GuidePedia

0

Οι φιλομερικάνοι ενάντια των φιλορώσων με καταλύτη την Τουρκική μειονότητα.
 
Νικητής των προεδρικών εκλογών της 13-11-2016 στην Βουλγαρία αναδείχθηκε ο απόστρατος πτέραρχος Ρούμεν Ράντεφ (φωτο.επάνω. Ο Ράντεφ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ ΄με την πολιτική, είναι ρωσόφιλος και θα αντικαταστήσει τον μετριοπαθή πλην υποταγμένο στις ΗΠΑ πρόεδρο Πλάμεν Πλεβνελίεφ.
Βέβαια όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Βουλγαρία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιορισμένες εξουσίες και ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κυβερνάει την χώρα.
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είναι ο Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος είναι ακραιφνής φιλοαμερικάνος. Ο Μπορίσοφ είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί ότι εάν η υποψήφια του κόμματος του (GERB) για την προεδρία της δημοκρατίας, Τσέτσκα Τσάτσεβα δεν κερδίσει τις εκλογές και θα οδηγήσει την Βουλγαρία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πράγματι λίγο μετά την επιβεβαίωση της νίκης του Ράντεφ ,ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι παραιτείται και ότι θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.
Η Βουλγαρία δεν είναι απλά μια φτωχή και καθημαγμένη χώρα, είναι η χώρα στην οποία τον Ιούνιο του 2014 δόθηκαν επικές μάχες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για να εμποδισθεί -ακυρωθεί το σχέδιο του ρωσικού south stream o οποίος τότε σχεδιάζονταν για να περάσει στην Ευρώπη από την Βουλγαρία.
Ούτε όμως και ο Μπόικο Μπορίσοφ (φωτό. κάτω) είναι κάποιος τυχαίος.

Ας πάμε λίγο πίσω, δείτε τι έγραφε το hellenic sunrise το 2014 σχετικά με την ακύρωση του σχεδίου souh stream με σημείο εισόδου στην Ευρώπη από την Βουλγαρία.
Εκείνη την εποχή οι ΗΠΑ απροκάλυπτα είχαν εκβιάσει την τότε κυβέρνηση Ορεσάρσκι, με την βοήθεια του Μπορίσοφ που ήταν στην αντιπολίτευση. Μάλιστα δε, οι ΗΠΑ απέστειλαν τρεις Αμερικάνους γερουσιαστές στην Βουλγαρία, ανάμεσα τους και ο Μακ Κέιν, γνωστός και ως συνιδρυτής του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εκβίασαν ανοιχτά την κυβέρνηση Ορεσάρσκι ο οποίος τελικά ανακοίνωσε την ακύρωση του σχεδίου.Παράλληλα η Ε.Ε.(Γερμανία) είχε προβεί σε λυσσώδη πόλεμο εναντίον του south stream με ψήφισμα το οποίο απαγόρευε στην Βουλγαρία την κατασκευή του επειδή δήθεν δεν ήταν σύννομος με το τρίτο ενεργειακό πρωτόκολλο της Ε.Ε., δηλαδή την νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την παραγωγή και παροχή ενέργειας και υδρογονανθράκων .Έγραφα τότε :
Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ Ε.Ε-ΗΠΑ. ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟΝ SOUTH STREAM
8-6-2014

Ο Μακ Κέιν υπαγορεύει στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας τι να ανακοινώσει

Η Βουλγαρία σταματάει τις εργασίες για την κατασκευή του south stream μετά την αποτυχία να έρθει σε συνεννόηση με την Ε.Ε. .Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η οποία διεξήχθη αμέσως μετά την συνάντηση του με 3 Αμερικάνους γερουσιαστές -Τζων Μακέιν -Ρον Ντζόνσον και Κρίστοφερ Μέρφι ανακοίνωσε την απόφαση του για το σταμάτημα όλων των εργασιών και ενεργειών για την κατασκευή του αγωγού .

