώτο πρόβλημα είναι ότι σκοτώνονται οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ γιατί έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Αυτά πριν μεσολαβήσουν οι άλλες χώρες.

Και λάβετε υπόψη σας ότι οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, αυτοί που ελέγχουν το πετρέλαιο τουλάχιστον, τα έχουν καλά με τους Τούρκους, στους οποίους εξάγουν το πετρέλαιο τους, ενώ το Ιράν έχει μεγάλη επιρροή στους Σιίτες Άραβες του Ιράκ, τους οποίους παραδοσιακά οι Ιρανοί ξεσήκωναν εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν.

Άρα οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ, εκτός από το ότι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, αφού ο ένας ελέγχει το πετρέλαιο του νότου και ο άλλος το πετρέλαιο του βορρά, δέχονται και επιρροές από δύο χώρες που έχουν πολλά κοινά συμφέροντα αλλά και πάρα πολύ μεγάλες διαφορές (Τουρκία, Ιράν). Το Ιράν εξάγει πετρέλαιο στην Τουρκία και βλέπει ανταγωνιστικά τις εξαγωγές πετρελαίου του Βορείου Ιράκ στην Τουρκία, οι οποίες μάλιστα μπορούν να φτάνουν και στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας που καταλήγει στο Ceyhan της Μεσογείου, αλλά και στην Ασία μέσω του Περσικού Κόλπου.

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί έχουν να αντιμετωπίσουν τους συμμάχους τους Άραβες του Κόλπου, πχ Κατάρ, Σαουδική Αραβία, οι οποίοι δεν θέλουν τους Σίιτες του Ιράκ, επειδή επηρεάζονται από το Ιράν, και υποστηρίζουν τους Σουνίτες Άραβες του Ιράκ, ας πούμε τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ, οι οποίοι τώρα είναι η Al-Qaeda του Ιράκ, ο ISIS του Ιράκ, ή διάφορες άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Να θυμίσω ότι ο ISIS ξεπήδησε από την Al-Qaeda του Ιράκ, γιατί υπήρχαν πολλά διαφορετικά συμφέροντα, και ήταν αδύνατον να χτυπήσουν τους Αμερικανούς οι Άραβες του Κόλπου, οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και ο Άσαντ με μία μόνο τρομοκρατική οργάνωση, αφού σκοτώνονται και μεταξύ τους. Βλέπετε στην Συρία την Al-Qaeda να πολεμάει τον Άσαντ, και τον ISIS να μην πειράζει τον Άσαντ και να σκοτώνει τους Σουνίτες που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ και τους Κούρδους της Συρίας.

Άρα οι Αμερικανοί πρέπει να τα βρούνε στους Σιίτες Άραβες του Ιράκ και στους Κούρδους του Ιράκ, που είναι οι σύμμαχοι τους, και ταυτόχρονα να συναγωνιστούν τους Τούρκους, τους Ρώσους και τους Ιρανούς που επίσης τους διεκδικούν για συμμάχους τους, πολύ συχνά εκβιάζοντας τους, ενώ ταυτόχρονα οι Αμερικανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν την οργή των Αράβων του Κόλπου που δεν θέλουν ούτε τους Σιίτες του Ιράκ ούτε τους Κούρδους του Ιράκ, που είναι όμως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή οι Κινέζοι έχουν κυριαρχήσει στις αγορές πετρελαίου του Ιράκ, και αν οι Κινέζοι κυριαρχούν στις αγορές του Ιράκ θα αρχίσουν να κυριαρχούν και διπλωματικά στο Ιράκ. Και υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο Τραμπ, που λένε ότι οι Αμερικανοί ελευθέρωσαν το Ιράκ πληρώνοντας πάνω από 1 τρις δολάρια, και άρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να κυριαρχούν στο πετρέλαιο του Ιράκ για να αποζημιωθούν για τις δαπάνες τους.

Μα τι μπάχαλο. Και τι λέει ο Τραμπ? Πάρε εσύ Ρωσία την Συρία και άσε μου το Ιράκ. Και λέει και στο Ιράν ότι αν του δημιουργήσουν πρόβλημα θα ακυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που θα στοιχίσει στο Ιράν εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Και λέει και στην Σαουδική Αραβία ότι αν του δημιουργήσει πρόβλημα θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ λόγω συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας στην τρομοκρατία. Και λέει και στους Κινέζους ότι αν δεν κάνουν πίσω θα χτυπήσει με υψηλούς δασμούς τις Κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σε όλους κάτι δίνει ο θείος Ντόναλντ. Στους Ρώσους δίνει την Συρία, τους Τούρκους τους γλιτώνει από το Κουρδιστάν, φαντάζομαι τους δίνει και κάποια επιρροή στο Βόρειο Ιράκ, στους Σαουδάραβες δίνει μεγαλύτερη προστασία από το Ιράν, στο Ιράν δίνει τον Άσαντ, στους Κινέζους δίνει την ακύρωση της εμπορικής συμφωνίας TPP και χαμηλότερους δασμούς. Άρα σε όλους ο Τραμπ δίνει καρότο και μπαστούνι, με εξαίρεση την Ρωσία που προς το παρόν της δίνει μόνο καρότο.

Εγώ συμφωνώ με τους Αμερικανούς αναλυτές που λένε ότι η επίθεση στον Σαντάμ ήταν για τους Αμερικανούς πάνω απ’όλα μία προσπάθεια να βρούνε νέους συμμάχους μετά την στροφή των Αράβων του Κόλπου στην Κίνα και την έχθρα Ιράν-Κίνας. Με την ανατροπή του Σαντάμ οι ΗΠΑ απελευθέρωσαν την κακοποιημένη από τον Σαντάμ Σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και ενίσχυσαν τους συμμάχους τους Κούρδους του Ιράκ.

Λένε πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ, ότι κακώς ο Μπους ανέτρεψε τον Σαντάμ. Αλλά νομίζω ότι λαικίζουν, γιατί αν ο Τραμπ καταφέρει να πάρουν οι ΗΠΑ το Ιράκ θα το καταφέρουν επειδή ο Μπους ανέτρεψε τον Σαντάμ. Και προφανώς αυτό το ξέρει ο Τραμπ αλλά θέλει να λαϊκίσει.




πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top