GuidePedia

0

Βλέπετε πως θα μπορούσε να είναι ένας χάρτης του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, αλλά και την Ινδία.

Με λίγα λόγια η Ρωσία να τροφοδοτεί με αέριο όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ενδεχομένως σε συνεργασία με την Exxon, της οποία ο CEO είναι κολλητός του Πούτιν. Έχω ξαναπεί ότι η Exxon πιέζει για χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Αλλά και με τις άλλες δυτικές πολυεθνικές.

Ταυτόχρονα ο Τραμπ θέλει να αυξήσει πάρα πολύ την παραγωγή πετρελαίου, αερίου και άνθρακα στις ΗΠΑ, πετώντας στα σκουπίδια την συμφωνία που υπέγραψε ο Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα μειώσει πάρα πολύ τις τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ και το κόστος λειτουργίας της Αμερικανικής οικονομίας, και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν οι ΗΠΑ να ανταπεξέλθουν σε μία άνοδο των τιμών που θα προέλθει αν επιβληθούν μεγαλύτεροι δασμοί στις εισαγωγές από την Κίνα και το Μεξικό.

Γιατί αν ο Τραμπ αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα και το Μεξικό θα αυξηθούν οι τιμές στις ΗΠΑ. Ένας Κινέζος φτιάχνει ένα t shirt με 1 δολάριο την ημέρα, ενώ ένας Αμερικανός θέλει 10 δολάρια για να το φτιάξει (τυχαία νούμερα). Επομένως μπορεί στις ΗΠΑ να είναι δημοφιλές να λες ότι θα βάλεις δασμούς στις εισαγωγές, αλλά όταν στην πράξη θα αυξηθούν οι τιμές δεν θα είναι καθόλου δημοφιλές.

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι οι δασμοί θα φέρουν την παραγωγή του t shirt από την Κίνα στις ΗΠΑ, αλλά δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό θα αυξήσει την τιμή του t shirt, και άρα θα μειώσει την κατανάλωση των Αμερικανών. Με την έκρηξη στον τομέα της ενέργειας, την οποία ελπίζει να δημιουργήσει ο Τραμπ, ελπίζει να κάνει πιο ανταγωνιστική την Αμερικανική οικονομία. Προφανώς δεν υπολογίζει τα διάφορα λόμπι που θα καίνε στους δρόμους ότι βρίσκουν, θα σπάνε τους αγωγούς κλπ. Τέτοια περιστατικά είναι πολύ συνηθισμένα από την εποχή που ανέλαβε ο αριστερός μαύρος Μουσουλμάνος Μπαράκ Χουσείν Ομπάμα.

Βλέπετε και στο Αφγανιστάν τι επιπτώσεις θα είχε ο χάρτης μου. Η Ρωσία θα βρισκόταν απέναντι από το Ιράν και θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει στην αγορά του Τουρκμενιστάν, και μαζί να στείλουν αέριο στην Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, και τον Ινδικό Ωκεανό.



Το Ιράν θέλει το αέριο του Τουρκμενιστάν να περάσει μέσα από το Ιράν για να βρει μία εναλλακτική στην Κίνα δίεξοδο ώστε να μην υπόκειται στο Κινεζικό μονοψώνιο και να εξασφαλίζει καλύτερες τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα θέλουν μαζί να βάλουν τάξη στο Αφγανιστάν, ο ένας για να χτυπήσει τους Ταλιμπάν, και ο άλλος για να προωθήσει τις εξαγωγές του. Ενώ τώρα οι Ρώσοι κλείνουν το μάτι στους Ταλιμπάν, ενώ στην πραγματικότητα οι Ταλιμπάν είναι αντίπαλοι των Ρώσων.

Στην Κίνα προφανώς αυτό δεν θα αρέσει, αλλά και η Κίνα θέλει το Αφγανιστάν ήρεμο, γιατί ένα ασταθές Αφγανιστάν δημιουργεί προβλήματα και στην Μουσουλμανική επαρχία της Κίνας την Xin Jiang, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα, αφού την βγάζει στην Κεντρική Ασία, το Πακιστάν και το Ιράν.

Εικόνα Xin Jiang


Βλέπετε ότι με ένα τέτοιο πλάνο η Ρωσία θα τροφοδοτεί όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ (ΕΕ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, Ινδία). Οι Άραβες του Κόλπου και οι Ιρανοί, που θα είναι αυτοί που θα μείνουν δυσαρεστημένοι, θα έχουν απέναντι τους τις ΗΠΑ και την Ρωσία, και θα έχουν σχεδόν μηδενικά περιθώρια αντίδρασης.

Το κλειδί απέναντι στους Ισλαμιστές είναι να μπορέσουν να συνεργαστούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά αν αυτό γίνει τότε τέζα οι Ισλαμιστές. Εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν οι Ισλαμιστές (Μουτζαχεντίν) είχαν την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι Ισλαμιστές εναντίον των ΗΠΑ στην Συρία και το Ιράκ (ISIS) είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας κλπ. Μόνο αν συνεργαστούν αυτοί οι δύο θα δώσουν στους Ισλαμιστές ένα πραγματικό μάθημα. Ένα γερό μάθημα που θα τους μείνει αξέχαστο.

