GuidePedia

0

Κορυφαίος αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε πως ο Ερντογάν έδωσε την χρηματοδότησε την εκστρατεία αυτή μέσω οργάνων του στις ΗΠΑ για να κερδίσει εύνοια. Η προειδοποίηση ήρθε τον περασμένο Αύγουστο με email του Μάικλ Ουέρτζ, ειδικού σε θέματα Τουρκίας, προς τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Τζον Ποντέστα.

Του Brent Scher

«Μου είπαν πως όργανα του Ερντογάν επίσης κάνουν δωρεές σε Δημοκρατικούς υποψηφίους περιλαμβανομένης και της Χίλαρι. Δύο ονόματα πρέπει να προσεχθούν αυτά του Μεχμέτ Τσελεμπί και του Αλί Τσινάρ», έγραφε.

Έγραψε επίσης ότι ο Ερντογάν επενδύει στις ΗΠΑ αναζητώντας συμμάχους κατά της αντιπολίτευσης, των Κούρδων και των οπαδών του Γκιουλέν. Ο Ποντέστα προώθησε το εν λόγω email στον Ντένις Τσανκγ, υπεύθυνο για το οικονομικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας.

Το συγκεκριμένο email δημοσιεύθηκε από τα Wikileaks με τις αμερικανικές υπηρεσίες να κατηγορούν τη Ρωσία για την υποκλοπή των μηνυμάτων ώστε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Ο Αλί Τσινάρ το όνομα του οποίου αναφερόταν στο email, είχε ήδη δώσει για την εκστρατεία Κλίντον, 2.700 δολάρια τον Μάιο. Έδωσε ακόμα 2.000 τον Αύγουστο και 500 τον Σεπτέμβριο. Έδωσε άλλα 1.800 δολάρια στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά Κλίντον πάντως δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση σχετικά με τις δωρεές του Τσινάρ ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του Οργανισμού Τουρκικής Κληρονομιάς (ΟΤΚ), μιας ΜΚΟ που πρόσφατα ελέγχθηκε από το FBI για ενέργειές τους στις ΗΠΑ που αποσκοπούσαν στην στήριξη Ερντογάν.

«Υποκλαπέντα emails δείχνουν πως ο ΟΤΚ εργάζεται προς όφελος της τουρκικής προεδρίας. Δεν αποτελεί αυτό παραβίαση του αμερικανικού νόμου;», αναρωτιέται ο αναλυτής Στίβεν Κουκ.

Επίσης, από τα αυτά emails φαίνεται πως ο Τούρκος υπουργός ενέργειας και γαμβρός του Ερντογάν έχει άμεση σχέση με τον ΟΤΚ και την πολιτική δουλειά η εν λόγω ΜΚΟ κάνει στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος τους ΟΤΚ Χαλίλ Ντενιζμάζ είχε παραιτηθεί μετά το ξεκίνημα της έρευνας του FBI δίνοντας τη θέση στου στον Τσινάρ.

Ο Τσινάρ κατάφερε να αποκτήσει επαφές στο Δημοκρατικό Κόμμα και του δόθηκε θέση στο σε συντονιστικό όργανο του κόμματος που ασχολείται με τις εθνικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

Ο δρ. Αϊκάν Ερντεμίρ, πρώην βουλευτής και νυν αναλυτής στο think tank Foundation for Defense of Democracies, αναφέρει πως η προσπάθεια του Ερντογάν να κερδίσει επιρροή μέσω του ΟΤΚ και του Τσινάρ στις ΗΠΑ ξεκινά από το 2013 όταν επήλθε ρήγμα στις σχέσεις του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Γκιουλέν και Ερντογάν είχαν άριστες σχέσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Εργαζόταν από κοινού και έτσι ο Ερντογάν είχε εξασφαλισμένες τις αναγκαίες διασυνδέσεις στις ΗΠΑ. Μετά τη ρήξη τους ο Ερντογάν επιχείρησε να αντικαταστήσει το δίκτυο Γκιουλέν με ένα δικό του, τον ΟΤΚ», αναφέρει ο Ερντεμίρ.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία και ζητά την έκδοσή του στην Τουρκία. Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Κλίντον ως πολιτικά ανεπαρκή.

Τα emails δείχνουν πάντως πως η Κλίντον διατηρούσε σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Το δίκτυο Γκιουλέν επίσης τροφοδοτούσε αφειδώς με χρήματα την Χίλαρι, αλλά και το ίδρυμα Κλίντον.

Ο Ερντεμίρ αναφέρει πως το Δημοκρατικό Κόμμα κατέστη πεδίο μάχης μεταξύ Ερντογάν και Γκιουλέν. «Ο Ερντογάν μέσω ανθρώπων όπως ο Τσίναρ έχει δημιουργήσει δικό του lobby στην Ουάσινγκτον και τις ΗΠΑ. Ο Αλί Τσινάρ εργάζεται με το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι προσπάθειές του αποτελούν προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αποτρέψει φιλικές προς τον Γκιουλέν αμερικανικές κινήσεις», ανέφερε.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top