GuidePedia

0


Για περίπου 50 χρόνια οι ΗΠΑ βασίζονταν στη βάση του Ιντσιρλίκ κυρίως διότι βρισκόταν σε μια φιλική και σταθερή χώρα. Καθώς αυτή η πραγματικότητα δεν υπάρχει πια τα αμερικανικά σχέδια πρέπει να μεταβληθούν ανάλογα. Στην Άγκυρα υπάρχει η αίσθηση πως οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ.

 The Bipartisan Policy Center

Η Τουρκία δείχνει την πρόθεσή της να εκμεταλλευτεί τον γεωστρατηγικό της ρόλο ως συνορεύουσα με την Συρία και χώρα στο έδαφος της οποίας υπάρχει η βάση του Ινστιρλίκ για να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε δημόσια τις ΗΠΑ για αυτό και απαίτησε την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο.

Επίσης, η Τουρκία έχει βελτιώσει την στρατιωτική της συνεργασία με τη Ρωσία και έκανε τη ζωή δύσκολη στους Αμερικανούς στον αγώνα τους κατά του ΙΚ βομβαρδίζοντας τους συμμάχους των ΗΠΑ Κούρδους και ανοίγοντας κόντρα με τη Βαγδάτη για τη Μοσούλη.

Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία δρα χωρίς να φοβάται αντίδραση των ΗΠΑ περιορίζοντας παράλληλα τις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί την Άγκυρα σημαντικό εταίρο. Ο απόστρατος Αμερικανός πτέραρχος Τσαρλς Ουόλντ κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις αντί του Ιντσιρλίκ, καθώς η Τουρκία καθίσταται λιγότερο φιλική προς τις ΗΠΑ και ασταθής.


Στο Ιντσιρλίκ αυτή την στιγμή βρίσκονται 550 Αμερικανοί με αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Α-10 Thunderbolt II και ιπτάμενα τάνκερ KC-135. Στη βάση σταθμεύουν 12 από τα πρώτα. Το 33% των εναέριων ανεφοδιασμών που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ εκτελούνται από το Ινστιρλίκ καθώς και το 30% των επιχειρησιακών εξόδων. Από τη βάση επιχειρούν επίσης και drones.

Ωστόσο, πολλά άλλα αεροδρόμια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με μικρή μόνο αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων. Τα Α-10 και τα άλλα αεροσκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα κατά του ΙΚ θα μπορούσαν να πετάξουν από βάσεις στην Ιορδανία ή την Κύπρο.

Άλλες βάσεις θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν εξίσου, αν όχι περισσότερο χρήσιμες από το Ιντσιρλίκ, καθώς οι ΗΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και νέες κρίσεις στη Μέση Ανατολή.



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top