Και μένει και στις ΗΠΑ το Ιράκ, αφού θα έχουν συμφωνήσει με τους Ρώσους για την Συρία και με τους Τούρκους για τον Turk Stream, ενδεχομένως και για το Βόρειο Ιράκ. Άλλωστε στο Βόρειο Ιράκ οι Τούρκοι έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τους Κούρδους που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς.

Επίσης με έναν Ρωσικό αγωγό προς την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, κάτι που θέλουν οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες, θα τελείωνε και το παραμύθι με την Βόρεια Κορέα, τα πυρηνικά της οποίας είναι ο φόβος και ο τρόμος τους. Αν οι Ρώσοι πουλούσαν αέριο στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, θα μπάτσιζαν τον Κιμ Γιονγ Ουν και την Βόρεια Κορέα, η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα, και θα ερχόταν η Ρωσία και η Κίνα απέναντι.

Φαίνονται πολύ περίεργα όλα αυτά, και προφανώς αποτελούν μία νέα τάξη πραγμάτων, αλλά εγώ την πιστεύω. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί θα είναι κολλητοί και θα παίζουν φάπες. Αλλά αν οι Ρώσοι τροφοδοτούν όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ, και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα είναι κοντά. Ενώ η πολιτική των Ισλαμολάγνων παρακάμπτει την Ρωσία, την αντιμετωπίζει ως εχθρό, και αντιμετωπίζει την Κίνα ως φίλο. Ενώ η Ρωσία δεν είναι βιομηχανική χώρα, αλλά εξάγει πρώτες ύλες, όπως οι Άραβες και οι Ιρανοί. Οι βιομηχανικές δυνάμεις είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Με την υποτιθέμενη άρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι Γάλλοι και οι Άραβες δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα στην Συρία, και η ΕΕ θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με την Ρωσία. Και με τον Turk Stream θα υπάρξει ηρεμία και με την Τουρκία.

Δεν είναι καλό για την Ελλάδα να μην γίνει πόλεμος στην Συρία? Σκεφτείτε πόσο επικίνδυνος θα ήταν για την Ελλάδα ένας πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία. Και πέρα από τους κινδύνους με ποιον θα ήματαν? Αν ήμασταν με την Ρωσία η Τουρκία θα έμπαινε στην Θράκη και στο Αιγαίο. Άρα θα έπρεπε να είμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, εναντίον της επίσης συμμάχου μας Ρωσίας, σε έναν πόλεμο που θα γινόταν δίπλα μας.

Αν θέλουμε στην ΕΕ να ηρεμήσει η κατάσταση θα πρέπει να πάμε λίγο με τα νερά των Ρώσων και των Τούρκων, που σημαίνει να γίνει ο Nord Stream 2 και ο Turk Stream, ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Ο Turk Stream, τον οποίο δεν πολεμά ο Τραμπ, σε αντίθεση με τον Ομπάμα, είναι καλός και για την Ελλάδα.

Και λέμε ότι ο Τραμπ θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εγώ ανησυχώ πρώτος πρώτος για ένα ενδεχόμενο. Αλλά ποιο ΝΑΤΟ και ποια ΕΕ? Δεν απειλούν οι Γάλλοι τους Γερμανούς αν δεν τους δώσουν παραπάνω χρήματα? Δεν απειλεί ο Τσίπρας και ο Ερντογάν την ΕΕ ότι θα την βουλιάξει στους μετανάστες αν δεν τους δώσει παραπάνω χρήματα? Δεν απειλούν οι Άγγλοι ότι θα τινάξουν την ΕΕ στον αέρα αν δεν τους επιτρέψουν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι και οι Γερμανοί να φύγουν από την ΕΕ (Brexit) αφήνοντας τους όμως ταυτόχρονα να έχουν μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ?

Αυτά είναι αυτά που μου ήρθαν στο μυαλό τώρα. Είναι πολύ περισσότερα τα προβλήματα. Άρα είναι γελοίο να λέμε ότι ο Τραμπ πληγώνει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όταν οι χώρες μέλη αυτών των συμμαχιών σκοτώνονται τόσο άγρια μεταξύ τους.

Και λένε ότι ο Ομπάμα θα μας βοηθούσε με το χρέος ενώ ο Τραμπ δεν θα μας βοηθήσει. Επειδή κάθε εξάμηνο πήγαινε ο Ομπάμα στους Γερμανούς και τους έλεγε να μας δώσουν λεφτά. Ας μας έδινε ο Ομπάμα λεφτά. Όσο για το παραμύθι ότι ο Τραμπ είναι φιλότουρκος, να θυμίσω τι έλεγε ο Ομπάμα για τον Ερντογάν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top