Στην συνάντηση Ορεσάρσκι και Αμερικάνων γερουσιαστών συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΗΠΑ-Βουλγαρίας στον οικονομικό και αμυντικό τομέα , θέματα που αφορούν την ενεργειακή απεξάρτηση και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο κ.Ορεσάρσκι δήλωσε :
''Συζητήσαμε το θέμα του south stream και τα ερωτήματά που τέθηκαν από την Ε.Ε. σχετικά με την τήρηση των διαδικασιών που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομολογία.Τόνισα ότι το project θα συνεχισθεί μόνο αφού διορθώσουμε τα όσα προκύπτουν από τις παρατηρήσεις της Ε.Ε. Επίσης μου έγιναν γνωστές από τους γερουσιαστές οι προσπάθειες για την διαφοροποίηση των παροχέων φυσικού αερίου στην Ευρώπη βασισμένες στα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν (Σαχ Ντενίζ) και του νότιου ενεργειακού αγωγού ( σ.σ. ΤΑΡ-ΤΑΝΑΡ)

Στην ερώτηση εάν οι εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού θα υποστούν κυρώσεις και στο εάν θα υπάρξει αποζημίωση τους ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απάντησε :'' Προς το παρών υπάρχουν ερωτήματα από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Η εξέλιξη των πραγμάτων θα εξαρτηθεί από τις υποδείξεις των Βρυξελλών τις οποίες αναμένουμε.'' Ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε εάν οι σχετικές διαβουλεύσεις θα γίνουν δημόσια ή όχι .
Μία από τις εταιρίες αυτές είναι η Ρωσική STROITRANSGAZ στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ συνέπεια της προσαρτησης της Κριμαίας .Την περασμένη Παρασκευή η πρεσβης των ΗΠΑ στην Βουλγαρία είχε προειδοποιήσει ευθέως την Βουλγαρική κυβέρνηση να μην αναθέσει στην παραπάνω εταιρία το έργο της κατασκευής του αγωγού στο έδαφος της.

O Αντοά Κολομπάνι εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Χοακίμ Αλμούνια δήλωσε :
''Στις αρχές του τρέχοντος μήνα η ευρωπαϊκή επιτροπή απέστειλε επίσημη επιστολή στην Βουλγαρική κυβέρνηση σχετικά με την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Βουλγαρία λόγω μη τηρήσεως την νομολογίας της Ε.Ε. σχετικά με τον south stream. Παρακαλέσαμε την Βουλγαρία να σταματήσει το όλο εγχείρημα τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ευρωπαϊκής επιτροπής και Βουλγαρίας. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών (σχετικά με τα ενεργειακά θέματα) γιαυτό και επιβάλλαμε την διαδικασία επιβολής κυρώσεων στην Βουλγαρία''

Ο Πλάμεν Ορεσαρσκι επίσης δήλωσε : ''Η επίσκεψη κορυφής από πλευράς ΗΠΑ σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη της περιοχής είναι σημάδι της όλο και πιο μεγάλης ευρωαντλαντικής αλληλεγγύης
Στην συνάντηση με τους γερουσιαστές συζητήθηκαν επίσης οι ευρωσκεπτιστικές τάσεις στην Ευρωπη αλλά και στην Βουλγαρία Μάλιστα δε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υπερήφανα δήλωσε πως μετά τις ευρωεκλογές η χώρα του είναι από τις χώρες που δεν απέστειλα ευρωσκεπτικιστή βουλευτή στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τζων Μακ Κέιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ομοθυμία τους στο ότι πρέπει να επιτευχθεί ενεργειακή αυτονομία της ανατολικής Ευρώπης κάτι το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να μην συνεργαζόμαστε με σχήματα που εξαρτώνται από την Ρωσία. Ο ΜακΚέιν επίσης δήλωσε ότι το θέμα του south stream πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους και ότι ελπίζει οι ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες συνεργάζονται με Ρωσικές και οι οποίες έχουν υποστεί κυρώσεις θα ακυρώσουν τελικά την συμμετοχή τους στο εγχείρημα του south stream

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δεχθηκε τις ευχαριστίες για την συμμετοχή του Βουλγάρικου στρατού στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

Πλήρης και ανευ όρων παράδοση στις ΗΠΑ και Ε.Ε............

