GuidePedia

0

Ολιγόωρη επίσκεψη στο Κάιρο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να δρομολογηθεί ουσιαστική συζήτηση, πλέον σε πολιτικό επίπεδο, για την επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών.

Δεν είναι μόνο οι ενστάσεις της γραφειοκρατίας του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, αλλά και οι φοβίες της Αθήνας σχετικά με την ενδεχόμενη αντίδραση του Τ. Ερντογάν, που κρατούν παγωμένες ουσιαστικά τις συνομιλίες των δυο χωρών, που ξεκίνησαν πριν από 12 τουλάχιστον χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα είχαν λάβει πιο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Μετά την τελευταία επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Κοτζιά στο Κάιρο για την Τριμερή Συνάντηση, με τη συμμετοχή και του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη, φαίνεται ότι η αιγυπτιακή πλευρά για λόγους και γεωστρατηγικούς, αλλά και αμιγώς οικονομικούς, ζήτησε από την Αθήνα να επιχειρηθεί σε πολιτικό επίπεδο η αναζήτηση λύσης στο θέμα των Θαλασσίων Ζωνών.

Η θέση αυτή και μάλιστα με ιδιαίτερη σπουδή, εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ίδιο τον πρόεδρο Αλ Σισι. Αυτή η σπουδή του αιγύπτιου προέδρου ικανοποίησε μεν την Αθήνα, αλλά συγχρόνως προκάλεσε ιδιαίτερο «άγχος», λόγω της δεδομένης αντίδρασης της Τουρκίας, στο ενδεχόμενο κατάληξης σε συμφωνία των δυο χωρών για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία και με πρόσφατες ρηματικές διακοινώσεις της η Άγκυρα θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα…

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι είχε συμφωνήσει με τον Νίκο Κοτζιά η επόμενη συνάντηση τους και η συζήτηση, να γίνει επί συγκεκριμένων χαρτών, καθώς η θεωρητική συζήτηση έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό.

«Αγκάθι» παραμένει βεβαίως το εύρος της επήρειας της Στρογγύλης, καθώς οι Αιγύπτιοι θεωρουν ότι πρέπει να είναι περιορισμένη, ώστε να μην έχουν απώλειες στην οριοθέτηση, που δεν είναι τόσο σημαντικές σχετικά με την έκταση, αλλά είναι επικίνδυνες πολιτικά, καθώς θα έδιναν την ευκαιρία για κριτική στην κυβέρνηση Σίσι περί απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας, από τους πολλούς αντιπάλους της στο εσωτερικό.

Ένα ακόμη στοιχείο που συνέβαλλε στην πραγματοποίηση σήμερα της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στο Κάιρο, είναι το γεγονός ότι ένας από τους ελάχιστους ίσως ξένους ηγέτες που έχει προσωπική σχέση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, με τον όποιο μάλιστα είχε φροντίσει να συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η ενίσχυση της σχέσης Ουάσιγκτον –Καΐρου θα ενισχύσει με τη σειρά της τον ρόλο της Αίγυπτου στην ανατολική Μεσόγειο και συνεπώς θα καθησυχάσει τις ανησυχίες και της αιγυπτιακής ηγεσίας για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων αντιδράσεων από την Τουρκία.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι προθέσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης για επίσπευση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των Θαλασσίων ζωνών, τότε το «μπαλάκι» θα βρεθεί στην Αθήνα, που σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτή φάση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων και ενώ κορυφώνεται το παζάρι για το Κυπριακό, θα πρέπει να λάβει μια απόφαση κρίσιμης σημασίας για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, γνωρίζοντας συγχρόνως ότι με έναν ανεξέλεγκτο Ερντογάν η απειλή, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας δεν περιορίζεται μόνο στο ενδεχόμενο ανοίγματος της στρόφιγγας των προσφυγικών ροών.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top