GuidePedia

0

Σάββας Καλεντερίδης
Μετά την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που επανήλθε με νέες παραμέτρους με αφορμή την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας από τις 24 Αυγούστου, η συγκεκριμένη επιχείρηση έρχεται να σκιάσει και τις προσφάτως αναθερμανθείσες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Η Μόσχα, προφανώς για να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η εμμονή της Τουρκίας για εμπλοκή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 των ΗΠΑ και τους διαμένοντος στην Πενσιλβάνια Φετουλάχ Γκιουλέν, επιτάχυνε τις διαδικασίες αναθέρμανσης των σχέσεων με την Άγκυρα, που είχαν παγώσει με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 μετά από προσωπική εντολή του Ερντογάν.

Έτσι, η Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στην ίδια τη ρωσική κοινωνία, η οποία όπως φαίνεται από αντιδράσεις απλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρεί εξαιρετικά πρόωρη και μη ώριμη την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά από ένα τόσο σοβαρό γεγονός που δεν τόλμησε να πράξει καμία χώρα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι σήμερα εις βάρος της Ρωσίας, προχώρησε στην… άφεση αμαρτιών προς την Άγκυρα, που επισημοποιήθηκε με τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Αυγούστου.

Στη συνέχεια η Μόσχα διέπραξε ένα σοβαρό, στρατηγικής σημασίας λάθος, βάζοντας δυνατά στο παιχνίδι της Συρίας τη μέχρι τις 24 Αυγούστου αποκλεισμένη Τουρκία.

Συναίνεσε στη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας, για τον οποίο είναι υπεύθυνη η Ρωσία, από τα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, και την εισβολή των τουρκικών αρμάτων μάχης στο έδαφος της Συρίας.

Φυσικά, είναι αδύνατον να σκεφθούμε ότι ο Άσαντ δέχτηκε την αντιπροσωπεία αλλά και τον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ, στη Δαμασκό, για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εισβολής στο συριακό έδαφος, χωρίς να υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση ή και πίεση από τη Μόσχα. Να σημειώσουμε ότι ο Άσαντ δεν είναι δυνατόν να ξέχασε ότι η ΜΙΤ, μαζί με άλλες Δυτικές υπηρεσίες, ήταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτήριο στη Δαμασκό, τον Ιούλιο του 2012, στην οποία σκοτώθηκε ο υπουργός Άμυνας του Άσαντ, ο γαμπρός του, και τραυματίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τώρα, λοιπόν, μετά τις ΗΠΑ, ήλθε και η σειρά της Ρωσίας –που είδε την Τουρκία να εισβάλλει στην Συρία στην κυριολεξία ως ταύρος σε υαλοπωλείο, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις– να εκφράσει επίσημα και δημόσια τις ανησυχίες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εισβολή των Τούρκων στο έδαφος της Συρίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς των ομάδων των Κούρδων της Συρίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η Ζαχάροβα ζήτησε από την Άγκυρα να συντονιστεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού για τη δράση της στην περιοχή και να πάψει να επιτίθεται στις ομάδες των Κούρδων. Η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι παρακολουθούν τις επιθέσεις της Τουρκίας και ότι οι επιθέσεις αυτές εναντίον των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας οδηγούν σε αναβολή της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκκας από τα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Τέλος, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ το απόγευμα χθες, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, του μεταβίβασε τις ανησυχίες της ρωσικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις των ΤΕΔ και των ομάδων του ΕΣΣ που υποστηρίζονται από την Τουρκία, στη βόρεια Συρία.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top