GuidePedia

0

Κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ στην πολύπαθη Συρία με την ανατολή του ηλίου, σήμερα, ύστερα από το Σαββατοκύριακο που χαρακτηρίστηκε από πολλές αεροπορικές επιδρομές.

Την εκεχειρία- διάρκειας 10 ημερών- αναμένεται να ακολουθήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ- Ρωσίας με στόχο τους τζιχαντιστές.

Συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ χαιρέτισε τη συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη την Παρασκευή στη Γενεύη ύστερα από μήνες συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

Είναι ωστόσο ασαφές ποια στάση θα κρατήσουν οι επιμέρους ένοπλες ομάδες που δρουν στη χώρα.
Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοίνωσε πως θα «συνεργαστεί θετικά» ενώ οι σκληροπυρηνικοί της ισλαμιστικής Ahrar al-Sham απέρριψε τη συμφωνία.

Η Ρωσία, σύμμαχος της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, και οι ΗΠΑ, που στηρίζουν τους μετριοπαθείς, όπως αποκαλούνται, αντάρτες επισήμαναν από κοινού ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία με στόχο να μπει ένα τέλος στη σύρραξη που έχει στοιχίσει την ζωή σε 290.000 ανθρώπους και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων Σύρων.

Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας αφορά το Χαλέπι, την μεγάλη πόλη στο βορρά που παραμείνει διαιρεμένη σε τομείς που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά και τις συνοικίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο ανατολικό τμήμα. Αυτές οι συνοικίες βρέθηκαν στο στόχαστρο αεροπορικών βομβαρδισμών με τουλάχιστον 4 νεκρούς.

Η συμφωνία προβλέπει την «αποστρατιωτικοποίηση» του οδικού άξονα του Καστέλο, βόρεια του Χαλεπίου, έναν άξονα ανεφοδιασμού των ανταρτών προτού οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτήσουν τον έλεγχο του την 17η Ιουλίου, πολιορκώντας τους ντε φάκτο.

Βάσει της συμφωνίας απ’ αυτόν τον οδικό άξονα θα μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους της πόλης.

Την συμφωνία χαιρέτισαν η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top