GuidePedia

0

Γεωπολιτικό «ματ» από το «σκακιστή» Β.Πούτιν – Εκτός παιχνιδιού πλέον οι ΗΠΑ

του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Mεγάλη γεωπολιτική και γεωστρατηγική νίκη για τον Β. Πούτιν, καθώς Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη Συρία, θέλοντας να επεκτείνουν την εκεχειρία που είναι σε ισχύ στο ανατολικό Χαλέπι σε όλη τη χώρα.

«Αξιόπιστες πηγές», ανέφεραν ότι Άγκυρα και Μόσχα θα κάνουν προσπάθειες να εφαρμόσουν το σχέδιό τους μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι δύο χώρες θα παρουσιάσουν την πρότασή τους εντός της ημέρας στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, συναντήθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, με σκοπό να υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επίσης ο Β. Πούτιν και ο Ρ. Τ. Ερντογάν πριν λίγες ημέρες συζήτησαν την πιθανότητα διεξαγωγής συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της λεγόμενης αντιπολίτευσης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα εξαιρεθούν από την εκεχειρία.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντική και αποτελεί μεγάλη νίκη για τον Β. Πούτιν. Επιπλέον γίνεται ξεκάθαρο για το ποιοι ήθελαν νεκρό των Ρώσο πρέσβη.

Ήταν άνθρωπος που συνομιλούσε με στελέχη της αντιπολίτευσης ακόμα και της συριακής, επιχειρούσε να υπάρχει διάλογος ανάμεσα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες του Ρώσου πρεσβευτή ήταν ιδιαίτερα προχωρημένες και όλες οι ισλαμιστικές οργανώσεις ιδιαίτερα μετά την πτώση του Χαλεπίου ήταν έτοιμες να υπογράψουν την λήξη των εθχροπραξιών.

Η Ρωσία με της διπλωματίας θα τελείωνε ισλαμικές οργανώσεις και με αυτό τον τρόπο θα κέρδιζε χρόνο. Αμέσως μετά θα έμενε η Ράκκα και η Ντέιρ Εζόρ που κατέχονται από το ISIS.

Άρα κάποιοι γνώριζαν τις κινήσεις του διπλωμάτη και ήθελαν να βάλουν φωτιά στην περιοχή.

Το σχέδιο εκεχειρίας βγάζει και εκτός παιγχνιδιού τις ΗΠΑ, καθώς υποβαθμίζεται πλέον ο ρόλος της στη Συρία.

Με έξυπνο τακτικισμό, έβαλε στο τραπέζι την Άγκυρα και την έκανε να υποχωρήσει σε πολλά θέματα της Συρίας. Επίσης Ρώσοι και οι Τούρκοι μιλάνε χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έμεινε εντελώς έξω από το παιχνίδι τη φορά αυτή και δεν γνωρίζει καν τι βρίσκεται σε εξέλιξη.

Και εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης. Οι Ρώσοι βγάζουν εκτός παιχνιδιού τις ΗΠΑ από την Συρία και εκμεταλλεύονται την δύσκολη συγκυρία της Τουρκίας.

Με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος και με τις Ρωσία, Τουρκία, Ιράν να τα βρίσκουν στο Συριακό, οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον να μην ελέγχουν το παιγχνίδι.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top