GuidePedia

0


«Είμαι Μακεδόνας, οι πολίτες μας είναι Μακεδόνες απευθύνομαι προς εσάς από το βήμα του ΟΗΕ μιλώντας την Μακεδονική γλώσσα και αυτό που αναμένουμε είναι να μας σεβαστούν ως Μακεδόνες και το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμό…». Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ την ώρα που οι υπουργοί εξωτερικών των δυο χωρών στην συνάντηση τους έβαζαν στο «ράφι» το θέμα της ονομασίας προκειμένου να αναδείξουν την δυνατότητα ομαλής συνεργασίας μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακόμη και με άλυτο το θέμα της ονομασίας….

Η ομιλία του κ. Ιβανόφ έμεινε αναπάντητη στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό διεθνές φόρουμ όπως είναι η ΓΣ του ΟΗΕ καθώς η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περιείχε μόνο μια μικρή παράγραφο για το θέμα της ονομασίας όπου εκτός της παράθεσης της ελληνικής θέσης για μία αμοιβαία αποδεκτή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), υπήρχε και το καθησυχαστικό μήνυμα ότι προωθούνται ΜΟΕ «με στόχο να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη και την διασυνοριακή συνεργασία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία..»...

Πάντως η σκοπιανή πλευρά φαίνεται ότι «βολεύεται» με την επιλογή της Αθήνας να ρίξει το βάρος της στα ΜΟΕ, παρά στο θέμα της ονομασίας, καθώς έτσι τα Σκόπια κερδίζουν και άλλο χρόνο σε μια περίοδο που λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης η χώρα διπλωματικά είναι αποδυναμωμένη, ενώ ουσιαστικά απενεργοποιείται ο σημαντικότερος μοχλός πίεσης που διαθέτει η Αθήνα καθώς οι διμερείς σχέσεις είναι σημαντικές για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στην ΠΓΔΜ.

Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ποπόσκι μετά την συνάντηση του με τον Ν. Κοτζιά στην Νέα Υόρκη δήλωσε στα σκοπιανά ΜΜΕ, ότι οι «σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσονται, αλλά βρισκόμαστε πολύ μακριά από την λύση του θέματος της ονομασίας. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς το θέμα της ονομασίας μπαίνει στο ράφι, και οι δυο υπουργοί στις συναντήσεις τους εργάζονται για τα Μετρά Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μια και συμφωνούν ότι καθώς υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο υπάρχουν πολύ σοβαρές διαφωνίες, είναι προτιμότερο να εστιάσουν σε άλλα θέματα που υπάρχει αμοιβαίο στρατηγικό ενδιαφέρον.


Ο κ. Ποπόσκι δήλωσε χαρακτηριστικά: «οι συνομιλίες μας συνεχίζονται καθώς γνωρίζουμε ότι δεν είναι η στιγμή που θα μπορούσαμε να λύσουμε το από πολλών ετών δύσκολο ζήτημα των διμερών σχέσεων μας, αλλά είναι η στιγμή να ενισχύσουμε την αίσθηση ότι οι δυο χώρες έχουν ομαλή και φυσιολογική συνεργασία..».

Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρόεδρος Γκ. Ιβανόφ επέκρινε την διεθνή κοινότητα καθώς όπως είπε η «Μακεδονία περιμένει πέντε χρόνια για να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου» (που είχε δικαιώσει τα Σκόπια στην προσφυγή εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με το πάγωμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) τονίζοντας ότι οι απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα του προέρχονται από μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και από μια ακόμη που βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ε.Ε. (το Κόσοβο). Ο Σκοπιανός πρόεδρος τόνισε από το βήμα του ΟΗΕ ότι η διαχείριση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του (συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής εσωτερικής αναταραχής) θα γινόταν πιο αποτελεσματικά εάν προχωρούσε η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Ιβανόφ πρόβαλλε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η χώρα του για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, και με αρκετά απαξιωτικό τρόπο για την χωρά μας αναφέρθηκε στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών που υποχρεώθηκε να κάνει η ΠΓΔΜ, αφού η Ελλάδα όπως είπε δεν μπόρεσε να κλείσει τα σύνορα της με την Τουρκία.

Σε μα κίνηση επικοινωνιακή περισσότερο και για να καταδείξει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα ουσιαστικά θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν πλήρως (ακόμη και χωρίς την λύση του θέματος της ονομασίας) ο κ. Ιβανόφ προσκάλεσε στην ΠΓΔΜ τον Αλέξη Τσίπρα με την ευκαιρία μιας διεθνούς διάσκεψης που θα συγκληθεί το 2017.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top