GuidePedia

0


Οι Ιρανοί προειδοποιούν τον Τραμπ να μην παίξει με την ουρά του λιονταριού, με το Ιράν δηλαδή. Βλέπε Time “Iranian Cleric Warns Trump Not to Play with ‘Tail of the Lion’”, Νοέμβριος 2016.

Πολλοί αριστεροί Αμερικανοί, και όχι μόνο, κατηγορούν τον Τραμπ ότι αν ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική που έχει εξαγγείλει στο Ιράκ θα οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε μία νέα σύγκρουση με το Ιράν, και αυτό θα οδηγήσει σε νέες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ όπως αυτές των Δίδυμων Πύργων. Αυτό έχει όντως κάποια βάση αλλά δεν είναι απόλυτα ακριβές.

Να θυμίσω ότι το Ιράν, το Σουδάν και η Χεζμπολάχ, είχαν εκπαιδεύσει τους Σαουδάραβες που έκαναν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Τα Αμερικανικά δικαστήρια ήδη έχουν καταδικάσει το Ιράν με πρόστιμο 10.5 δις δολαρίων. Βλέπε Bloomberg ““Iran Told to Pay $10.5 Billion to Sept. 11 Kin, Insurers”.

Να θυμίσω επίσης ότι οι ΗΠΑ πρόσφατα επέτρεψαν στους Αμερικανούς πολίτες που είχαν συγγενείς στους Δίδυμους Πύργους να κάνουν αγωγές και εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, γιατί έχει αποδειχτεί ότι οι Σαουδάραβες που έκαναν τις επιθέσεις είχαν βοήθεια και από κάποιους κύκλους της Σαουδικής Αραβίας.

Η μεγάλη διαφορά σήμερα, σε σχέση με το 2001, είναι ότι ο Τραμπ πριν ανοίξει μέτωπο με το Ιράν θα έχει κλείσει το μέτωπο με την Ρωσία. Όπως έχω ξαναπεί ο Τραμπ σκοπεύει να δώσει την Συρία στην Ρωσία, και να δώσει στην Ρωσία περισσότερο χώρο στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Τραμπ έχει αφήσει επίσης να εννοηθεί ότι υπό την προεδρία του οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν την προσπάθεια της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα προωθήσουν ανταγωνιστικά στην Ρωσία δίκτυα, ούτε θα υποστηρίξουν την προσπάθεια της ΕΕ να μπλοκάρει τα Ρωσικά δίκτυα και να δημιουργήσει ανταγωνιστικά στα Ρωσικά δίκτυα.

Η Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, η προερχόμενη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι θέσεις της ΕΕ απέναντι στην Ρωσία στην Κριμαία και την Ουκρανία δεν θα επηρεαστούν από τις ΗΠΑ. Βλέπε Καθημερινή “Ε.Ε.: Αποκλίσεις μεταξύ κρατών για τη στάση απέναντι σε Τραμπ”, Νοέμβριος 2016.

Το θέμα είναι ότι αν το Ιράν θελήσει να κάνει κάποια επίθεση στις ΗΠΑ, απευθείας αυτή την φορά, και όχι μέσω της Al-Qaeda, είτε μέσω της Al-Qaeda, δεν θα έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, όπως συνέβαινε την εποχή της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Δεν λέω ότι η Ρωσία άμεσα βοήθησε στην επίθεση. Αλλά ποιος τους εκπαιδεύει τόσα χρόνια τους Ιρανούς στην αντικατασκοπία αν όχι οι Ρώσοι? Άρα οι Ρώσοι έχουν άμεσα συμμετοχή σε ότι κάνει το Ιράν.

Αφού λοιπόν ο Τραμπ θα τα έχει βρει με τους Ρώσους, το Ιράν θα έχει μικρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες. Δεύτερον όμως και βασικότερο, ακόμη και αν το Ιράν μπορεί όντως από μόνο του να κάνει κάποια επίθεση τύπου 9/11, θα ξέρει ότι χωρίς την υποστήριξη της Ρωσίας ο Τραμπ θα κάνει αμέσως επίθεση στο Ιράν.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εφόσον ο Τραμπ σκοπεύει να ανοίξει μέτωπο και με την Κίνα, θα μπορούσε η Κίνα να βοηθήσει το Ιράν. Πρώτον, η Κίνα δεν ανακατεύεται με την Ισλαμική τρομοκρατία. Δεύτερον, το ότι ο Τραμπ θα ανοίξει μέτωπο με τους Κινέζους δεν σημαίνει ότι θα πάνε οι ΗΠΑ και οι Κινέζοι σε πόλεμο. Ο Τραμπ λογικά θα δώσει στους Κινέζους την Νότια Κινεζική Θάλασσα, την οποία εξολοκλήρου διεκδικούν οι Κινέζοι, και θα ζητήσει ανταλλάγματα στο Ιράκ και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Άρα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η σχέση ΗΠΑ-Κίνας στην εποχή Τραμπ. Η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι θέμα που καίει τους Κινέζους, και όπως ο Τραμπ θα αφήσει την Συρία στην Ρωσία, μπορεί να αφήσει και την Νότια Κινεζική Θάλασσα στην Κίνα.