Αυτά έγραφα τότε για τον μαφιόζικο εκβιασμό των ΗΠΑ και Ε.Ε εναντίον της Βουλγαρίας. Από τότε η Βουλγαρία στράφηκε ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Ορεσάρσκι διαδέχτηκε αυτή του Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος έδωσε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ.
Διαβάστε τότε τι έγραφα για τον Μπορίσοφ

3-6-2014
Ο Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μέχρι το 2013 και οποίος έχει αναλάβει το έργο του εκβιασμού της απείθαρχης κυβέρνηση Ορεσάρσκι είναι ένα τυπικό παράδειγμα της μετακομμουνιστικής εποχής στο πρώην ανατολικό μπλόκ.
Απόστρατος συνταγματάρχης των μυστικών υπηρεσιών και σωματοφύλακας του Τεοντόρ Ζίβκοφ χρημάτισε δήμαρχος Σόφιας από το 2005 έως το 2009 και πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2009 έως το 2013 ( σ.σ :και από το 2014 έως και σήμερα 13 Νοε. 2016). Πολλοί κακοήθεις ισχυρίζονται ότι η εταιρία ιδιωτικής ασφάλειας και σωματοφυλάκων που δημιούργησε στο χαώδες περιβάλλον αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού χρησιμοποιούνταν ως προκάλυμμα για παράνομες δραστηριότητες και εκβιασμούς οι οποίοι τελικά τον ανέδειξαν στον πολιτικό στίβο, γεγονότα τα οποία δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ και πολλούς αποτελούν απλά συκοφαντίες.

Υπήρξαν μάλιστα ταμπλόιντ εφημερίδες οι οποίες υποστήριζαν ότι όσο ο Μπορίσοφ ήταν πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει συνεργάτες του στις ιδιωτικοποιημένες εταιρίες ηλεκτρισμού ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων με στόχο την απομύζηση των κερδών τους.Ούτε αυτό βέβαια έχει αποδειχθεί επίσημα.
Επίσης υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι που γράφουν ότι συνεργάτες του Μπορίσοφ-κυρίως πρώην συνάδελφοι από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες- εξανάγκαζαν βιομήχανους να τους μεταβιβάζουν τις επιχειρήσεις τους με αντάλλαγμα την διατήρηση της σωματικής του ακεραιότητας.Βέβαια όλα αυτά είναι ψέμματα. Επίσης ο Μπορίσοφ έχει κατηγορήθεί και για διανομή ηρωίνης από το Αφγανιστάν με στρατιωτικά Βουλγαρικά C130 σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως Κιργιστάν , Ουζμπεκιστάν .
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες δεν έχουν αποδειχθεί και είναι γεγονός ότι αφορούν σεδημοσιεύματα των λαικών ΄΄ταμπλοιντ΄΄ εφημερύδων.

Σύμφωνα με τα δημοσιέυματα του ΄΄κίτρινου τύπου΄΄το 2013 ο Μπορίσοφ και ενω ήταν ήδη πρωθυπουργός είχε βάλει ''στο μάτι'' το πλειοψηφικό πακέτο των ιδιωτικών ηλεκτρικών εταιριών στην Βουλγαρία.Ήθελε να το αποκτήσει αλλά οι εκβιασμοί του απέτυχαν.Σύμφωνα με κάποιους κακοήθεις Βούλγαρους δημοσιογράφους ο Μπορίσοφ διοργάνωσε διαδηλώσεις πολιτών ο οποίοι διαμαρτύρονταν για την υψηλή τιμή ρεύματος .Ο Μπορίσοφ σύμφωνα με τις φήμες αυτές έκοβε μεροκάματο σε χιλιάδες αθίγγανους και άνεργους οι οποίοι διαδήλωναν στην Σόφια .
Στόχος ήταν η πολιτικοποίηση του θέματος της τιμολόγησης του ρεύματος και την μείωση του με κυβερνητική απόφαση κάτω από την δήθεν λαική πίεση. Έτσι οι εταιρίες θα κινδύνευαν να χάσουν τεράστιο μέρος των προσόδων τους με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας των μετοχών τους.Ακριβώς τότε ο Μπορίσοφ θα προσέφερε στις εταιρίες διέξοδο αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο .
Ωστόσο οι υποκινούμενες διαδηλώσεις ήταν τόσο επιτυχημένες που συμπαρέσυραν όλο τον Βουλγαρικό λαό ο οποίος βγήκε στους δρόμους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μπορίσοφ να πέσει !!! ( τον διαδέχθηκε ο Ορεσάρσκι )

