GuidePedia

0

Του Βασίλη Κοψαχείλη*
Στη Μέση Ανατολή όλοι σπεύδουν να προλάβουν την 8η Νοεμβρίου, ημέρα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Νέος πρόεδρος θα σημαίνει ενδεχομένως και νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται σε αναταραχή και ιστορικό μετασχηματισμό από τις αρχές του 2011.


Έτσι όλοι σπεύδουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα ώστε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος να έχει νέο τοπίο μπροστά του για να σχεδιάσει την πολιτική του.

Ιρακινοί του «κράτους της Βαγδάτης» και Κούρδοι Πεσμερκά (KRG) κατάφεραν να προλάβουν να εισβάλουν στην πόλη της Μοσούλης. Οσοι τζιχανστιστές καταφέρουν να διαφύγουν θα κοιτάξουν να κατευθυνθούν είτε προς τη Συρία και την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, al-Raqqa, είτε θα διαφύγουν προς την μεγάλη σουνιτική επαρχία Anbar του Ιράκ. Το κομμάτι που ελέγχει ακόμη το ΙΚ μεταξύ της al-Raqqa (Συρία) και της επαρχίας Anbar (Ιράκ) θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Στη Συρία τώρα, όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθούν να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στο Χαλέπι, όμως κανείς τους δεν έχει την απαραίτητη ισχύ, για να επιβληθεί. Εκεί μαίνεται και θα συνεχίσει να μαίνεται ένας μεγάλος πόλεμος φθοράς που θα ενταθεί με πολύ σφοδρές συγκρούσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η 8η Νοεμβρίου πρέπει να βρεί κάποιον από τους αντιμαχόμενους νικητή στο Χαλέπι.

Η Τουρκία μετέχει των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Μεσοποταμία. Στη Συρία δρά σαν ενεργούμενο της Ρωσίας. Στο Ιράκ δρά ως ενεργούμενο των ΗΠΑ. Πάντως σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα, περιμένοντας και αυτή με αγωνία να δεί το αποτέλεσμα της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα τώρα που οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πολύ άσχημο επίπεδο, άσχετα άν η Ουάσιγκτον δεν σηκώνει ψηλά τους τόνους διότι αναγνωρίζει αναγκαστικά στην Τουρκία ρόλο σημαντικού παίκτη στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον διότι τρέμει το ενδεχόμενο να την πληρώσει ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου με το ίδιο νόμισμα που χρησιμοποίησε εκείνη στη Μέση Ανατολή και στα παιχνίδια της με την ενέργεια και τον ΟΠΕΚ.

Το Ιράν και αυτό με τη σειρά του εντείνει όλες τις προσπάθειες να συντονίσει τη «Διεθνή των Σιιτών» που ελέχγει, από το Λίβανο ώς την Υεμένη, προκειμένου ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος να βρεί ένα νέο τοπίο στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εντάξουμε και την πρόσφατη εξέλιξη με την εκλογή προέδρου στο Λίβανο μετά από 2,5 χρόνια που η θέση αυτή έμενε κενή.
Το Ισραήλ περιμένει και αυτό να δεί ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, ελπίζοντας ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συνεχίσει τη στρατηγική αποξένωσης που του έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα με την Εβραική Κοινότητα των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ρυθμιστής των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή αναδείχθηκε μετά το 2015 η Ρωσία του Πούτιν, όλοι γνωρίζουν πως πλησιάζει ο καιρός των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής λύσης στην περιοχή, και ώς εκ τούτου όλοι προσπαθούν να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση την επαύριο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, διότι όλοι αναγνωρίζουν ότι την τελευταία υπογραφή στο σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή θα πρέπει να τη βάλουν οι ΗΠΑ.

Έτσι, η 8η Νοεμβρίου 2016 αναδεικνύεται σε Αρχιστράτηγο των επιχειρήσεων που θα διεξάγονται την επόμενη εβδομάδα στη Μέση Ανατολή!
  • Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Σύμβουλος Εκτίμησης Γεωστρατηγικών Κινδύνων (GRc)

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top