GuidePedia

0

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την άφιξη του στην Αθήνα σήμερα δεν ήλθε σαφέστατα για να δει τον πανέμορφο αττικό ήλιο και να περάσει μια  θαυμάσια ηλιόλουστη ημέρα, έχει μαζί του «βαριά ατζέντα» και ένα «μυστικό»  για τον Α.Τσίπρα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί  το «άγριο στρίμωγμα» της κυβέρνησης από τους δανειστές.

Σύμφωνα με Ρώσους εμπειρογνώμονες , η ρωσική πλευρά θέλει να μάθει από πρώτο χέρι σχετικά με τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, το Brexit και τις επιπτώσεις  του στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και να διερευνηθούν οι προθέσεις Ελλήνων και Ιταλών   επενδυτών για την επέκταση και σύνδεση του αγωγού «τουρκικό ρεύμα»  με τον αγωγό  «Ποσειδών», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Εάν η Ελλάδα και η Ιταλία  επιδείξουν σχετικό ενδιαφέρον, οι Ρώσοι  εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι  η Ρωσία θα  ασκήσει «έντονα» την  επιρροή της προς την Γερμανία για την υλοποιήση του σχεδίου του αγωγού «ΤURK STREAM», και  ενδεχομένως να παρέμβουν και για το θέμα του ελληνικού  χρέους  στην Φράου Μέρκελ .

«Εάν δείξουν ενδιαφέρον  Ελλάδα και  Ιταλία,  η Ρωσία θα είναι σε θέση να επηρεάσει τις τάξεις των πλέον σημαινόντων λομπιστών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε  με το έργο» North Stream «, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή, χάρη στη σκληρή στάση της Γερμανίας, η οποία  μπορούσε πραγματικά να ασκήσει πιέσεις για αυτό το έργο αυτό, παρά την αρνητική στάση της Πολωνίας, των κρατών της Βαλτικής και άλλων  ευρωπαϊκών  χωρών που τηρούν   αντι-ρωσική πολιτική », αναφέρει Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με κρατικό ανώτερο ερευνητή του Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών, Peter Iskenderov :«Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη θέση για την Ρωσία και από τη μία πλευρά  αναγκάζεται να ακολουθήσει την πειθαρχία της ΕΕ λαμβάνοντας  μέρος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας , αλλά από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει ιστορικούς  στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Επιπλέον, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη σχέση με τις Βρυξέλλες. . και ως εκ τούτου, και με το Βερολίνο και στο πλαίσιο αυτό, αυτά που κομίζει ο κ.Λαβρώφ  είναι  πάρα πολύ ενδιαφέροντα για την Αθήνα  »,  είπε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.

Σήμερα  Τετάρτη ο κ Λαβρώφ συναντάται τώρα με τον πρόεδρο κ. Παυλόπουλο , ενώ στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό  εξωτερικών κ.Κοτζιά για  να συζητήσουν τη συνεργασία στον εμπορικό-οικονομικό, επενδυτικό τομέα, καθώς και στον τομέα της ενέργειας.

Ο Ρώσος πολιτικός έμπειρος και ιδιαίτερα ικανός ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, θέλει να δώσει στην Ελλάδα μια «εναλλακτική λύση», δίνοντας προσοχή σε ζητήματα που θα τονίσουν την συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας , η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υποστηρίζει την επέκταση ή την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αθήνα , να συζητηθεί και το θέμα της Κύπρου , καθώς και η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, η οποία προκαλεί  μια ακόμα αύξηση στη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με Ρώσους εμπειρογνώμονες , η ρωσική πλευρά θέλει να μάθει από πρώτο χέρι σχετικά με τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, το Brexit και τις επιπτώσεις  του στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και να διερευνηθούν Έλληνες και Ιταλοί  επενδυτές για την επέκταση και σύνδεση του αγωγού «τουρκικό ρεύμα»  με τον αγωγό  «Ποσειδών». Εάν η Ελλάδα και η Ιταλία  επιδείξουν σχετικό ενδιαφέρον, οι Ρώσοι  εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι  η Ρωσία θα  ασκήσει «έντονα» την  επιρροή της προς την Γερμανία .

Υπενθυμίζουμε ότι η  Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει τη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου «Τουρκικό ρεύμα » στην Ευρώπη, αλλά  αφού πρώτα λάβει την  διαβεβαίωση από την ΕΕ ότι θα εγκριθεί η υλοποίηση του έργου.

Ο ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών, Peter Iskenderov πιστεύει ότι οι σχέσεις της Ελλάδα με τον αγωγό  «Τουρκικό ρεύμα », και οι προοπτικές της κατασκευής των σχετικών εγκαταστάσεων στα  ελληνο-τουρκικά σύνορα με την σύνδεση τους με το αγωγό  «Ποσειδών», αποτελούν τα φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα του Λαβρόφ στην Αθήνα.

«Κατά τη γνώμη μου, η Ρωσία, από τη μία πλευρά, βέβαια, θα επιμείνει στη λήψη των σκληρών εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα ζητήσει να μάθει εάν  θα ακυρωθεί η επέκταση της κατασκευή του αγωγού « Τουρκικό ρεύμα », ο οποίος απευθύνεται σε Ευρωπαίους καταναλωτές . Αλλά από την άλλη πλευρά, η ρωσική πλευρά θα επιχειρήσει τώρα να ελέγξει και να κατανοήσει τα συμφέροντα Ελλήνων και Ιταλών επενδυτών  σε σχέση με τη σύνδεση του  «τουρκικού  ρεύματος» με τον αγωγό  «Ποσειδών», εκτιμά ο Ρώσος εμπειρογνώμονας .

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Alexei Meshkov, «καταλαβαίνουμε ότι η οικονομική κατάσταση στον κόσμο, στην Ευρώπη, καθώς και όσον αφορά στις περιπτώσεις των κυρώσεων δεν είναι εύκολες». «Τόσο η Μόσχα όσο και η Αθήνα ενδιαφέρονται να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που προκλήθηκε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις»,  είπε ο ίδιος.
Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται  επίσης για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή του λιμανιού, του αεροδρομίου, των σιδηροδρομικών υποδομών, της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, για την εθνική οδό Εγνατία, την σιδηροδρομική εμπορευματική γραμμή  μεταξύ Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς στη Βουλγαρία, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός S. Aristov.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top