Αυτόν το άνθρωπο έχουν διαλέξει οι Γερμανοί ως την εμπροσθοφυλακή τους στους εκβιασμούς της Βουλγάρικής κυβέρνησης για την αποτροπή της κατασκευής του SOUTH SΤREAM.
Δηλαδή ο Μπορίσοφ το 2013 έχασε την πρωθυπουργία από τον Ορεσάρσκι αλλά για ούτε ένα έτος. Οι Αμερικάνοι και Γερμανοί δεν τον ξέχασαν και τον βοήθησαν να την ξαναπάρει το 2014 με αντάλλαγμα την αποκύρηξη του south stream και της ρωσοφιλίας.Δείτε παρακάτω
Ο Μπορίσοφ ως αξιωματικη αντιπολιτευση το 2014 και στο πλαίσιο του πολέμου ενάντια στην κυβέρνηση Ορεσάρκι που ήθελε τον αγωγό, υποβάλλει πρόταση μομφής αλλά αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο. Το σημαντικό είναι ότι συνεργάζεται στενά με το κόμμα των Τούρκων στην Βουλγαρία το DPC το οποίο δεν είναι αμελητέα δύναμη , αντιθέτως εκπροσωπεί 500,000 Βούλγαρους Τουρκικής συνείδησης που κατοικούν στον αντίποδα της Ροδόπης , στην επαρχία Κέρτζαλι.Οι 500,000 αποτελούν σχεδόν το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας και μάλιστα λόγω της υψηλής γεννητικότητας ο πληθυσμός των Τουρκόφρονων Βουλγάρων αποτελείται κυρίως από νεαρά άτομα .
Ο Μπορίσοφ ενω όσο ήταν πρωθυπουργός και μέχρι το 2013 οπότε και έχασε την εξουσία,αποκήρυτε μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με το Τουρκικό κόμμα του Λιουτφέν Μεστάν .Όμως στον πόλεμο εναντίον τηςκυβέρνησης Ορεσάρσκι που συμπράτει στον αγωγό south stream βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με το τουρκικό κόμμα σκαρώνοντας κάτι.
Το Τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας και η κυβέρνηση Ερντογάν αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία


