GuidePedia

0

Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης*

Από την ανακοίνωση της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου της 08/11/2014 διαβάζουμε:
«Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».
Και από την ανακοίνωση της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου της 11/10/2016 διαβάζουμε:
«...αυτή η συνεργασία βασίζεται στις καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, ιδίως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και επανέλαβαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους».
Δύο χρόνια τώρα «εν εξελίξει διαπραγματεύσεις» για την ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου!!! Θερμά συγχαρητήρια στην πολιτική μας ηγεσία, στους τεχνοκράτες του ΥΠΕΞ και στους (πάρα πολλούς) λοιπούς εμπλεκόμενους.

Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ αυτά που ο ΥΠΕΞ καθηγητής Νίκος Κοτζιάς ανέφερε σε συνέντευξή του: «...στην πολιτική υπάρχουν δύο ρήματα θέλω... μπορώ».

Ποιό ρήμα ή ρήματα επικαλείσθε κ. Κοτζιά, εσείς και η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση; Το θέλω αλλά ...δεν μπορώ ή το δεν θέλω και άρα δεν μπορώ; Γιατί αν πράγματι θέλετε ε... τότε και το μπορείτε.

Το μπορείτε, όπως μπόρεσε το Ισραήλ (που βρίσκεται σε πραγματική διαρκή εμπόλεμη κατάσταση).

Το μπορείτε, όπως μπόρεσε η ακρωτηριασμένη Κύπρος (με πλέον του 40% του εδάφους της υπό τον στρατό κατοχής).

Και για να έχουμε καθαρές εξηγήσεις, προσωπικά ανέμενα από αυτή την κυβέρνηση μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και στο θέμα ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ συνολικά και σε θέματα, που συνδέονται με την Εθνική μας Ανεξαρτησία.

Πώς περιμένει ο Τσίπρας να υλοποιηθεί η ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε

 «για διάλογο και συμπόρευση στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας, προς τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικης αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο»;
Ή μήπως η ανάπτυξη της χώρας δεν περνάει μέσα από την κατοχύρωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας;

Ή μήπως δεν σχετίζεται η ανακήρυξη της ΑΟΖ με την εθνική ανεξαρτησία, αλλά και τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης;

Σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός αδυσώπητου εμφύλιου πολέμου του κεφαλαίου και δη του χρηματιστικού (τράπεζες και χρηματοοικονομικοί κολοσσοί). Έχουμε ήδη εισέλθει στην Μετά Νεοφιλελευθερισμό εποχή. Αυτό αναγνωρίζεται και από τους πλέον ένθερμους στην πράξη, πρώην πλέον, υπηρέτες του νεοφιλελευθερισμού (ντόπιους και ξένους).

Η αλήθεια είναι, ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός διέρχεται μια ακόμα κρίση. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι επιδιώκουν να ξεπεράσουν και αυτήν την κρίση, όχι μόνον μέσω της κοινωνικοποίησης και κρατικοποίησης των χρεών (φορτώνοντας τα χρέη τους στα κράτη και στους απλούς πολίτες), αλλά με την πλήρη-οριστική και σε παγκόσμιο επίπεδο επικράτηση του νέου, εκτός «επίσημων» αγορών (τις περισσότερες φορές) χρηματιστικού/βιομηχανικού κεφαλαίου με όρους πλήρους απελευθέρωσης του Παγκόσμιου Εμπορίου.

Πρόκειται περί του κεφαλαίου, που προέκυψε μετά την απορρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, όπου μεγάλες κερδοφόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις μπήκαν δυναμικά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου-αυτοκινήτων-τηλεπικοινωνιών κλπ, στην ουσία οι μεγάλες πολυεθνικές, έχουν "χρηματιστικοποιηθεί", δηλαδή αντλούν σημαντικά κέρδη από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες. Ανεξαρτητοποιούνται όλο και περισσότερο από τις τράπεζες (δεδομένου ότι συνήθως έχουν άφθονους πόρους για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους), αλλά και από τις πολιτικές εξουσίες των κρατών (τις εθνικές αστικές τάξεις/ όπου ακόμα υπάρχουν), που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται (πηγή mignatiou).

Πως θα προσελκύσεις ΑΞΕ (άμεσες ξένες επενδύσεις) αν δεν έχεις λειτουργήσει όπως η Κύπρος και το Ισραήλ στην περίπτωση ανακήρυξης της ΑΟΖ;

Πως θα αντιμετωπίσεις τις αξιώσεις κατά της Εθνικής μας ανεξαρτησίας του εγκληματία πολέμου Ερντογάν (Εγκληματίας πολέμου και με γερμανική βούλα ο Ερντογάν) αν δεν έχεις φροντίσει να ανακηρύξεις την ΑΟΖ ξεπερνώντας θέματα υφαλοκρηπίδας κλπ κλπ;

Αν λοιπόν θέλουμε να υπάρχει ταύτιση λόγων και έργων ας προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην μονομερή, όπως δικαούται και προβλέπεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Όσοι «γείτονες» αμφισβητήσουν την οριοθέτηση ας προσφύγουν κατά της απόφασης.

Θα το τολμήσει η κυβέρνηση ή θα περιμένουμε ακόμα μερικά χρόνια;

*Πολιτικός Αναλυτής


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top