Επίσης, σήμερα δεν υπάρχει ο Σαντάμ Χουσέιν, που είναι λογικό να υποθέσουμε ότι είχε παράσχει κάποιου είδους υποστήριξη κατά την διάρκεια της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους.

Επίσης, το Σουδάν, του οποίου οι Σουνίτες Αδελφοί Μουσουλμάνου που κυβερνούν, ήταν ο στενότερος σύμμαχος του Ιράν στην Αφρική, και χώρα τρομοκράτης, έχει πάρει δισεκατομμύρια από την Σαουδική Αραβία και τα έχει βρει με την Σαουδική Αραβία.

Επίσης, στην Τουρκία ο Τραμπ θα προσφέρει αναγνώριση στην χούντα Ερντογάν, θα υποστηρίξει τον αγωγό Turk Stream, και δεν θα βοηθήσει τους Κούρδους να δημιουργήσουν κράτος, χωρίς φυσικά να τους πουλήσει, αφού οι Κούρδοι είναι ο φυσικό σύμμαχος των ΗΠΑ. Για τους Κούρδους όμως η Κλίντον ήταν καλύτερη από τον Τραμπ.

Άρα ούτε η Τουρκία θα υποστηρίξει τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ. Αυτό που θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για τον Τραμπ είναι τα πυρηνικά του Πακιστάν, και γι’αυτό ο Τραμπ ήδη έχει αφήσει απειλητικά υπονοούμενα για τους Πακιστανούς, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια της Ινδίας για να ελέγξουν το πυρηνικό οπλοστάσιο του “ασταθούς” Πακιστάν. Βλέπε The Hindu “Donald Trump says may seek India’s help on ‘unstable’ Pakistan nukes”, Απρίλιος 2016.

Επίσης, εφόσον ο Τραμπ θα έχει αφήσει στους Κινέζους την Νότια Κινεζική Θάλασσα, και στους Ρώσους την Ανατολική Ευρώπη και την Συρία, θα απαιτήσει να μην υποστηρίζουν τους Λατίνους δικτάτορες εναντίον των ΗΠΑ (Κούβα, Βολιβία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα, FARC). Άρα και οι Λατίνοι θα έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

Προφανώς όμως αν οι ΗΠΑ τα τσουγγρίσουν με το Ιράν θα υπάρξουν κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ. Σκεφτείτε όμως ότι αν τα βρουν οι ΗΠΑ με τους Ρώσους οι Ρώσοι θα καθαρίσουν τον ISIS στην Συρία, ή μάλλον θα τον αφοπλίσουν. Ο Σουνίτες Άραβες του ISIS είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ τους οποίους υποστήριξαν οι Ρώσοι και ο Άσαντ για να χτυπήσουν τους Σουνίτες Άραβες που υποστηρίζονταν από την Τουρκία και τους Άραβες στην Συρία, ας τους πούμε Al-Qaeda.

Επίσης έχετε υπόψη σας ότι οι Ισραηλινοί παρακαλάνε τους Αμερικανούς να τους δώσουν τον εξοπλισμό για να χτυπήσουν τους Ιρανούς. Τους προτείνουν δηλαδή μία επιχείρηση με Αμερικανικά δολάρια και Ισραηλινό αίμα, και αυτό διευκολύνει τον Τραμπ πάρα πολύ.

Αυτό που νομίζω ότι έχει σημασία είναι ότι αν ενωθούν οι ΗΠΑ με τους Ρώσους θα αλλάξουν τα φώτα στους Ισλαμιστές. Και είναι πολύ πιθανό το Ιράν να κάτσει στα αυγά του. Γιατί αρχικά ο Τραμπ θα τους απειλήσει ότι θα τους ακυρώσει την συμφωνία, που είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο αντικίνητρο για τους Ιρανούς, και δεύτερον, αν τους κόψει τις χρηματοδοτήσεις και εξακολουθήσουν να χτυπάνε τις ΗΠΑ, θα τους κάνει και επίθεση. Δεν είναι εύκολη απόφαση για τους Ιρανούς ούτε το να χάσουν την συμφωνία και τα δισεκατομμύρια που φέρνει, ούτε να ρισκάρουν μία επίθεση των ΗΠΑ χωρίς να έχουν την υποστήριξη των Ρώσων.

Νομίζω όμως ότι είναι πιθανή μία σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν. Ο Τραμπ με το καλημέρα τους λέει “κάτσετε καλά μην σας γαμήσω”, με αυτά ακριβώς τα λόγια, και οι Ιρανοί του λένε “μην παίζεις με την ουρά του λιονταριού”.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top