Εάν η κυβέρνηση Ορεσάρσκι δεν υπαναχωρήσει στο θέμα της κατασκευής του αγωγού south stream όλα είναι πιθανά, από πολιτική ανωμαλία μέχρι πολιτειακή με την εξέγερση των 500,000 Τούρκων του Κέρτζαλι.Το Κέρτζαλι όπως είπαμε βρίσκεται στο αντιπρανές , στην άλλη πλευρά της Ροδόπης και ενώνεται με την Ξάνθη και Κομοτηνή με συνοριακές διαβάσεις Οι Τουρκόφωνοι Βούλγαροι μουσουλμάνοι ως ευρωπαίοι πολίτες έχουν κατακλύσει την Βόρεια Ελλάδα και βρίσκονται φυσικά σε επαφή με το Τουρκικό προξενείο της Θράκης.Τι άλλο να πούμε πλέον , ο κίνδυνος είναι προφανής .
Τελικά ο Μπορίσοφ με την βοήθεια των ΗΠΑ έριξε την κυβέρνηση Ορεσάρσκι και αφού κέρδισε τις εκλογές της 5 Οκτ. 2014, αμέσως μετά τον πόλεμο εναντίον του south stream, σχημάτισε δικιά του κυβέρνηση συνασπισμού με το τουρκικό κόμμα.
Δηλαδή επανήλε στην εξουσία μετά απο ένα διάλλειμα ενός ετους.
Έκτοτε η Βουλγαρία έχει αποκήρύξει τον south stream. Ο Μπορίσοφ τάχθηκε με απόλυτη υπακοή με την Γερμανία στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ύψωσε φράχτες στην ελληνοβουλγαρική και βουλγαροτουρκική μεθόριο απομονώνοντάς έτσι την Ελλάδα ως μοναδικό αποδέκτη της μόνιμης διαμονής των προσφύγων.
Ο Μπορίσοφ δεν θα μπορούσε ποτέ να συνεργασθεί με ένα ρωσόφιλο πρόεδρο σαν τον νεοκλεγέντα Ράντεφ των προεδρικών εκολογών της 13 Νοε 2016, τον οποίο εξάλλου λοιδορούσε συνεχώς κατά την προεκλογική εκστρατεία ως ακατάλληλο για πολιτικό άνδρα.
Η συγκυρία βρήκε τις ΗΠΑ σε μεταβατικό πολιτικό στάδιο, με τον Τράμπ να δείχνει σημάδια σωφροσύνης και διάθεσης για συνεργασία με την Ρωσία.Έτσι η Βουλγαρία αυτή την φορά κατάφερε να ξεφύγει και να αποδώσει την προεδρική εξουσία σε ένα ρωσόφιλο πρόεδρο κάτω από την μύτη των ΗΠΑ. Ωστόσο Μπορίσοφ και πάλι ετοιμάζει πολιτειακή ανωμαλία όπως και το 2014 οπότε και ανέτρεψε τον Ορεσάρσκι ο οποίος ήθελε τον ρωσικό south stream . Στην σημερινή περίπτωση δεν θα μπορέσει να ανατρέψει κανένα παρά μόνο τον εαυτό του,ωστόσο η παραίτηση του και της κυβερνησεως του θα διατηρήσει μια πολιτική ασάφεια στην Βουλγαρία, κάνοντας την ευάλωτη σε έξωθεν παρεμβάσεις.
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε την στάση του κόμματος της τουρκικής μειονότητας το οποίο ναι μεν στήριξε την κυβέρνηση Μπορίσοφ μέχρι τώρα, αλλά πλέον η Τουρκία και η Ρωσία είναι σύμμαχοι και μάλιστα μοιράζονται την ίδια επιθυμία για το πέρασμα του south stream ή turkish stream στην Ευρώπη.
Εάν το τούρκικο κόμμα στήριξε τον Μπορίσοφ από το 2014 και μετά στην προσπάθεια του να μην περάσει ο αγωγός στην Ευρώπη , τώρα ποια στάση θα κρατήσει όταν η μητροπολιτκή Τουρκία θέλει τον αγωγό;
Το 2014 ο Μπορίσοφ εκτελούσε διαταγές των ΗΠΑ για την ακύρωση του αγωγού. Το ίδιο και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας στην Βουλγαρία. Σήμερα η Τουρκία θέλει τον αγωγό , ενώ οι ΗΠΑ όχι, σήμερα η Τουρκία έχει διαφοροποιήσει την θέση της απο αυτή της Αμερικής και κατά συνέπεια και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας(DPC) ακολουθεί την επίσημη τουρκική πολιτική. Σήμερα ο Μπορίσοφ έχει μείνει μόνος του στην φιλοαμερικανική του πολιτική και ως επιστέγασμα της απομόνωσης του είναι η ανάδειξη φιλορώσου προέδρου της δημοκρατίας. Ίσως ο Μπορίσοφ να ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αμέσως μετά την νίκη του φιλορώσου Ράντεφ για να εκβιάσει τις ΗΠΑ για άμεση ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της Βουλγαρίας, όπως έγινε και το 2014.
Η Βουλγαρία για μία ακόμα φορά βρίσκεται διχασμένη σε Αντλαντιστές και Ευρασιανιστές με μήλο της έριδος το south stream ή turkish stream και την τουρκική μειονότητα να ρυθμίζει με καταλυτικό τρόπο την πολιτκή ζωή της χώρας.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή.Σύντομα όλη η Ευρώπη θα συγκλονίζεται από ανάλογες πολιτικές διεργασίες και αστάθεια.
Η Βουλγαρία αποτελεί το τέλειο παράδειγμα χώρας προτεκτοράτου των ΗΠΑ και Γερμανίας αλλά και της Τουρκίας και επίσης το τέλειο παράδειγμα σχετικά με τις συμφορές που φέρνουν οι περίφημοι άγωγοί αερίου.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top