GuidePedia

0

Με τη μάχη για τις αποφάσεις για το χρέος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τόσο εντός όσο κυρίως εκτός συνόρων, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να στείλει τα μηνύματά του στο Βερολίνο.

Τονίζοντας εμφατικά πως «κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες» ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπύκνωσε το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνομιλίας που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, που τάσσονται στο πλευρό των ελληνικών αιτημάτων, δεν επιθυμούν να φθάσουν στις κάλπες με το ελληνικό ζήτημα να αποτελεί για ακόμη μία φορά προεκλογικό διακύβευμα στη Γερμανία.

Πηγές από το Βερολίνο αναφέρουν πως το συντηρητικό μπλοκ πέριξ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να επιστρατεύσει τη «σκληρή γραμμή» για το χρέος, παραπέμποντας τις αποφάσεις μετά το 2018, προκειμένου να συσπειρώσει το συντηρητικό ακροατήριο των Χριστιανοδημοκρατών του CDU, αδιαφορώντας ανοιχτά για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το μήνυμα αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε και ο Μάρτιν Σουλτς στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου να ακούγεται όλο και πιο έντονα για το τιμόνι του SPD.

Εκτός αυτού η αθέτηση των όρων της συμφωνίας προς την πλευρά της Αθήνας θα φέρει την Ευρώπη σε μία εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία προ νέων αναταράξεων, με τα απόνερά τους να φθάνουν στο Βερολίνο και το Παρίσι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους περιόδου, με ότι σημαίνει αυτό για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Για αυτό το λόγο σε όλες τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τους Μάρτιν Σουλτς, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως το «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) έχει αμφίδρομη σχέση και ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές και το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της για πρώτη φορά σημαντικούς συμμάχους και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το επικείμενο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα να αποτελεί «βόμβα» για τους σχεδιασμούς του Βερολίνου που κρέμεται από την κλωστή της Deutsche Bank που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κόψει η Ουάσιγκτον, βαδίζει με κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής της την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου, εφόσον η ίδια έχει καλύψει πλήρως όλες τις αντίστοιχες δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με αυτήν μέχρι το τέλος του έτους και συγκεκριμένα στο επόμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου, οι δανειστές οφείλουν να προχωρήσουν στη συγκεκριμενοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ενώ για αυτόν τον λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει σαφή εντολή να κλείσει δίχως καθυστερήσεις και η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να μην δοθεί «πάτημα» στους σκληροπυρηνικούς γύρω από τον Σόιμπλε να δυναμιτίσουν την ευρύτερη προσπάθεια για το χρέος.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιμένει πως η απομείωση του χρέους θα αποτελέσει ορόσημο και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως παρά τις περί του αντιθέτου αναγνώσεις, η στάση της Φρανκφούρτης που έχει ανοιχτό μέτωπο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την καθιστά εν δυνάμει σύμμαχο της Αθήνας.

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως εφόσον επιτευχθεί αυτό, το πολιτικό μήνυμα που θα ακολουθήσει θα είναι εξαιρετικά ισχυρό και θα έχει αντίκτυπο τόσο στο εξωτερικό σε επίπεδο επενδυτικού κοινού, όσο και στο εσωτερικό σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Στο πρώτο οι θυσίες που έχουν αδιαμφισβήτητα υποστεί άπαντες δεν θα έχουν πάει χαμένες, ενώ την ίδια ώρα στο δεύτερο η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα κέντρα εξουσίας που συνασπίζονται πέριξ αυτής θα έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά έκθετα από τις εξελίξεις που θα έχουν καταρρίψει την προσπάθεια υπονόμευσης του εγχειρήματος για το χρέος και την έξοδο από την κρίση, προκειμένου μέσα από ένα νέο αδιέξοδο να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και να εκβιάσει πρόωρες εκλογές.

Για αυτό το λόγο κιόλας το Μέγαρο Μαξίμου εγκαλεί τη ΝΔ για πλήρη ταύτιση με τη γραμμή Σόιμπλε, καθώς μέσα από την αναθέρμανση των υπόγειων διαύλων Βερολίνου – Νέας Δημοκρατίας και την υποβάθμιση των προσπαθειών για το χρέος, όπως διαφάνηκε και από την τοποθέτηση του Μακάριου Λαζαρίδη, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι επιχειρείται η καλλιέργεια ενός αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ώστε να βουν ωφελημένες αμφότερες οι πλευρές.

Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας οδηγήσει ακόμα και σε εκλογές την Ελλάδα να αποτρέψει τη λήψη αποφάσεων για το χρέος για να αποφύγει τον εσωτερικό αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στο συντηρητικό του ακρατήριο, ενώ από την άλλη η ΝΔ να έχει καταφέρει να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην ανακατάληψη της εξουσίας, ικανοποιώντας παράλληλα και τους εσωτερικούς συμμάχους της για τις τηλεοπτικές άδειες.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top