GuidePedia

0

Εδώ και μήνες ο Τουρκικός στρατός πλήττει το ΙΚ από θέσεις που κατέχει 15 χλμ. βορειοανατολικά της Μοσούλης στη Μπασίκα. «Βασικός στόχος της βάσης είναι ο πόλεμος κατά του ΙΚ. Έχουμε αναπτύξει εκεί πυροβολικό, άρματα μάχης, όλμους και άλλα στοιχεία υποστήριξης», δήλωσε Τούρκος αξιωματικός.

Του Wilson Fache
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Τούρκοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτώσει 602 τζιχαντιστές, καταστρέφοντας 416 οικήματα, 83 θωρακισμένα οχήματα και 17 θέσεις πυροβολικού. Πέραν όμως της εμπλοκής της Άγκυρας με το ΙΚ, οι Τούρκοι στο Ιράκ εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν την οργάνωση αλ Βατάνι, μια σουνιτική πολιτοφυλακή που συγκρότησε ο Atheel al-Nujaifi πρώην κυβερνήτης της επαρχίας της Νινευί και στενού συμμάχου της Τουρκίας.

Η οργάνωση αυτή όμως έναν σκοπό έχει, την κατάληψη της Μοσούλης, η αλ Βατάνι συνεργάζεται με την αυτόνομη κουρδική περιοχή και τους Πεσμεργκά. Όπως αναφέρει ο στρατηγός των Πεσμεργκά Μπαράμ Αρίφ Γιασίν οι δυνάμεις του έχουν σκοπό να καταλάβουν την περιοχή γύρω από τη Μοσούλη σταματώντας σε απόσταση 2 χλμ. από αυτή και αφού θα προετοιμάσουν το έδαφος να αφήσουν την πόλη στην σύμμαχο των Τούρκων αλ Βατάνι.

Ο al-Nujaifi έχει διωχθεί από τις ιρακινές αρχές με την κατηγορία της διαφθοράς και ο ίδιος κατέφυγε στην αυτόνομη κουρδική περιοχή στο Ερμπίλ. Ο ίδιος αρχικά ήταν αντίθετος στην κουρδική αυτονομία αλλά τώρα σκέφτεται διαφορετικά. «Οι σχέσεις μας με τους Κούρδους δεν είναι όπως πριν. Τώρα έχουμε καλές σχέσεις», δήλωσε ο ίδιος. «Αναμένουμε από τους Πεσμεργκά να πράξουν τα δέοντα και μετά να ξεκινήσουμε εμείς», ανέφερε. Το σχέδιό του προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτόνομου μορφώματος στην επαρχία της Νινευί.

Η Τουρκία, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση και ο al-Nujaifi έχουν κοινά συμφέροντα και έχουν συνάψει συμμαχία ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους αυτά μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης και το πολιτικό κενό που θα ακολουθήσει μετά την εκδίωξη του ΙΚ από αυτή.

«Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης στην περιοχή. Ειδικά τώρα θα το επιδιώξει ακόμα περισσότερο μέσω μαριονεττών. Η Τουρκία χρειάζεται συμμάχους στην περιοχή και οι σύμμαχοί της είναι οι Κούρδοι του Ιράκ και ο Nujaifis», αναφέρει αναλυτής.

Το 1994 σημειώθηκε εμφύλια σύγκρουση μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν που έχει δεσμούς με το ΡΚΚ. Ο πόλεμος αυτός άνοιξε τον δρόμο για τη μόνιμη τουρκική παρουσία και την συνεργασία με τον Μπαρζανί αναφέρει το Washington Institute.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Τουρκία έστειλε επιπλέον 150 στρατιώτες και 25 άρματα μάχης στη Μπάσικα χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία κατήγγειλε το γεγονός απειλώντας με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και όμως η Τουρκία πήγε στη Μπάσικα με την άδεια των Κούρδων.

Καθώς η Άγκυρα καλλιεργούσε όλα αυτά τα χρόνια μια συμφέρουσα πολιτική και οικονομική για αυτήν σχέση με τους την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση, πολεμούσε παράλληλα με το ΡΚΚ και τους Κούρδους της Συρίας.

Για την Τουρκία ένα κουρδικό κράτος αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από το ΙΚ. Για αυτό και στις 4 Σεπτεμβρίου δυνάμεις της μαζί με Άραβες και Τουρκομάνους του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) μπήκαν στην Συρία και πήραν τον έλεγχο της περιοχής από το Αζάζ έως τη Τζαραμπλούς. Η Άγκυρα δήλωσε πως εξεδίωξε από την περιοχή το ΙΚ. Ωστόσο η απροθυμία της να εκκαθαρίσει τα σύνορά της από τους τζιχαντιστές αποτελεί λόγο ανησυχίας.

«Οι Τούρκοι, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, έχουν βοηθήσει το ΙΚ στην Συρία, ίσως όχι άμεσα αλλά έμμεσα μέσω των διάτρητων συνόρων τους. πρώτη προτεραιότητα της Τουρκίας είναι ο περιορισμός του ΡΚΚ», ανέφερε Ιρακινός αναλυτής.

Ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία ΕΣΣ στοχεύει στην συντριβή των Κούρδων, ενώ ο επίσης υποστηριζόμενος από την Άγκυρα Nujaifis συνεργάζεται με τους Κούρδους του Ιράκ στη Μοσούλη. Χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας ο Nujaifis και ο ιδιωτικός του στρατός θα μπορέσει σύντομα να αποδείξει τι είναι ικανός να κάνει στη Μοσούλη. Ωστόσο οι Ιρακινοί επιμένουν πως ο Nujaifis πρέπει να τεθεί υπό τη δική τους διοίκηση.
πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top