GuidePedia

0

 «Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει- Ή θα χάσουμε εδάφη ή θα κερδίσουμε»

  «Σύντροφοι, η Τουρκία πλέον δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Το στάτους κβο με κάποιον τρόπο θα αλλάξει. Ή θα κινηθούμε με άλματα προς τα μπροστά και θα κερδίσουμε, ή θα καταδικαστούμε να χάσουμε εδάφη. Εγώ είμαι αποφασισμένος να κάνω άλματα προς τα εμπρός» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και δίνοντας το έναυσμα για έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

«O Πρόεδρος μας έδειξε τον νέο στόχο με αυτές τις λέξεις» σχολίασαν οι υπουργοί του.
Στη συνέχεια ο Ερντογάν τους έδειξε τον χάρτη της επιχείρησης «Ασπίδας του Ευφράτη» και τόνισε πως οι επιχειρήσεις και στην Μοσούλη θα ξεκινήσουν σύντομα.

Ο Ερντογάν έδειξε πάνω στο χάρτη στη Συρία τι έχει καταφέρει η Τουρκία.

Θα σχηματιστεί νέος χάρτης στην περιοχή. Το Χαλέπι μαζί με τη Μοσούλη θα «μετασχηματιστούν» γυρνώντας τον χρόνο πίσω.


«Η νέα μορφή θα επιταχύνει την ανάπτυξη μας, και θα μας οδηγήσει».
«Η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες. Οι ΗΠΑ είναι σε δύσκολη θέση. Μετά από αυτό τα πράγματα θα πάνε όπως θέλουμε. Και στη Συρία και στη Μοσούλη».

«Στο Ιράκ όπως και στη Συρία οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το PKK. Τώρα που έχουμε ενδυναμωθεί θα δράσουν με το PKK».

«Θα είμαστε οπωσδήποτε στη Μοσούλη. Πρέπει να πάρουμε θέση στο τραπέζι».
Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι σειρά έχει το Αιγαίο καθώς η Άγκυρα ήδη προετοιμάζει το έδαφος με απανωτές προκλητικές ΝΟΤΑΜ που αμφισβητούν τα σύνορα και την κυριαρχία στο Καστελόριζο.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει κανονικά στην κατάληψη της Μοσούλης, θα διευρύνει την παρουσία της στη Συρία και θα κινηθεί επεκτατικά προς το Αιγαίο.
Ήδη στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η πλύση εγκεφάλου της τουρκικής κοινής γνώμης με άρθρα συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν που προσπαθούν να πείσουν για τον σκοπό αυτό.

Ο  Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπαντί απέρριψε το τελεσίγραφο του Ρ.Τ.Ερντογάν και τόνισε: «Για τον @RT_Erdogan: Εμείς θα απελευθερώσουμε τον τόπο μας μέσα από την αποφασιστικότητα των ανθρώπων μας και όχι από τις κλήσεις βίντεο», έγραψε στο Twitter ο αλ-Abadi δίνοντας απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου .

Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στην βόρεια περιοχή Bashiqa στο Ιράκ με σαφή και απροκάλυπτο στόχο να συμμετέχουν ( χωρίς να τους το έχει ζητήσει κανένας) στην κατάληψη της Μοσούλης.

Η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ έχει οδηγήσει σε διπλωματική ένταση μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας, με την ιρακινή Βουλή να αποστέλλει διπλωματική διακοίνωση προς τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις 4 Οκτωβρίου, κηρύσσοντας την παρουσία των στρατευμάτων ως παράνομη.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις της χώρας θα παραμείνουν για όσο » απαιτηθεί και δεν έχει σημασία ποια θα είναι η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη.»

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ John Kirby δήλωσε ότι η επιχείρηση θα πρέπει να καθοδηγείται από το Ιράκ και ότι είναι ένα θέμα του Ιράκ το που θα πρέπει να αναπτυχθούν δυνάμεις στην επικράτειά του.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν είναι εκεί ως μέρος της διεθνούς συνασπισμού και η κατάσταση στην Bashiqa είναι ένα θέμα για τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Τουρκίας προς επίλυση», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.


πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top